Delo od doma in višja produktivnost

2.11.2017


Ste vedeli, da tisti, ki jim na delovni dan ni potrebno skozi jutranje rutine, kot so kofetkanje v skupni kuhinji in pogovarjanje o vikendu s sodelavci, namesto tega pa ostanejo doma, v tistem dnevu storijo več, kot ostali? Ali vsaj tako izgleda.

Po najnovejši raziskavi Univerze v Cardiffu ljudje, ki delajo od doma, svoje delo evalvirajo z višjo stopnjo zadovoljstva, kot tisti, ki se vsak delovnik pripeljejo do delovnega mesta. Iz prve skupine jih je 39 % mnenja, da opravijo več nadur, kot tisti, ki delajo iz pisarn (24 %). Kako gre večje število nadur skupaj z višjo stopnjo zadovoljstva, se boste vprašali. Stvar je v fizičnih omejitvah, ki jih morajo opraviti tisti, ki se na delovno mesto sprehodijo/peljejo/kolesarijo. Čas, ki ga drugi opravijo za prihod na delo, prvi že veselo koristijo za delo v svoji domači pisarni, mnogokrat pa imajo občutek, da se morajo zaradi dela od doma bolj izkazati, kot tisti, ki so neprestano pod budnim očesom nadrejenih.Raziskave so prav tako pokazale, da se produktivnost delavcev od doma poveča za kar 13,5 %, kar pomeni en dodaten delovni dan v tednu. Mamljivo, kajne? Svetovalci menijo, da bi nadrejeni morali vsakemu delavcu pustiti en ali dva dni, da svoje delovne naloge opravlja od doma.


Bi radi bili eni tistih, ki od doma storijo več? Preberite spodnje nasvete in z izboljšanimi argumenti pridite do nadrejenega.

Kot normalen dan

Ena izmed pozitivnih točk dela od doma je, da vam ni potrebno zgodaj vstati, ni se potrebno urejati in ni se potrebno peljati po polnih ulicah jeklenih konjičkov in stati v dolgi vrsti vozil. Kljub temu strokovnjaki ugotavljajo, da se je kljub delu od doma potrebno obnašati, kot da dejansko gremo v službo. Opravite svojo dnevno rutino – preoblecite se iz pižame, nadenite si nekaj ličil, pojdite na kratek sprehod okrog bloka, da pride svež zrak v možgane … Vse omenjene poteze bodo pripomogle k temu, da se boste lažje usedli za mizo, vključili prenosnik in se pognali v nov delovni dan.

Uredite si ločeno pisarno

Najbolje je, da si v svojem domu najdete kotiček, ki bo namenjen samo delu. Na takšen način je lažje spremeniti miselnost in se priključiti na delovno vzdušje tako na psihičnem kot fizičnem nivoju. Poskrbite, da bo vaš delovni kotiček namenjen samo delu in temu, da se tam skoncentrirate ter ne počnete ničesar drugega, kot delovne naloge, ki vas čakajo tisti dan.

Ločena pisarna bo pripomogla tudi skušnjavam, kot so dremanje v mehki postelji, gledanje televizije in kukanje v hladilnik.

Najdite čas za odmor

Večina ljudi je sposobno delati 90 minut brez odmora, kasneje pa jim produktivnost in elan za delo padata. Nastavite si alarm, ki vas bo spomnil, da se morate odpočiti, sprehoditi ali pretegniti za 10 do 15 minut. To je odličen nasvet tudi za tiste, ki delate v pisarnah, še posebej, če ste v prostoru sami in nimate priložnosti za spontane kratke pogovore s sodelavci.

Določite si uro za konec

Najverjetneje si mislite, da lahko brez težav podaljšate delo od doma in dokončate tisto predstavitev, ki čaka na vas že nekaj dni, kajne? Nihče vas ne čaka, sami ste svoj gospodar, upravljate s svojim časom … Napaka. Nastavite si uro, ki naznanja konec delovnika, sporočite sodelavcem, da niste več dosegljivi, nadrejenim pošljite poročilo o delu, v kolikor je potrebno, odjavite se iz službenega e-maila, preoblecite se v »domača« oblačila, v katerih se počutite udobno in vas spominjajo na konec delovnika. Tako boste zares končali z delom in se posvetili drugim nalogam ter življenjskim vlogam.

Vas zanimajo razpisi za delovna mesta, s katerimi lahko delovne naloge opravljate kar od doma? Poglejte si ponudbo na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com.PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela