Faze čustev ob izgubi službe

18.11.2015


Že nekaj mesecev slutite, da se bo to zgodilo, a vse do zadnjega imate upanje, da se to navsezadnje ne bo zgodilo vam. Saj ste vendar dihali s podjetjem toliko let. Tako veliko dobrih rezultatov sta naredili. Podjetje ne more brez vas.

Že nekaj mesecev slutite, da se bo to zgodilo, a vse do zadnjega imate upanje, da se to navsezadnje ne bo zgodilo vam. Saj ste vendar dihali s podjetjem toliko let. Tako veliko dobrih rezultatov sta naredili. Podjetje ne more brez vas.

Izguba zaposlitve

Recesija, recesija. Še vedno. Vašemu podjetju ne gre dobro. Do zdaj ste le gledali bivše sodelavce, kako so eden za drugim dobivali nogo, in še vedno se prepričujete, da vi ne boste eden izmed njih. Potrebujejo vas.

Trenutno ste v fazi zanikanja. Četudi še niste izgubili službe, ste že začeli znova – potrebno je spet iti skozi pekel iskanja nove službe.

Izguba službe lahko za posameznika predstavlja ogromen čustveni potres. Ne glede na to, zakaj ste službo izgubili, je dejstvo težko razumeti.

Faze čustev, ki nas ob izgubi službe obdajajo1. Zanikanje.


Želite si, da se to ne bo zgodilo prav vam. A velikokrat sami sebe vlečete za nos. Moder človek prepozna prihajajoče dogodke in začne razmišljati o nadaljnjem procesu iskanja nove priložnosti. Trend je tak, da ljudje v povprečju vedno manj časa ostajamo zaposleni v eni organizaciji ali na enem delovnem mestu, zato je pomembno, da smo neprestano na preži za novimi priložnostmi.

2. Dvom.


Ko pride ključni dan in vam delodajalec da odpoved, je prva reakcija »Ne, ne verjamem. Storili so napako. Vsak čas me bodo poklicali nazaj.« A globoko v srcu veste in se zavedate, da vas ne bodo. Ta faza vas vodi na naslednji korak.

3. Jeza.


Jeza se lahko pokaže na več različnih načinov. Lahko je usmerjena proti delodajalcu, proti podjetju, finančni krizi ali katerikoli drugi faktor. Včasih je, žal, usmerjena na bližnje ljudi, ki vas obdajajo, pa najsi bodo to vaši družinski člani ali prijatelji, kar pa povzroča stres in pritisk za vse vpletene. V tem trenutku poiščite pomoč, obkrožite se z družino ali prijatelji, ki vas razumejo ter podpirajo. Če je potrebno, posezite po profesionalni pomoči ali programih, ki ga organizirajo zavodi in ministrstva. Obstaja tudi veliko skupin (spletnih in tistih »v živo«), kjer si udeleženci izmenjujejo izkušnje, se podpirajo in si pomagajo. Poiščite jih in sodelujte. Ko bo jeza minila, boste prešli na naslednjo fazo.

4. Samokritičnost.


Ta faza je najtežja od vseh. V njej boste morda sami sebe krivili za nastalo situacijo (»Kaj sem storil narobe? Kje sem začel padati? Za nikamor nisem…«). Po navadi je za to fazo pomembno, da se načne vaša samozavest in samozaupanje. Čim začnete dvomiti vase, bližje ste naslednji fazi.

5. Umik.


Kmalu boste našli nešteto izgovorov, da se ne bi sestajali z drugimi ljudmi in se izogibali vsem kontaktom. Ste v fazi depresije. Prenehate z vašimi vsakodnevnimi aktivnostmi, vaše psihično stanje se slabša, začenjate pridobivati na teži… A pomembna je vaša notranja moč. Morate jo vključiti! Vstanite! Premaknite se! Bolj, ko se boste aktivirali, hitreje boste prešli tudi to fazo.

6. Refleksija.


Depresija in odvečni kilogrami niso prav nič zabavni. Čas je, da naredite nekaj v vaše dobro. Začenjate razmišljati o odgovoru na vprašanje: »Kaj naj zdaj naredim? Kje se lahko izkažem? Kje naj začnem z iskanjem službe?« Namesto, da bi se obračali nazaj, je vaš pogled usmerjen v prihodnost. In tukaj se pomaknete na zadnjo fazo, kjer boste videli luč na koncu tunela.

7. Sprejemanje.


»Ej, ni moja krivda. Podjetje gre skozi težko fazo. Sem super oseba z izjemnim talentom, zato bo moj bodoči delodajalec z menoj dobil dinamično in motivirano osebo. Sem vznemirjen, saj je to odlična priložnost za nove izkušnje, nova poznanstva, nov pogled na vse!« Preživeli ste! Pripravljeni ste, da naredite korak naprej k novim priložnostim.

Če se boste zavedali, skozi katere faze je ob izgubi službi potrebno iti, boste lažje in hitreje vsako posamezno sprejeli in jo tudi prebrodili. Pri iskanju službe bodite kreativni, poiščite pomoč pri prijateljih in bivših sodelavcih. Ne pozabite na mreženje. S pomočjo trdega dela vam bo uspelo priti do prave zaposlitve. Ko bo vsega konec, boste rekli: »Veš, izguba službe je bilo nekaj najboljšega, kar se mi je lahko zgodilo! Ni bilo lahko, iskanje službe je težko, a ne bi mogel biti srečnejši, ker imam novo priložnost!«

Strokovnjaki na našem portalu so nasvete za iskanje zaposlitve strnili v zaposlitvenem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela