Čustvena inteligenca ali 13 stvari, ki jih mentalno močni ljudje ne počnejo – 1. del

20.11.2017


Vsi smo bili že kdaj postavljeni pred situacijo, ko smo se preprosto zlomili in pokazali svoje šibke točke. Morali ste vstati, pogledati na svet skozi drugačne oči, stopiti v akcijo in se rešiti iz zagate. Vas zanima, kako na takšne padce gledajo čustveno inteligentni ljudje? Ali tudi njih dotolčejo?

Fasciniramo smo, kako mentalno močni ljudje gledajo na težke situacije, ki se jim pripetijo v življenju. Se vam zdi, da je takšno ravnanje prirojeno in da nikakor ne morete gledati na težavo iz drugačne perspektive? Motite se, mentalna moč je namreč pod vašim nadzorom in je del čustvene inteligence, ta pa je v vsakemu od nas, a se nam zdi, da je neoprijemljiva. Vpliva na to, kako kontroliramo vedenje, plavamo skozi socialne preizkušnje, sprejemamo odločitve, ki prinašajo pozitivne rezultate …

Je fleksibilna spretnost, kar pomeni, da jo lahko enostavno izboljšujemo, če se dovolj potrudimo. Vse je v navadah in ko se zavedamo, da so nekatere od njih škodljive, nam drugega, kot jih spremeniti, ne preostane.Preberite si 13 primerov, ki jih čustveno inteligentni ljudje ne počnejo.

Ne ostanejo v coni udobja.

Samozavedanje je baza čustveni inteligenci in višanje njene stopnje ni enostavna naloga. Čustvena inteligenca se ne more razvijati, če ne ugotovimo, na katerem področju se moramo izboljšati in kaj bi morali početi na drugačen način. Samozavedanje namreč prinese s seboj tudi nezadovoljstvo s samim seboj, zato je velikokrat enostavneje pokriti oči in živeti tako, kot smo do zdaj.

Ne predajo se strahu.

Strah ne pride nujno ob ekstremnih situacijah, temveč je v naši karierni poti prisoten že ob javnih predstavitvah, letnih razgovorih z nadrejenimi. V kolikor imate strah kot razlog, da se določeni nalogi izognete, ste že izgubili. Čustveno inteligentne ljudi je tudi strah, a se z njim spopadejo in stopijo v boj pripravljeni.

Ne nehajo verjeti vase.

Čustveno inteligentni ljudje vztrajajo in ne odnehajo ob prvem padcu. So osredotočeni na svoje cilje in ne na začasna čustva, to pa jih vodi naprej, četudi stvari postajajo vedno težje. Padca ne jemljejo kot znak, da so zgube, mnenja drugih jih ne potlačijo in kljub vsemu še vedno stremijo svojim sanjam.

Ne prosijo za pozornost.

Ljudje, ki neprestano prosijo in zahtevajo pozornost, si svojo samopodobo sestavljajo na podlagi mnenja drugih. Čustveno inteligentni ljudje se ne menijo za druge, temveč počnejo tisto, kar želijo in kar mora biti narejeno, ne glede na mnenje drugih.

Ne obnašajo se neumno.

Ljudje, ki se obnašajo kot dvorni norčki, so nesrečni in nesigurni vase. Tako se vedejo, ker ne znajo biti mentalno močni takrat, ko se jim to ne ljubi. Čustveno inteligentni ljudje veliko vlagajo v odnose z drugimi, zato vse spoštujejo, ne glede na to, ali so vstali z levo nogo ali ne.

Ne vztrajajo pri starih zamerah.

Negativna čustva, ki pridejo z roko v roki z zamero, so odgovor na stresno situacijo in vztrajanje pri teh ima lahko negativne posledice tudi na zdravstvenem področju. Zdravniki so mnenja, da stres veča krvni pritisk in povzroča tveganja za srčne bolezni. Čustveno inteligentni ljudje dobro vedo, kako se takšnim situacijam in čustvom izogniti.

Ali ste vedeli, da tudi delodajalci na razgovorih preverjajo vašo čustveno inteligenco?2 VPRAŠANJI, S KATERIMA DELODAJALEC UGOTOVI VAŠO ČUSTVENO INTELIGENCO


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela