Določite svoj delovni stil s pomočjo petih vprašanj

6.3.2018


Delodajalci nam na razgovorih postavljajo veliko vprašanj, na katere lahko odgovorimo na popolnoma logičen način. »Ste timski delavec?« »Da.« »Kako se spopadate s stresom?« »Odlično!« Obstajajo odgovori, ki jih bodo prepričali. Kako pa boste odgovorili na vprašanje »Opišite vaš delovni stil?«

Kaj delovni stil sploh pomeni? Sogovornik bi rad z odgovorom izvedel, ali se boste ujeli v že obstoječo kulturo podjetja, se razumeli s sodelavci ... Je izredno pomembno vprašanje. Ne izgubite se in ne ostanite brez besed. Svoj delovni stil ugotovite s kratkimi petimi vprašanji o načinu vašega dela.1. Raje delate individualno ali sodelovalno?

Velika večina zaposlitev vas ne bo zavijala v vato in varovala pred zunanjimi dejavniki. V večji meri boste del večje skupine, s katero boste morali sodelovati, da bi skupaj dosegli zastavljen cilj. V kolikor ste individualni delavec, ki svoje delo najbolje opravlja sam in brez motečih dejavnikov, se ne bojte tega priznati. Le dodati morate, da se zavedate pomena povratne informacije iz strani delodajalca in sodelavcev, saj je ta izredno pomembna pri profesionalni rasti.

2. Ali radi delate z vašim nadrejenim?

Vsi si želimo popolnega razmerja z nadrejenim, a mnogokrat se nam zgodi, da to težko dosežemo. Način, s katerim sodelujete z vašim nadrejenim, je izredno pomemben, saj veliko pove o vas in o tem, na kaj morate biti v bodoče pozorni. Ali imate pri delu raje natančna navodila, ki jim preprosto sledite, ali imate raje svobodne roke in dovolj manevrskega prostora za kreativno izražanje? Ne glede na to, kaj vam je ljubše, ne pozabite omeniti, da spoštujete in cenite rutinske preglede nadrejenih, ki le potrjujejo, da ste z delodajalcem enakega mnenja.

3. Kakšen način komunikacije vam je ljubši?

Še nekaj let nazaj bi bilo odgovoriti na to vprašanje veliko lažje, kot trenutno, saj je navsezadnje včasih velik del komunikacije potekal na štiri oči, danes pa se pogovori selijo na splet in na elektronsko pošto. To vprašanje vam da priložnost, da izrazite vaše obvladovanje kakršnegakoli načina, a vendar ne pozabite omeniti, da je neposredna komunikacija izredno pomembna, četudi je v tej digitalni dobi vedno manj cenjena.

4. Koliko ur ste pripravljeni delati?

Na to vprašanje ne odgovorite, da ste na voljo od 8. zjutraj do 4. popoldan, saj je to najmanj, kar lahko storite. Kakšen tip osebe ste? Prihajate zjutraj in uživate v mirnih pisarnah ali imate raje delo do pozno popoldne? Sogovorniku dajte vedeti, da boste brez težav podaljšali delovnik, če bodo delovne naloge to zahtevale in vas bodo lovili časovni roki. Delo mora biti opravljeno in delodajalec bo cenil tak način razmišljanja.

5. Kako načrtujete svoj dan?

Sogovornika zanima, kako vodite in speljete svoj dan. Si zjutraj pripravite načrt in si organizirate prioritete ali imate jutra rezervirana za lažje naloge, popoldneve pa za težka opravila? Ne glede na to, kaj imate raje, deljenje te informacije pove veliko tudi o tem, na kakšen način pristopite k delu, kdaj imate največ energije in kdaj ste najbolj produktivni.


Še ne veste dovolj dobro, kako se pripraviti na razgovor? Preberite si, katera so tista najpogostejša vprašanja, ki čakajo kandidate.


NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela