Do ugleda z imenitnim službenim avtom ali zdravim delovnim okoljem?

18.10.2019


Ste pri iskanju zaposlitve pozorni na to, ali je podjetje med najuglednejšimi zaposlovalci? Mastna plača, računalnik, telefon in imeniten službeni mercedes, morda pa so vam, ko se na trgu pojavite kot iskalec zaposlitve bolj pomembni zdravi odnosi, urejeno delovno okolje in družbena odgovornost.

Podjetje je lahko s svojo dejavnostjo zelo uspešno, a če ne zagotovi zdravega delovnega okolja, se lahko hitro znajde na listi neželenih delodajalcev in s tem posledično ogrozi svojo uspešnost. 

Za vsako podjetje so v prvi vrsti najpomembnejši kakovostni in izkušeni kadri. Dobre kadre pa privlačijo ugledni delodajalci in kot kažejo izsledki raziskav je finančna stimulacija le ena od spremenljivk, ki vodijo do odločitve o zaposlitvi s strani najbolj želenih kadrov, vse večji pomen med iskalci zaposlitve ima namreč ugled podjetja. 

Ugled lahko izgubimo v trenutku 

Podjetje je lahko še tako uspešno, a če se bodo o njem širile slabe govorice o nezdravem delovnem okolju, o slabih odnosih in številnih drugih slabostih, se kaj hitro lahko zgodi, da  ne bo več zanimivo kot potencialni zaposlovalec. Dolgoročno lahko to vpliva tudi na poslovno nazadovanje podjetja. Številne raziskave so namreč pokazale, da na našo odločitev za nakup izdelka ali izbiro storitve, nezavedno najbolj vpliva ravno ugled podjetja, ki temelji na družbeni odgovornosti podjetja do svojih zaposlenih, lokalne skupnosti in okolja. »Veliko let traja, da si zgradimo ugled in le trenutek, da ga izgubimo. Zato mora biti ugled več kot le marketing. Mora biti poslovna strategija, s katero najdemo in zadržimo zaposlene, » so besede direktorja MojeDelo.com, Tomaža Gorjupa, s katerimi je povzel, kako pomemben je ugled za uspešno poslovanje podjetja. 

Pomagajte nam izbrati najuglednejše delodajalce leta 2019 

Raziskava Ugled delodajalca 2019 že poteka. Pomagajte nam izbrati najuglednejše slovenske delodajalce ter nam zaupajte, kaj vas pri delu motivira ter kakšne so vaše želje in pričakovanja. Vaš trud bo poplačan, saj bomo konec leta objavili lestvico najbolj uglednih zaposlovalcev v Sloveniji, ki jo boste določili prav vi s svojimi odgovori. Da pa ne bo treba čakati do konca leta, boste na podlagi vaših odgovorov na koncu vprašalnika prejeli takojšnje poročilo, kateremu od sedmih kariernih profilov najbolj ustrezate. Ste idealist ali vodja? Morda usklajevalec ali lovec?

Rešite vprašalnik in pomagajte izbrati najbolj ugledne letošnjega leta: Kriteriji, ki določajo ugledne delodajalce

Na portalu MojeDelo.com letos tradicionalno že devetič izvajamo raziskavo Ugled delodajalca. Pri izboru podjetij, ki so vključena v raziskavo upoštevamo najbolj vplivna podjetja na določenem področju. Delodajalci ne morejo sami vplivati na izbor podjetij, lahko pa predlog za vključitev novega delodajalca oddajo anketiranci v samem vprašalniku. Ugled podjetij določamo s kombinacijo mnogih kriterijev, ki jih za posamezno podjetje ocenjujete prav vi.

Zakaj merimo ugled slovenskih delodajalcev?

Kandidati se raje odločajo za podjetja, ki so preverjeno ugledna. Podjetja z dobro reputacijo pa lažje pritegnejo dobre kandidate. V raziskavi merimo, kaj motivira kandidate na trgu dela, kaj si dejansko želijo na njihovi karierni poti in kaj pričakujejo od delodajalcev ter kako pridobivajo informacije o delodajalcih.

Podjetja bodo izvedela, zakaj se določeni kandidati odločijo za konkurenčno podjetje, in kakšno komunikacijo morajo vzpostaviti s kandidati zato, da pritegnejo najboljše kadre. Prav tako bodo izsledki raziskave ponudili konkretne podatke, iz katerih bodo podjetja lahko razbrala, kaj konkretno je v podjetju treba spremeniti, da bodo bolj zanimivi za nove kadre. Izberi področje dela