Imate več ponudb za delo – kaj pa zdaj?

6.7.2016


Imeti možnost izbire med več ponudbami za zaposlitev istočasno je dandanes »sladki problem«, ki bi ga večina od nas želela imeti. Kdo ga ne bi? Vendarle, če v takšnem položaju ne ravnate ustrezno, si lahko brez potrebe zaprete vrata do perspektivnih delodajalcev, kjer bi se lahko nekega dne zaposlili in to vse zaradi tega, ker bi jim v danem trenutku na neustrezen način povedali, da so na drugem mestu med vašimi preferencami za zaposlitev.

Imeti možnost izbire med več ponudbami za zaposlitev istočasno je dandanes »sladki problem«, ki bi ga večina od nas želela imeti. Kdo ga ne bi? Vendarle, če v takšnem položaju ne ravnate ustrezno, si lahko brez potrebe zaprete vrata do perspektivnih delodajalcev, kjer bi se lahko nekega dne zaposlili in to vse zaradi tega, ker bi jim v danem trenutku na neustrezen način povedali, da so na drugem mestu med vašimi preferencami za zaposlitev.
Prihodnost ni nikoli vnaprej določena in to še posebno velja glede zaposlitve. Nobena služba ni absolutno zagotovljena v naprej, zato si preprosto ne smete zapirati možnosti za zaposlitev v drugih organizacijah, čeprav ste lahko v tem obdobju povsem zadovoljni z delom v vašem trenutnem podjetju. Če bi se vam na vašem delovnem mestu zalomilo ali podjetju posli ne bi tekli po pričakovanjih, bi se vam lahko hitro zgodilo, da bi bili postavljeni pred prag. Če bi si predhodno zaprli vrata za vstop v druga podjetja, bi tako rekoč pomenilo, da bi postavili vašo bodočo kariero pod vprašaj.


Takšna grenka izkušnja se je pripetila Damirju:

»V enem samem tednu sem dobil dve zares izredni ponudbi za zaposlitev, eno v manjšem in eno v nekoliko večjem podjetju. Odločil sem se za delo v manjšem podjetju, ker sem bil prepričan, da bo to podjetje še naprej raslo in bi lahko v njem hitreje napredoval do vodstvenih položajev v podjetju. Na razgovoru so me potrdili in odločil sem se, da sprejmem. Ker sem imel v istem tednu še razgovor v večjem podjetju, sem preprosto šel tja in brez posebnih ovinkarjenj ter v razigranem razpoloženju povedal ljudem, da ne sprejmem ponudbe, ker sem si že našel zaposlitev. Sedaj, po dveh letih, ocenjujem moje takratno dejanje kot nepremišljeno.

Tako sem v manjšem podjetju intenzivno pričel z delom in se trudil po najboljših močeh. Večkrat sem delal po cele dneve. Da bi dokazal lojalnost svojemu delodajalcu, sem medtem zavrnil še eno večjo ponudbo za zaposlitev v perspektivnem podjetju, kjer so iskali delavce mojega profila. Kljub vabilu na razgovor, se ga nisem udeležil in to brez predhodnega opravičila, saj je bil postavljen v času, ko sem moral biti prisoten v službi.

Kmalu sem ugotovil, da delovna klima v podjetju, kjer sem se zaposlil, ni bila idealna. Sodelavci so mi prej oteževali delo, kot pa pomagali, šef pa preprosto ni cenil mojih pozitivnih učinkov in naporov. Po pol letih dela sem nepričakovano dobil odpoved zaradi smešnega razloga, da podjetju predstavljam prevelik strošek.

Ker sem ostal brez zaposlitve, sem se zopet zglasil v podjetjih, kjer so se predhodno zanimali zame, a sem tokrat naletel na gluha ušesa. Verjetno jim je še vedno ostalo v spominu, kako sem z njimi ravnal v preteklosti oz. so v tistem času že zapolnili vse potrebe po kadrih mojega poklicnega profila. Takrat sem se pričel zavedati, kako je pomembno, da tekom let ohranjaš dober odnos z vsemi podjetji, saj nikoli ne veš, kam te pot zanese v prihodnosti. Dolgo sem iskal naslednjo zaposlitev in jo po sedmih mesecih končno dobil. To delovno mesto še vedno opravljam in sem z njim dosti bolj zadovoljen kot s prejšnjim. Moje preteklo napačno ravnanje z delodajalci na srečo ni bilo usodno za mojo kariero.«


Damirjev primer je lahko zelo poučen. S pomočjo vnaprejšnjega planiranja in kančkom diplomacije, imate vi možnost, da bolj uspešno obvladate takšno situacijo, kot jo je Damir. Ko dobite več ponudb za delo hkrati, morate biti pozorni predvsem na tri stvari.

1. Veste, kako naj izgleda vaše idealno delo

Čas je, da si odgovorite na vprašanje, česa si resnično želite pri vašem naslednjem delu. Če boste prišli do dokončnega spoznanja, katera vrsta dela je za vas, boste v prihodnje lažje rekli "ne" neprimernemu delu, podjetju ali plači.

Zato si vzemite čas, da ocenite vaše opcije in določite, kateri kriteriji so za vas najpomembnejši pri iskanju dela. Upoštevajte in ocenite naslednje dejavnike:

- Plača, bonitete, kapitalske nagrade (delnice), udeležba v dobičku, ostali bonusi.

- Vsebina, vrsta dela, želena dejavnost, želeno podjetje.

- Možnosti napredovanja kariere, možnosti napredovanja na delovnem mestu, potrebe po selitvah, delovni pogoji, možnosti profesionalnega izpopolnjevanja.

- Kvaliteta življenja, potovalne zahteve, kultura delovne organizacije, možnosti koriščenja dopusta.

- Kraj dela, želeno mesto, regija, država, stroški prevoza, davki.

Če dobite istočasno dve ponudbi za delo, preprosto razvrstite obe opciji na podlagi tega, kako se skladajo z vašimi izbranimi kriteriji. Vzemite list papirja in ga razdelite na dva dela, nanj pripišite ugotovitve za vsako od alternativ v svoj ločen stolpec in se na tej podlagi odločite.

2. Veste, kako vprašati za čas za razmislek

Recimo, da ste v ponedeljek dobili ponudbo za delo s strani Podjetja A, vendar pričakujete v torek boljšo ponudbo od Podjetja B. Kako boste zaustaviti čas, brez da boste zavrnili prvega snubca?

Povejte, da se morate pogovoriti z vašo družino. Enostavno, izrazite, da cenite njihovo ponudbo in ste nad njo navdušeni, vendar se želite predhodno pogovoriti z vašimi najbližjimi, da jih o tem seznanite in skupaj z njimi pretehtate, kaj je za vas in njih najbolje. S tem izgovorom boste lahko pridobili dodatna dva do tri dni, v tem času pa boste lahko ustrezno obravnavali tudi drugo ponudbo.

Lahko si kupite čas tudi s kakšno drugo taktiko preložitve, na primer, da izrazite, da se želite srečati z osrednjimi managerji ali s sodelavci, s katerimi se še niste spoznali.

3. Da znate reči "ne"

Če dobite boljšo ponudbo od Podjetja B in jo sprejmete, vaše delo še ni opravljeno. Še vedno morate namreč reči "ne" Podjetju A na način, ki ne bo zapiral vrat, saj nikoli ne veste, kdaj boste v prihodnosti morali zopet iskati zaposlitev in spet poklicati iste ljudi.

Pri zavračanju ponudbe za zaposlitev je uporaba diplomacije pomembna, vendar pa nikoli ne smete z njo pretiravati, saj boste zveneli tako, kot da nekaj prikrivate in niste povsem iskreni. Poskusite sledeči način: "Resnično cenim vašo ponudbo in čeprav mi je ponujeno boljše delovno mesto, ki se bolj sklada z mojimi kariernimi cilji, vam želim izraziti, kako sem počaščen, da sem bil v vašem podjetju in sem imel priložnost spoznati Vas in vaše sodelavce. Še enkrat najlepša hvala za vse."


Če ne najdete delovnega mesta, ki bi vam bilo pisano na kožo, si ustvarite svojega. Preberite, kako.


PREBERITE SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela