Iskanje zaposlitve: bonton

1.8.2016


Kaj je primerno vedenje na delovnem mestu? Ali še bolje: kakšno je primerno vedenje pri iskanju zaposlitve? Ne pozabite: Prvi vtis boste naredili le enkrat.

Kaj je primerno vedenje na delovnem mestu? Ali še bolje: kakšno je primerno vedenje pri iskanju zaposlitve? Ne pozabite: Prvi vtis boste naredili le enkrat.
Kako narediti dober vtis? Žal v času šolanja temu delu nismo namenjali posebne pozornosti. Vsak posameznik se je le samoiniciativno in na podlagi poskusov naučil primernega vedenja in lahko rečemo, da mladim danes manjkajo te finese, da bi ustvarili boljši vtis in hkrati izpostavili svoje prednosti. Konkurenca pri iskanju zaposlitve je zelo velika, zato na samih razgovorih odigrajo pomembno vlogo malenkosti, ki poleg znanja, veščin, odnosa in primernosti za delovno mesto, dodatno pomagajo posamezniku, da se povzpne v naslednji selekcijski krog.


Zaposlitveni razgovor je zelo specifična oblika intervjuja, na katerem mora posameznik pokazati določeno vedenje. Bonton tukaj odigra pomembno vlogo, poudari dobro, najboljše – posameznik se zna zapakirati v svojo celostno podobo. Z bontonom bomo znali predstaviti sebe, svoje izkušnje, uspehe in neuspehe.


Prva zapoved je seveda ta, da mora kandidat priti urejen, čist in dostojno oblečen. To seveda ne pomeni le črne obleke, kravate in zloščenih čevljev, ampak se bolj nanaša na primernost okolju, kamor prihajamo. S svojim zunanjim videzom ne smemo preveč izstopati. Na primer: vsi se strinjamo, da mora kandidat za razgovor za finančnega svetovalca priti v obleki in poslovno urejen, medtem ko je lahko kandidatka za prodajalko v trgovskem centru v elegantnih hlačah in primerni srajci povsem ustrezno urejena (da ne bo pomote – lahko pride tudi v poslovni obleki). Ženske niti ne smejo biti v preveč ozkih oblačilih in z globokim izrezom, preveč prosojnimi srajcami in prekratkimi krili.


Pravila tudi narekujejo, da prvi pozdravi tisti, ki vstopi v prostor, roko pa prvi ponudi gostitelj. Po pozdravu in uvodnih stavkih, je prav, da gostitelj – v tem primeru kadrovik – povabi oz. z gibi nakaže, da se kandidat usede. Med razgovorom za delovno mesto moramo biti sproščeni. Že po nekaj prvih stavkih lahko kandidat hitro odkrije, kakšne volje je kadrovik. Če je dobre, je povsem simpatična uporaba humorja, kanček duhovitosti in situacijski humor. Paziti pa je potrebno, da ga je ravno prav. S preveliko mero humorja lahko izpademo neresni, kadrovik pa vas bo odslovil, ker je izbor kandidata resno in odgovorno delo, kandidat pa lahko izpade kot zabavljač in neresen kandidat za zaposlitev.


Ali ste vedeli, da je priporočljivo poslati zahvalno pismo, saj na delodajalce naredi pomemben vtis vsakdo, ki se nanj obrne po razgovoru. Prav tako je treba delodajalcu poslati vsa dokazila, ki jih je še dodatno zahteval. Tudi ti »postkoraki« so pomembni pri izbiri primernega kandidata na delovno mesto!


Namen zahvalnega pisma je zahvala za čas, ki so vam ga posvetili v izbranem podjetju. Z dobro pripravljenim zahvalnim pismom pa seveda tudi krepite svojo kandidaturo. V pismu potrdite vaše zanimanje za delovno mesto, navedite še dodatne kvalifikacije, ki jih mogoče med intervjujem niste navedli. Pojasnite informacije, za katere mislite, da jih sogovornik ni pravilno razumel. Pismo naj bo kratko in jedrnato, z njim želite kadrovika le opozoriti nase, ne pa mu ponovno poslati prijave na delovno mesto.


Zahvalno pismo pošljite najkasneje v 24 urah po intervjuju, najraje v tiskani obliki, če imate elektronske naslove ustreznih oseb, uporabite internet. Ne zahvaljujte se za intervju preko telefona. Pismo je manj agresivna oblika komunikacije, medtem ko s klicem zmotite željeno osebo. Če nimate razloga za klic, potem osebi kradete njen čas, kar vam lahko zameri.

Kaj vključim v zahvalno pismo?

1. Zahvala za sestanek

V pismu se zahvalite, ker so si v podjetju vzeli čas za vas in vas povabili na intervju. Potrdite zanimanje za delovno mesto.

2. Okrepitev kandidature

Izpostavite, kaj vas je v podjetju še posebej navdušilo in stvar navežite na svoja znanja in izkušnje, s katerimi bi lahko pripomogli k rasti in uspešnosti podjetja. Osvetlite točke intervjuja, ki so vam bile v prid. V kolikor se vam zdi, da ste na katera vprašanja reagirali neustrezno, na kratko ponovno odgovorite nanje.

3. Izgovor za klic:

Verjetno ste s podjetjem dogovorjeni, kdaj vam povedo svojo odločitev glede vaše kandidature. Vnesite rok v zahvalno pismo, v kolikor vas podjetje ne kontaktira do dogovorjenega datuma, potem imate izgovor, da podjetje pokličete in se pozanimate glede prijave.

Bonton je pomemben na zaposlitvenem intervjuju. Preverite svoje obnašanje in izboljšajte vrzeli, da boste na intervjuju naredili najboljši vtis.


Da bo celoten razgovor potekal po vaših načrtih, se morate tudi primerno obleči. Katere so tiste napake, ki jih ne želite narediti pri oblačenju?


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela