Blog – nov način iskanja zaposlitve

18.4.2016


Blog je postal viralen način izražanja svojega mišljenja. V moderni dobi v blogih pišejo že o vsem – popularni so kuharski in modni blogi, blogi o zdravi prehrani, o fitnes vajah, o šivanju in izdelovanju nakita, o fotografskih nasvetih itd. A je kdo kdaj pomislil, da bi blog uporabil tudi kot medij pri iskanju zaposlitve?

Kako vam lahko blog pomaga do nove zaposlitve?

Blog je postal viralen način izražanja svojega mišljenja. V moderni dobi v blogih pišejo že o vsem – popularni so kuharski in modni blogi, blogi o zdravi prehrani, o fitnes vajah, o šivanju in izdelovanju nakita, o fotografskih nasvetih itd. A je kdo kdaj pomislil, da bi blog uporabil tudi kot medij pri iskanju zaposlitve?


Zakaj začeti pisati svoj blog?


1. JE KOT ŽIVLJENJEPIS, LE BOLJŠI
Vsi smo že kdaj napisali življenjepis, a blog nam omogoča, da poudarimo tiste lastnosti v življenjepisu, ki jih želimo dodatno izraziti. Če bi se radi izkazali v kreativnem pisanju, je blog pravi način, da to tudi dokažete. Če ste bančni svetovalec, lahko blog uporabite kot prostor, kjer zapisujete kritike in smernice na tem področju. Paziti morate le, da argumente jasno predstavite in jih podkrepite z raziskavami, povezavami ali primernimi viri. Blog lahko brez težav uporabite kot osebni profesionalni portfelj, kjer izražate svoje uspehe in izkušnje.
2. POMAGA DO POZITIVNE SPLETNE PODOBE
Vedno pogosteje se dogaja, da delodajalci ob prijavi kandidata na prosto delovno mesto pobrskajo, kaj se o njemu piše na spletu. V blogu imate tako možnost, da kontrolirate, kaj želite, da delodajalec o vas izve. Ali že veste, kaj je osebna znamka posameznika? Blog vam jo pomaga graditi…
3. POMAGA PRI MREŽENJU
Mreženje je danes tudi eden od načinov, kako priti do zaposlitve. Ko bodoči delodajalec v brskalnik vpiše vaše ime, si ne želi izvedeti le, ali ob petkih zvečer pijete in se pretepate, temveč si želi videti tudi, ali imate poznanstva, z drugimi besedami – koliko ljudi poznate in kako vam lahko ti ljudje pomagajo pri novi zaposlitvi.
4. NAREDI VAS ZANIMIVE ZA DELODAJALCE
Delodajalci se hitro naveličajo branja življenjepisov in na koncu več ne vedo, kaj so prebrali in kje. A blog jim bo padel v oči, saj je drugačen. Blog izraža ne le vaše sposobnosti, temveč tudi vašo osebnost. Kar naenkrat niste zgolj ime in priimek na papirju, temveč postanete oseba s svojimi interesi, izkušnjami, sposobnosti.

Pa začnimo!


1. IZBERITE PLATFORMO
Najbolj popularna platforma je Wordpress, a obstaja jih malo morje. Ustvarite svoj račun na nekaj izmed najdenih preko spletnega brskalnika in se malo igrajte. Brskajte in raziskujte, ugotovite, kaj vse ponujajo. Vsak lahko najde nekaj zase, je pa dejstvo, da ni toliko pomembna platforma, kot je pomembna vsebina.
2. IZBERITE SVOJO STRAST
Ste odvetnik, ki se ukvarja z okoljevarstveno problematiko? »Blogajte« o trenutnih perečih temah in težavah, ki vas spravijo ob živce. Ste prostovoljec v lokalni skupnosti? Pišite o tem, kaj ste z drugimi prostovoljci storili za okolico naselja, kakšni so vaši naslednji cilji, kaj opažate itd.
3. OBJAVLJAJTE POGOSTO
Blogi, ki so večkrat posodabljani, vsekakor bolj padejo v oči od tistih, ki to niso. Držite se ure ali dneva objavljanja, saj to kaže na vašo sposobnost upravljanja časa in predanost stvarem, ki jih počnete. Naj bo vaš cilj to, da bodo bralci komaj čakali torek ob 16.30, ko se bodo utrujeni vračali z avtobusom iz službe in z veseljem prebirali vaš blog.
4. POKAŽITE SVOJE SPOSOBNOSTI
Na svoj blog glejte kot na možnost, da spletu pokažete svoje močne lastnosti. Pišite o lastnih uspehih, izražajte vaše kritično mišljenje, komunikacijske sposobnosti ter predanost delu.
5. SPODBUJAJTE DISKUSIJO
Po tem, ko ste izrazili vaše mnenje o pereči temi, prostor pustite vprašanju za bralce. Dovolite, da se tudi bralci izrazijo in to zapišejo med komentarje, vsekakor pa ne pozabite, da morate odgovarjati na njihove opazke, saj s tem pokažete, da ste predani delu, hkrati pa znate komunicirati z različno mislečimi. Definitivno lastnost, ki jo delodajalci cenijo pri zaposlenemu.
6. OSTANITE PROFESIONALNI
Bodite ponosni na svoj blog in pazite, da tako tudi ostane. Profesionalno usmerjen blog je uravnotežen in se izogiba neprofesionalnim zaključkom. Kakršnokoli mnenje izrazite, pazite, da ga podprete z argumenti in dokazi. V primeru, da vas pri pisanju zanese jeza do pereče teme, osnutek zapišite, a ga ne objavite, temveč se mu vrnite čez nekaj dni, ko bo glava hladna in bo trezneje razmišljala.

Vas zanima, kako lahko z lastno osebno stranjo pridete do zaposlitve?


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela