Govorite uspešno!

19.1.2016


Kolikokrat ste se že pogovarjali po telefonu in morali trikrat vprašati, da ste končno ugotovili, kdo kliče, od kod in kaj želi od vas? Kaj pa obratno? Govorite jasno in artikulirano? Govorite počasi in dovolj razločno za sogovornika, ki želi razumeti podatke, ki mu jih govorite?

Razumljiva komunikacija je zelo pomembna v poslovnem svetu

Kolikokrat ste se že pogovarjali po telefonu in morali trikrat vprašati, da ste končno ugotovili, kdo kliče, od kod in kaj želi od vas? Kaj pa obratno? Govorite jasno in artikulirano? Govorite počasi in dovolj razločno za sogovornika, ki želi razumeti podatke, ki mu jih govorite?Dobre komunikacijske sposobnosti pomenijo veliko. Morda so ravno one krive za to, da se niste uvrstili v ožji krog kandidatov za službo?

Zakaj ljudje velikokrat govorijo kot, da bi imeli polna usta hrane ali česa drugega? Zakaj obstajajo ljudje, ki jih morate neštetokrat vprašati eno in isto stvar, zgolj zato, da bi lahko razumeli, kaj želijo od vas? V podjetjih, kjer je hitrost pomembna, saj se okoliščine neprestano spreminjajo in je prilagajanje novim razmeram še kako pomembno, je pomemben tudi način govora. V takih podjetjih se ne obremenjujejo s tem, kako govorijo, saj velikokrat delajo več stvari hkrati in medtem, ko vam razlagajo zgodbo o delnicah, počnejo še mnogo drugih stvari. Konkurenca je velika in zakaj se ne bi naučili govoriti jasno, jedrnato in glasno? Boljše komunikacijske sposobnosti definitivno bodo prinesle razlike.

Raziskave so pokazale, da ameriška podjetja izgubijo več milijonov dolarjev zaradi napak pri komunikaciji in nesporazumov. Če želite zamenjati smer vaše kariere ali le izboljšati svoj položaj v podjetju, je čas, da se naučite govoriti uspešno! Ali vas sodelavci velikokrat prosijo, da še enkrat ponovite, kar želite povedati? So vas že velikokrat prosili, da govorite glasneje? Ali mislite, da vas je način govorjenja stal sanjske službe?

Pomislite: Sedite za svojo pisalno mizo, prebirate elektronsko pošto, razmišljate o sestanku, ki vas čaka čez 5 minut, in kar naenkrat zazvoni telefon. Niste najbolj zbrani in ne razmišljate o tem, kako govorite, saj ste obremenjeni z branjem elektronske pošte. Oseba na drugi strani vas prosi, da ponovite povedano in potem se začnete zavedati – nehati morate tipkati, prebirati pošto in se osredotočiti na pogovor. Se vam zdi situacija znana?

Zapomnite si sledeče nasvete, ki vam bodo pomagali izboljšati komunikacijske sposobnosti.

1. Naučite se poslušati.


Sposobnost poslušanja je pri marsikomu slabo razvita. Bodite pozorni in previdni, ko vam nekdo sporoča pomembno novico. 100% se osredotočite na osebo, s katero imate opravka. Morda boste informacije, ki vam jih je sogovornik povedal, morali sprocesirati v roku petih minut in vprašati stvari, ki se navezujejo na slišano. Bodite pozorni, da vam misli ne odtavajo stran. Ne morete dobro poslušati, če razmišljate o drugih stvareh.

Ostanite zbrani. Usedite se ravno in sogovornika glejte naravnosti v oči (ali v ogledalo, če se pogovarjate po telefonu). Vsake toliko časa potrdite, da sogovornik ve, da ga poslušate in veste, o čem govori. Poskrbite za to, da sogovornik najprej pove tisto, kar je želel povedati. Če motite in prekinjate osebo, izgleda, kot da je ne poslušate in vas ne zanima, kaj želi povedati.

2. Zmanjšajte hitrost govora.


Preprosto, govorite počasneje, saj vam bo to znatno pomagalo pri izboljšanju kvalitete govora. V povprečju na minuto izgovorimo od 130 do 150 besed.

3. Ne požirajte besed.


Ste že kdaj slišali za frazo: »Ne požiraj besed?« Ljudje smo v današnjem času tako zasedeni in v taki naglici, da velikokrat požremo nekaj besed in stavka sploh ne zaključimo. Veste, o čem govorim. To ne izkazuje le nemarnega govora, temveč od sogovornika zahteva, da se bolj zbere in v razumevanje slišanega vloži več truda. V poslu ljudje ne želijo delati močneje, želijo si pridobiti informacije in skočiti na naslednjo temo.

4. Naučite se govoriti jasno in jedrnato po telefonu.


Dandanes poteka velika večina komunikacije preko telefona. Tudi sestanke velikokrat opravljamo preko telefona ali skype konferenc. Preko takšnih medijev obstaja veliko možnosti, da bo pomembna beseda preslišana oz. napačno slišana, če se le ne boste naučiti pravilne izgovorjave in jasnega govora.

Posnemite se med govorjenjem daljše zgodbe in se na koncu poslušajte. Presodite, ali govorite razumljivo, zadosti jasno, zagnano, energično, ali je vaš način govora dolgočasen, jeste zadnje črke besed? Začnite pri sebi! To je prvi korak do jasnega komuniciranja!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela