Česar si ne želite, a morate ...

5.2.2018


Vsak od nas ima trn v peti, ki se ga izogiba, dokler nam zares ne teče voda v grlo. Postavljanje prioritet je ena od težav, s katero se spopadamo prav vsi. Kar predstavljajte si dan brez nepotrebnih sestankov, motečih dejavnikov, socialnih omrežij, elektronske pošte in odlašanja. Gre?

Sliši se nemogoče, kajne? A nikakor ni tako težko, če si zadamo cilj, da si želimo opraviti tisto, kar nas čaka že nekaj časa in nam kvari dneve. Ko si enkrat zreducirate dan in odstranite vse nepotrebne opravke, ki jih počnete, pa jih ne bi potrebovali, ugotovite, da je dan tako dolg, da bi vsakič lahko storili mnogo več, kot v resnici.Rešite se neprijetnih opravkov čim prej

Dobro znano nam je obdobje, ko imamo na ramenih kup neprijetnih opravkov, s katerimi samo odlašamo. Z odlašanjem ni prav nič narobe, če le vemo, kdaj z njim zaključiti. Zjutraj, takoj, ko se zbudite, opravite tiste najmanj želene naloge - najbolje je, če si jih načrtujete že večer prej in se svojega plana držite.

Res je - zjutraj, ko smo še zaspani in z manj energije, bi vsi radi počeli kaj drugega in manj zahtevnega, a samo pomislite, kako osvobajajoč občutek vas bo prežel, ko boste tisto najbolj zoprno stvar opravili v zgodnjih urah in boste imeli cel dan namenjen samo prijetnim opravkom!

Kaj je tisto, čemur se izogibamo?

Z namenom, da bi čim hitreje ugotovili, kaj je tisto, kar vam ustvarja pritisk na ramenih, smo postavili štiri kategorije. Svoje opravke postavite v eno od njih.

- Stvari, ki jih ne želite narediti, a jih morate.

- Stvari, ki jih želite in morate narediti.

- Stvari, ki jih želite narediti, a vam ni treba.

- Stvari, ki jih ne želite in vam jih ni treba narediti.

Osredotočite se na tiste, ki spadajo v prvo kategorijo. To so najgrši, neprijetni opravki, za katere niste motivirani in iz dneva v dan čakajo, da jih dokončate.

Ampak ... če ste pa najboljši pri delu pod pritiskom!

Nekatere osebe so bolj produktivne, ko jim teče voda v grlo. Te lahko poimenujemo "aktivni odlaševalci". Ti imajo čas pod kontrolo in z namenom odlašajo z neprijetnimi opravki, saj se ne ozirajo na časovni rok.

Zgoraj omenjeno nikakor ne velja za "pasivne odlaševalce", ki ob takšnih nalogah zlahka postanejo tesnobni in se zaradi teh občutkov ne morejo osredotočiti na kvalitetno delo, saj neprestano razmišljajo samo o tem, da jim bo zmanjkalo časa. Če se dobro poznate, veste, da lahko takšne opravke dokončate brez časovnega pritiska, ki vam ne dene dobro.

"Da" ni vedno odgovor

Ni vam treba na vsako nalogo odgovoriti pritrdilno. Prenehajte porabljati vaš čas in energijo za opravke, ki sploh niso vaši, a se jim ne znate izogniti. Svoje projekte in naloge izbirajte previdno - v kolikor vas opravek ne bo izpopolnil in vam ne bo prinesel kvalitetnega razvoja, ga brez slabe vesti odklonite. Namesto njih raje najdite delo, ki vas bo izpopolnjevalo in svojo moč preusmerite vanj.

Da bi vedeli, kaj je tisto, na kar se morate osredotočiti in česa ne smete sprejeti, si odgovorite na naslednja vprašanja:

- Mi je mar za to nalogo?

- Je naloga v nasprotju z mojimi osebnostnimi načeli in vrednotami?

- Si želim na tak način preživljati dan?

- Bom s tem napredoval?

- Potrebujem nujno to v mojem življenju?

Uporabite "pravilo dveh minut"

Stvar je izredno enostavna. Ko vam postavijo novo nalogo, ki ste ji lahko kos v dveh minutah, ne odlašajte in z njo začnite takoj. To enostavno pravilo izboljša produktivnost, še posebej, če je govora o odgovarjanju na elektronsko pošto.

Prakticirajte kreativno odlašanje

Vse tečne opravke lahko dokončate v enem produktivnem dnevu. Naučite se, kako se izogniti stvarem, zaradi katerih se ne boste razvijali, saj vam bo na ta način ostalo več časa za tiste, ki zares štejejo.

Ugotovite, kdaj ste najbolj skoncentrirani in kdaj imate največ energije - takrat opravite tiste najbolj zahtevne naloge. Prepoznajte samega sebe in svoje sposobnosti v določenem delu dneva ter si tako izboljšajte svojo efektivnost.

Začnite že danes!

Ukvarjanje z zoprnimi nalogami ni prijetno dejanje, a ključno je, da si določite, kaj in kdaj določeno stvar opraviti. In ne pozabite - slej ko prej se boste morali soočiti z njo, zato ne odlašajte in se bremena rešite že danes.


Vas zanima, kako čustvena inteligenca vpliva na delovno uspešnost?ČUSTVENA INTELIGENCA IN DELOVNA USPEŠNOST


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela