Čas - naš zaveznik ali sovražnik?

7.7.2016


Vsak izmed nas ima vsak dan na voljo omejeno količino časa, saj ima dan le 24 ur, vendar se naše navade glede upravljanja s časom močno razlikujejo. Učinkovito upravljanje s časom je dejansko znanje, ki ga danes nujno potrebujemo za normalno delovanje. Zaradi kopice nalog, ki jih moramo opraviti skozi dan, nam čas teče prehitro in zaradi časovne stiske se pogostokrat srečujemo s stresom, za katerega pa vemo, da je tihi uničevalec človeškega telesa.

Vsak izmed nas ima vsak dan na voljo omejeno količino časa, saj ima dan le 24 ur, vendar se naše navade glede upravljanja s časom močno razlikujejo. Učinkovito upravljanje s časom je dejansko znanje, ki ga danes nujno potrebujemo za normalno delovanje. Zaradi kopice nalog, ki jih moramo opraviti skozi dan, nam čas teče prehitro in zaradi časovne stiske se pogostokrat srečujemo s stresom, za katerega pa vemo, da je tihi uničevalec človeškega telesa. Posledice slabega upravljanja s časom se kažejo tudi v slabši kvaliteti zasebnega in poslovnega življenja, vse to pa se seveda da spremeniti, če se naučimo, kako pravilno upravljati s časom in načrtovati dan.


Upravljajte s svojim časom

Osnovno pravilo!

Kako torej (še bolj) učinkovito upravljati s časom, ga načrtovati ter s tem izboljšati kakovost življenja? Poznamo mnogo praktičnih nasvetov, predvsem pa je potrebno upoštevati osnovno pravilo – dobra priprava je pol opravljene naloge.

Dobra priprava

Organizacija je ključnega pomena in organizirani ljudje veliko lažje opravijo vse zastavljene naloge, kot ljudje, ki jim je organizacija popolnoma tuja. Zato si vsak dan vzemite nekaj minut časa in ustvarite seznam opravil ter ga uredite po pomembnosti. Le tako boste vedeli, katere naloge vas čakajo skozi dan, katerih se morate lotiti prednostno ter katere lahko počakajo na jutri oz. na prihodnost. Morda je katera izmed nalog primerna tudi za vašega sodelavca ali sodelavko, zato naloge ustrezno delegirajte oz. prosite za pomoč.

Seznam opravil si razporedite po pomembnosti ter času, ki ga potrebujete za njihovo izvedbo. Priporočamo, da so prva na seznamu opravila, ki so nujna, zatem tista, ki vam bodo vzela le nekaj minut časa, nato pa tista, ki vam bodo vzela uro ali več. Zaključena manjša opravila vam bodo že v dopoldanskem času dala občutek uspeha, saj boste do dvanajste ure prečrtali že večino opravil s seznama.

Sledite napredku in nadgrajujte seznam opravil

Seznam opravil ni statičen. Ves čas ga imejte ob sebi in ga urejajte v skladu s trenutnim stanjem - določajte nova opravila in prečrtajte stara. To vam bo omogočilo popoln nadzor nad nalogami. Pri tem vam svetujemo, da uporabljate sodobne pripomočke, s katerimi lahko enostavno ustvarjate listo opravil. Dovolj pa bo tudi navaden (večji ali manjši) list papirja in svinčnik.

Odmor je izjemno pomemben

Priporočamo vam, da si znotraj delovnega dne razporedite več krajših odmorov. Vsak človek ima določeno število minut maksimalne koncentracije in ko vam le-ta pade, si morate vzeti kratek odmor. Nihče ne more ostati popolnoma osredotočen na delo več kot 45 minut hkrati, zato vam priporočamo, da osredotočeno delate 30-45 minut in si nato vzamete 5-10 minut odmora. Odmori so za telo in možgane nujno potrebni. Določite si časovnih okvir odmora in vztrajajte pri tej odločitvi. Nikar naj vas ne zanese, da bi med odmorom mislili na delo, ki ga morate opraviti - to ni pravi odmor!

Osredotočite se na najbolj produktiven čas v dnevu

Nekateri ljudje lažje delajo v jutranjih urah, spet drugi zaživijo šele zvečer ali celo ponoči. Pomembno je, da zahtevna dela opravljate takrat, ko ste najbolj skoncentrirani in motivirani.

Ko teče voda v grlo

V kolikor že vnaprej slutite, da vam naloge ne bo uspelo končati v dogovorjenem roku bodite vi tisti, ki seznani sodelavce o nastali situaciji. Le tako se boste lahko dogovorili za nov rok, dodatno pomoč ali znižanje zahtev ter obenem pokazali, da sodelavce in njihov čas spoštujete.

Čas je v vaših rokah!

Nikar ne iščite izgovorov in krivite pomanjkanje časa. Slednji je povsem v vaših rokah, vendar pa ga morate znati pravilno razporediti. Ne pozabite, da vedno obstaja poslovno in zasebno življenje. Takoj, ko najdete primerno harmonijo med obema, ste zmagovalci v življenju!


Ali ste dober poslušalec? Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako aktivno prisluhniti vašim sodelavcem.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela