Halo, tukaj iskalec zaposlitve!

22.7.2016


Navezovanje stikov z delodajalci preko telefona je lahko vaša osrednja metoda navezovanja kakovostnih stikov, če jo znate ustrezno uporabljati. Telefonski pogovor je mnogo bolj oseben kot pisno navezovanje stikov; omogoča zastavljanje vprašanj in postopno grajenje dogovorov. Četudi boste naleteli na podjetje, ki ne išče novih sodelavcev, boste na ta način pridobili veliko novih poznanstev in uporabnih podatkov.

Navezovanje stikov z delodajalci preko telefona je lahko vaša osrednja metoda navezovanja kakovostnih stikov, če jo znate ustrezno uporabljati. Telefonski pogovor je mnogo bolj oseben kot pisno navezovanje stikov; omogoča zastavljanje vprašanj in postopno grajenje dogovorov. Četudi boste naleteli na podjetje, ki ne išče novih sodelavcev, boste na ta način pridobili veliko novih poznanstev in uporabnih podatkov.
Uspešnost te metode seveda ni samoumevna, sestavljena je iz mnogih ovir: želena oseba ni dosegljiva, ne želi govoriti z vami, nima veliko časa za razgovor, je trenutno ne zanimate itd. Zato se morate na uspešno telefonsko komuniciranje s potencialnimi delodajalci dobro pripraviti.

Raziskava – koga boste klicali?

Vaš prvi korak je priprava seznama klicanih oseb. Najprej določite področje dela, ki vas zanima. Določite področja, na katerih bi želeli delati, in podjetja v zvezi s tem. Ko veste, kje bi delali, poiščite osebe, ki odločajo o delovnih mestih v izbranih podjetjih.

V velikih podjetjih je vaša »tarča« vodja ustreznega oddelka in/ali kadrovik podjetja, v manjših podjetjih se obrnite neposredno na direktorja. Še vedno vas te osebe lahko preusmerijo na sodelavce, ki se ukvarjajo s kadrovskim področjem.

Pogovor. Kaj boste povedali?

Telefonski pogovor zahteva le bistvene podatke – vaš sogovornik nima časa, vi pa ne smete zapraviti njegovega zanimanja z nepotrebnimi podatki. Pripravljanje vsebine za telefonski pogovor ni bistveno drugačno kot priprava na osebni razgovor. Pri sebi imejte vedno pisalo in prazen list za beležke oziroma rokovnik. Pripravite si shemo pogovora, vaša zaposlitvena prošnja naj bo pri roki.

Potek telefonskega pogovora

Klic osebe

Če nimate neposredne številke želene osebe, uporabite splošno številko podjetja. Telefonistu povejte svoje ime in ime osebe, ki jo kličete. Če imena ne veste, vprašajte za ime osebe, ki vodi oddelek, za katerega se zanimate: »Dober dan, (moje ime in priimek) pri telefonu. Bi mi lahko, prosim, povedali, kdo vodi _______ oddelek? Me lahko, prosim, zvežete z njim/njo?«

Telefonistu podjetja ne omenite, da ste iskalec zaposlitve, če ni potrebno. Pogovarjajte se z njim, kot da bi bili poslovni partner podjetja.

Predstavitev delodajalcu

Predstavite se razločno, z imenom in s priimkom. Če vas je napotila tretja oseba, navedite njeno ime in razlog, zakaj vas je napotila na klicano osebo. Če ste imeli z osebo že predhodne stike (telefonski klic, pogovor, srečanje, dopisovanje …), se sklicujte nanje. Ne izgubljajte časa, povejte, da kličete zaradi zaposlitve.

Nato vprašajte, ali je primeren čas za pogovor. Če želite z osebo govoriti dlje časa, se skušajte dogovoriti za nov termin, ki bo ustrezal obema. Ponovno ga/jo spet pokličite točno takrat, ko ste se dogovorili, in se držite dogovorjenega okvira časa.


Med razgovorom

- Uporabljajte naziv osebe (gospod/gospa in priimek).
- Ne prekinjajte sogovornika.
- Govorite počasi in izgovarjajte razločno.
- Na žvečilni gumi pozabite! To ni ravno prijeten zvok za osebo na drugi strani slušalke.
- Smejte se! Smeh (v mejah dostojnega) v telefonskem pogovoru v poslušalcu vzbuja pozitivne občutke.


Postavljanje vprašanj

Ko sprašujete po informacijah, če je le mogoče, uporabite vprašanja odprtega tipa, torej takšna, ki se ne končujejo z »da« ali »ne«. Namesto: »Ali je v juniju predvideno kakšno odprtje delovnega mesta?« recite: »Želel bi se poučiti o vaših načrtih za zaposlovanje praktikantov v letošnjem poletju.« Vaš cilj pri postavljanju vprašanj je vplesti vašega sogovornika v odprt pogovor, s katerim lahko pridobite čim več podatkov v zvezi z vašim iskanjem dela.

Dogovor za osebno srečanje

Vaš cilj je pridobiti razgovor v živo. Ne glede na to, ali je mesto prosto ali ne, se skušajte dogovoriti za informativno osebno srečanje: »Vseeno bi želel priti k vam na informativni pogovor, da bi se vam podrobneje predstavil, če bi se po naključju nenadoma pojavilo kakšno prosto delovno mesto. Bi vam ta mesec odgovarjalo?«

Življenjepis

Če se niste uspeli dogovoriti za osebni razgovor, vprašajte, če lahko vašo pisno ponudbo dostavite osebno. »Razumem, vendar želim kljub vsemu napisati ponudbo za zaposlitev. Ali se lahko oglasim pri vas in vam jo osebno prinesem?« Če je odgovor nikalen, napovejte, da jo boste poslali po pošti.

Nove zaposlitvene možnosti

Če se niste uspeli dogovoriti za srečanje, a vam je oseba naklonjena, z veseljem posluša in odgovarja na vaša vprašanja, jo zaprosite za nove zaposlitvene povezave v zvezi z vašim področjem dela. Poskušajte dobiti od nje imena, naslove in telefonske številke. »Ali morda veste za drugega delodajalca, ki bi potreboval delavca moje stroke?« »Kaj menite o (več imen podjetij iz iste ali sorodnih panog)?«

Sklicujte se na vašega sogovornika

Če ste pridobili vire za nove stike, sogovornika prosite, če se lahko sklicujete na njih. »Ali se strinjate, da povem, ko bom govoril/a z njimi, da ste vi predlagali, naj jih pokličem?«

Povratni klic

Napovejte, da boste še poklicali. »Ali vas smem spet poklicati, če se bo morda sprostilo kakšno delovno mesto?« Če je potrebno, občasno pokličite in preverite zaposlitvene možnosti.

Zahvala

Nikoli ne pozabite zaključiti pogovora z zahvalo za čas, ki vam ga je vaš sogovornik posvetil.

Po telefonskem klicu

Naredite si beležke o tem, kaj ste se dogovorili, kaj ste izvedeli, kaj ste bili vprašani in kako ste odgovarjali. Kakšen je vaš splošni vtis o pogovoru? Kakšen vtis imate o sogovorniku? Je bil navdušen, ravnodušen ali nejevoljen? Če si ne boste naredili zapiskov, boste lahko marsikateri pridobljeni podatek čez čas pozabili, lahko tudi za večno izgubili. Kontaktna oseba ne bo preveč navdušena, če vam bo morala še enkrat pojasnjevati po telefonu, kakšen je bil vaš predhodni dogovor.

Vaja dela mojstra!

Pogovarjanje po telefonu ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. Vprašajte vaše prave prijatelje, da ocenijo, kako zvenite po telefonu. Prisrčno ali vzvišeno, preudarno ali raztreseno, zainteresirano ali potrto? Vaja dela mojstra. Nepripravljen in neprepričljiv sogovornik bo naslednjič telefoniral zaman – dobro pripravljen sogovornik pa bo vedno prišel spet na vrsto.


V nekaterih primerih se preko telefona izvajajo tudi zaposlitveni intervjuji. Kako poteka tak intervju in kako se nanj pripraviti?


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela