Iščite delodajalca po svoji meri!

29.7.2016


Karierni napredek je neposredno povezan s tem, kako vrednotite sebe. Vzporedno s tem je lahko ključ za doseganje kariernega uspeha delo v okolju, kjer bo vaša edinstvenost prednost.

Karierni napredek je neposredno povezan s tem, kako vrednotite sebe. Vzporedno s tem je lahko ključ za doseganje kariernega uspeha delo v okolju, kjer bo vaša edinstvenost prednost.
Da boste navdušeni hodili v službo, morate najti delo, ki se čim bolj sklada z vašo osebnostjo; takšno, s katerim se lahko identificirate. Enako velja z izbiro delodajalca: več kot imate skupnega z delodajalcem in s sodelavci, bolje boste lahko izkoristili svoje edinstvene značilnosti in razvili svoj potencial. Ko torej iščete delo, v katerem želite uživati, se držite naslednjih korakov:

1. Kadar iščete zaposlitev, najprej preverite, ali se vaše sposobnosti in veščine (tudi prenosljive) ujemajo z razpisnimi zahtevami za delovno mesto v organizaciji. Če npr. pošljete prijavo za delovno mesto, kjer se zahteva samostojno delo na podlagi 5-letnih delovnih izkušenj na tem področju, je nesmiselno, da se prijavite kot recimo iskalec pripravništva.

2. Nato ugotovite, kako se vaš osebni profil ujema z notranjo kulturo te organizacije. Obstajajo podjetja, v katerih veljajo toga delovna pravila, in podjetja, v katerih so pravila bolj prožna. Medtem ko je na eni strani podjetje, ki se ukvarja s predelavo mesa, je na drugi podjetje, v katerem so zaposleni samo vegetarijanci. Razmislite o svojem osebnem profilu – vašem značaju, sposobnostih, vrednotah, osebnih navadah (npr. ali ste bolj jutranji ali večerni človek, bolj 'uradnik' ali 'umetnik') in o svojih psiho-fizičnih potrebah ter omejitvah.

Nato razmislite o profilu organizacije. Zberite čim več podatkov o njej s pomočjo raznih virov: medmrežja, publikacij, časopisov, poslovnih poročil, predvsem pa od ljudi, ki so v kakršni koli povezavi z organizacijo – ravno od njih lahko dobite dragocene podatke, ki vam bodo pomagali spoznati, ali obstaja skladnost med vami in vašim morebitnim delodajalcem. Tako lahko npr. ugotovite, ali so ljudje, ki so vam podobni, že uspešni pri tem delodajalcu. Če niso, je možno, da ne glede na to, kako trdo delate in kako nadarjeni ste, v tem okolju ne boste mogli veliko napredovati.


Ne zapravljajte energije v organizacijah, kjer vaša osebnost ne bo cenjena. Ne zaslužijo si vašega časa.


3. Povežite podobo, ki jo odsevate, z javno podobo podjetja. Zunanja podoba organizacije odseva njeno poslanstvo in vpliva na to, kako jo vidijo drugi. Ali se javna podoba, ki jo goji vaš delodajalec, sklada s podobo, ki jo želite prikazati vi kot posameznik? Vaša lastna javna podoba je pomemben dejavnik vašega poslovnega uspeha, ker napoveduje, kaj je za vas pomembno in kako želite živeti svoje zasebno in profesionalno življenje.

Včasih je treba potrpeti in potrpežljivo iskati boljšo rešitev

Včasih je treba potrpeti in pristati v službi in/ali pri delodajalcu, ki vam ne ustreza, zaradi tega, da si lahko plačujete mesečne položnice ali nabirate začetne delovne izkušnje. Pomembno je, da še naprej gojite svoje karierne cilje (seveda na realnih tleh) in si vsak dan prizadevate biti korak bližje službi in organizaciji, kjer boste lahko končno delali z vsem srcem.

Na pravem kraju s pravimi ljudmi

Za vsak uspeh je treba trdo delati; če boste delali na pravem kraju in s pravimi ljudmi, bo vse skupaj lažje. Zaupanje in pripadnost organizaciji ter razumevanje s sodelavci vam omogočajo dosegati večji poslovni uspeh in osebno zadovoljstvo, saj lahko v takšnem okolju uporabite največ svojih osebnih kvalitet in v zameno dobite največ hvaležnosti in spoštovanja s strani delodajalca.


Ko boste opravili razgovor pri vašem najljubšem delodajalcu, bo prišel čas selekcij, kar pomeni, da morate potrpežljivo čakati na odgovor. Kaj lahko storite, medtem ko čakate, pa si preberite v nadaljevanju.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela