Dober »selfie« za dobro delovno mesto

31.3.2016


O tem, kaj “selfie” je, ni potrebno razglabljati. Zagotovo ste jih že opazili, saj dobesedno kričijo že s skoraj vsake druge objave, ki jo vidimo, ko se vpišemo na Facebook ali drugo socialno omrežje. Navsezadnje jim je med drugimi znanimi obrazi podlegel celo Papež Frančišek, ko je v Južni Koreji ustregel želji nekaterih mladih oboževalcev in z njimi “škljocnil” zagotovo eno najbolj nepozabnih fotografij v njihovem življenju.

O tem, kaj “selfie” je, ni potrebno razglabljati. Zagotovo ste jih že opazili, saj dobesedno kričijo že s skoraj vsake druge objave, ki jo vidimo, ko se vpišemo na Facebook ali drugo socialno omrežje. Navsezadnje jim je med drugimi znanimi obrazi podlegel celo Papež Frančišek, ko je v Južni Koreji ustregel želji nekaterih mladih oboževalcev in z njimi “škljocnil” zagotovo eno najbolj nepozabnih fotografij v njihovem življenju.Tako imenovani selfiji so sicer popularni predvsem med mladimi (nekateri današnjo generacijo mladcev označujejo kot “selfie generacijo”), vseeno pa so lahko, pa naj se to sliši še tako klišejsko, uporabni tudi v “odraslem”, poslovnem svetu

Kaj je najbolj pomembno, ko se prijavljamo na novo delovno mesto, se spoznavamo z novo stranko ali novim sodelavcem? Prvi vtis! Največji del le-tega pa predstavlja naša vizualna podoba! Ker pa živimo v 21. stoletju in posledično večino strank, sodelavcev in tudi bodočih delodajalcev prej spoznamo preko interneta kot v živo, prvi vtis naredi ravno naš selfie! 

A to ne pomeni, da v naš življenjepis vstavimo fotografijo z našobljenimi ustnicami, ki smo jo včeraj posneli v domači kopalnici. Nikar! Tako kot moramo pri razgovorih poskrbeti za določen bonton oblačenja in izražanja, moramo poskrbeti, da se tudi naša, imenujmo jo virtualna podoba, sklada z določenimi pravili.

V zadnjih raziskavah, ki so prišle iz Univerze York v Angliji so navedli, da so za prvi vtis najbolj pomembne tri lastnosti: dostopnost, dominantnost in privlačnost. In vse tri lastnosti lahko s pravilno osvetlitvijo, pozicijo obraza in mimiko še kako dobro prikažemo! 
Selfie v vašem življenjepisu

Slika povzeta od: Proceedings of the National Academy of Science PNAS

Dostopnost


Zelo pomembno je, da opazovalcu damo občutek dostopnosti, zanesljivosti. To lahko dosežemo s prodornim pogledom naravnost v kamero in tako poskrbimo za kar se da sproščen nasmeh. Večji in bolj sproščen nasmeh - boljši efekt. Paziti moramo, da z nasmehom ne pretiravamo, saj je lahko rezultat neiskren oziroma vidno zaigran nasmeh. 

Dominantnost


Dominantnost izraža željo po uspehu in prodornosti, kar je v poslovnem svetu vedno zaželeno! Tak videz lahko dosežemo z bolj resnim pogledom in zmernim, rahlo zadržanim nasmeškom. 

Privlačnost


Ogromen vtis po navadi naredi tudi privlačnost oziroma lepše rečeno simpatičnost. Če izražamo prijaznost in naklonjenost, bomo pri sočloveku zagotovo vzbudili pozitivne občutke. Tu je zadeva ravno obratna dominantnemu videzu. Na fotografiji moramo namreč poskrbeti za čim bolj nežen, sproščen ter prijazen in ‘’žareč’’ nasmeh.

Z malo truda in upoštevanjem teh nekaj napotkov lahko s »selfijem«, ki ga priložite življenjepisu, poveste več kot tisoč besed o sebi in vašemu značaju ter tako s pomočjo sproščene in sodobne fotografije delodajalca privabite k branju vaše predstavitve

Kaj pa morate upoštevati pri pisanju samega življenjepisa?


PREVERITE TUKAJ


Avtor: Timotej Škrlec za MojeDelo.com


Izberi področje dela