Druga pisna komunikacija z delodajalci

7.7.2016


Na poti do želenega prvega pravega dela boste lahko imeli opravka z veliko korespondence. Resni iskalci zaposlitve boste pripravili na desetine različnih dokumentov, vsak od njih pa bo imel seveda določen namen.

Na poti do želenega prvega pravega dela boste lahko imeli opravka z veliko korespondence. Resni iskalci zaposlitve boste pripravili na desetine različnih dokumentov, vsak od njih pa bo imel seveda določen namen.


Pripravite se na obsežno korespondenco

Vsak vaš dopis je del poslovne komunikacije med vami in podjetjem, zato mora biti napisan v slogu poslovnega dokumenta. Podrobneje vam bomo predstavili uporabo in izdelavo spremnega pisma – kot prijavo na oglas, kot ponudbo za delo in ponudbo za informativno srečanje. Poleg tega bomo govorili tudi o pomenu pisnih priporočil, medtem ko si lahko o vseh drugih pisnih dopisih preberete v knjigi Kako uspešno iskati zaposlitev? Najbolj pogosto uporabljene vrste dopisov, ki vam bodo prišli prav na vaši poti iskanja ustrezne zaposlitve v času vaše delovne kariere, so:

1) spremno pismo (prijava na delo),

2) ponudba za delo,

3) ponudba za sestanek,

4) zahvalno pismo,

5) pismo z zavrnitvijo ponujenega dela,

6) potrdila – certifikati,

7) priporočila.

In seveda življenjepis.Ponudite rešitve, ne problemov!

Vaš dopis podjetju bo veliko uspešnejši, če bodo informacije v njem reševale problem kadrovika. Podjetje ima mogoče problem s prodajo produktov, z nekakovostnimi izdelki, lahko ima slabo organizirano razvojno službo, slabo podporo strankam. Kateri je ta problem, morate izbrskati sami. Če se prijavljate na razpisano delovno mesto, že v oglasu izveste probleme podjetja; če kontaktirate s podjetjem brez javno objavljenih zaposlitvenih potreb, izbrskajte, kako bi lahko podjetju koristili.


Kje dobiti podatke, kaj podjetje potrebuje?

Izvleči podatke, kaj podjetje potrebuje, je pogosto trd oreh. Tu je nekaj predlogov, kako izveste, kakšnega kandidata želi podjetje dobiti.

• Pazljivo proučite oglas

Preden se odzovete na prosto delovno mesto, pazljivo preučite razpis. Če oglas ne nudi dovolj informacij, pokličite v podjetje in preverite, kaj podjetje pričakuje od ustreznega kandidata.

• Splošni viri informacij o podjetju

Naslednje vrste virov so lahko koristne pri vaši raziskavi podjetja: poslovni informatorji, letna poročila, spletne strani, telefonski imeniki, rumene strani, trgovske zveze in zbornice, časopisi, profesionalci, njihovi tekmeci, javni dokumenti in objave (uradni listi), računalniške datoteke, reklamni letaki in drugo.

Pomembne informacije, na katere morate biti pozorni, so:

• Katere dejavnosti zajema podjetje?

• Kako je podjetje finančno stabilno?

• Kakšna vrste dela obstajajo v tem podjetju?

• Kaj pričakuje podjetje od svojih zaposlenih?

Z uporabo dostopnih virov lahko pridobite boljše razumevanje o tem, kakšen karierni potencial obstaja pri tem podjetju oz. organizaciji. Približno boste vedeli, kakšne so zahteve podjetja, kam je usmerjeno in kaj želi doseči.

• Kadrovske agencije

Slovenija je majhen trg. Po navadi podjetje, ki samo išče sodelavca, pooblasti še katero od kadrovskih agencij, da mu pri tem pomaga. Preverite, ali katera od agencij razpisuje povpraševanje po delovnem mestu z enakimi zahtevami in v istem kraju. Velika verjetnost je, da gre za isto podjetje. Obiščite agencijo, izrazite zanimanje za delo na tem delovnem mestu in skušajte dobiti čim več informacij o delu, podjetju in zahtevah tega podjetja. Potem se na delo prijavite prek agencije in osebno. Ker veste, kaj podjetje išče, boste lahko pripravili zelo usmerjeno prošnjo in življenjepis.

• Infiltrirajte svoje »vohune«

Imate v podjetju znanca oz. osebo, ki pozna nekoga v tem podjetju? Prosite ga za podatke o tem, kakšnega sodelavca iščejo in kakšne so zahteve delovnega mesta. Primerno se oddolžite prinašalcu informacij in pripravite ustrezno prijavo ter življenjepis.

• Vprašajte!

Če delodajalec objavi zaposlitveni oglas, ga pokličite in vprašajte, kaj pričakuje od ustreznega kandidata. Če ne veste, kaj delodajalec od primernega kandidata pričakuje, težje pripravite učinkovit življenjepis in spremno pismo. Pokličite torej ustrezno osebo v podjetju in vprašajte:

Dober dan.
Na www.mojedelo.com sem opazil vaš oglas za pomočnika v marketingu. Razmišljam, da bi se prijavil, vendar bi vas rad prej prosil za nekaj dodatnih informacij o tem, kakšnega kandidata iščete. Ne bi rad zapravljal vašega časa, če za delovno mesto nisem primeren. Torej, kakšen bi bil idealen kandidat za vaše razpisano delovno mesto?Empatija

Postavite se v kožo bralca dopisa. Kaj bi ta želel videti v vašem pismu? Kakšne koristi bi lahko imel od tega, da vas zaposli, povabi na intervju ali vas priporoči naprej?


Za začetek smo vam pripravili navodila, kako napisati učinkovito prošnjo za delo.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela