Izkušnje, znanje ali osebnost - kaj zares šteje?

2.9.2021


K vedno vroči razpravi o tem, ali na trgu dela več štejejo izkušnje kot znanje oziroma izobrazba, tokrat pristopamo z drugega zornega kota. Pomembno je namreč oboje, a ključno je, da smo ubrani z ritmom časa.

Če šele stopate na trg dela, se najverjetneje sprašujete, ali so izkušnje pomembnejše od vaše izobrazbe. Morda želite menjati kariero in se soočate s težavo, kako najti zaposlitev na svojem področju brez dodatnih izkušenj. Vprašanje je sicer upravičeno, a odgovor nanj ni enopomenski.


Večina delodajalcev od kandidata pričakuje tako praktične kot teoretične sposobnosti. Ne glede na vrsto kariere ali zaposlitve je pomembno ostati v koraku s časom – a kaj to sploh pomeni? Ne gre le za sledenje tehnološkim novostim ter pridobivanje novih znanj in izkušenj, ključno je, da skozi čas tudi osebnostno rastemo, kar se izraža v našem razmišljanju in obnašanju. 


Mnogi delodajalci se za kandidata odločijo predvsem na osnovi njegove osebnosti in povezave, ki jo z njim ustvarijo na razgovorih za službo.


Znanje in izkušnje

Večina poklicev zahteva formalno izobrazbo (na primer medicina, inženirstvo, pravo), medtem ko vam bodo mladi samostojni podjetniki ali zaposleni na področjih filma, marketinga ali celo programiranja povedali, da so izkušnje vseeno pomembnejše od izobrazbe.

V vsakem primeru je pomembno pridobivati oboje in že med izobraževanjem poiskati delo na področju, na katerem bi se v prihodnosti radi tudi redno zaposlili. Tudi mnoge mehke veščine lahko pridobite tako skozi študij kot delo in ravno te so danes izjemno pomembne.

Mehke veščine in osebnostne lastnosti

Znanje je samo eno od področij, ki ga je treba skozi kariero nadgrajevati, druga pa so še mehke veščine, osebnost in življenjske navade. Z vsako generacijo prihaja drug, nov način razmišljanja, ki pa mu je precej težje slediti kot tehnološkemu razvoju. Ker ga ne poznamo, se nam zdi to zgolj čudno vedenje novih generacij, čeprav sploh ni tako.

Če je bil v preteklosti mobing nekaj sprejemljivega, je danes kaznivo dejanje, če smo v preteklosti pri prodaji stavili na čustva in lepe besede, morajo danes za besedami stati dejstva in resnica in še bi lahko naštevali.

Zelo pomembno je, da sledimo tem spremembam in z leti rastemo tudi osebnostno. Se spomnite, kako ste na začetku kariere vsako kritiko vzeli zelo osebno? Danes veste, da je konstruktivna kritika odlična priložnost za rast, in se ne hudujete več vsakič, ko ne dobite pozitivnega odziva.
Pomembno je, da skozi celotno kariero razvijate svoje osebnostne lastnosti in ste odprti za spremembe – naštejmo nekaj ključnih: samodisciplina, samozavest, timska naravnanost, empatija, odprtost, sposobnost vodenja, komunikacijske sposobnosti, odgovoren pristop do dela, spoštovanje, pogum, odločnost, ciljna usmerjenost.

V koraku s časom

Na začetku kariere smo po navadi bolj prilagodljivi in učljivi. Pripravljeni smo sprejeti navade podjetja, pridobiti nova znanja, če je to potrebno, se prilagoditi novim načinom dela. Ko pa se nekoliko ustalimo, je vsaka sprememba težja. S sabo nosimo znanje, navade in načine dela, ki so nam blizu, a če jih nismo pripravljeni sproti prilagajati razmeram, lahko zastarajo, zato nas lahko to bolj ovira kot nam koristi.

Predstavljamo nekaj razlogov, zakaj je treba prekiniti stare navade in stopiti v korak s časom.

  • Napredovanje: če načrtujemo kakršno koli napredovanje, se moramo zavedati, da je nadgrajevanje znanja in sposobnosti ključno.
  • Nova služba: biti seznanjen z novimi znanji in tehnologijami je pomembno, če hočemo uspešno konkurirati pri iskanju nove službe. Poleg znanja moramo imeti tudi primerne sposobnosti – na primer komunikacijske.
  • Dobra plača: prispevajte nove zamisli in nova znanja in temu primerno bo tudi plačilo. Staro znanje je slabo plačano.

Kako slediti času?

  • Poiščite napredna podjetja: na trgu sta dve vrsti podjetij – vodilna in tista, ki jim sledijo. Najdite načine, kako sodelovati z vodilnimi.
  • Spremljajte ljudi, ki so prvi na svetu. Običajno so ti ljudje nekoliko nenavadni, njihove ideje pa kar malce »nore«. Kljub temu jih je koristno spremljati, saj nam širijo obzorje in pokažejo nove smeri.
  • Najdite mentorja: tako kot ima vsak športnik trenerja, bi moral imeti vsak karierist mentorja, ki ga usmerja in vodi do napredka.
  • Udeležujte se konferenc in seminarjev; razširite svoja znanja in spoznajte strokovnjake s svojega področja.
  • Berite. Uspešni ljudje redno berejo strokovne knjige, revije in članke ter se izobražujejo, saj so samo tako lahko ves čas seznanjeni z novostmi.
  • Povezujte se z ljudmi, ki razmišljajo drugače od vas, na primer z mladimi. Prisluhnite, kaj imajo povedati, in sprejmite tudi drugačne poglede. Spremljajte pa tudi družbena omrežja – novi trendi se namreč najhitreje širijo prek spleta.
  • Povezujte se z ljudmi, ki imajo enake cilje. Skupine s skupnimi cilji imajo podobne navade, interese in vrednote. Isto misleči posamezniki vas bodo na vaši poti spodbujali in usmerjali ter vam bodo v navdih.

Osebni cilji

Če še vedno niste prepričani, da bi bilo koristno ostati v koraku s časom in si skozi kariero tudi dejavno prizadevati za osebnostno rast, vam lahko pomagajo osebnostni cilji, ki vam bodo dali motivacijo za nadaljnje korake. Takšni cilji so lahko: služba, v kateri bom zadovoljen, dovolj visoka plača, da si lahko privoščim dopust in omogočim otrokom normalno otroštvo, dovolj prostega časa ipd. Sodobnejše znanje lahko bolje prodate, z večjo odločnostjo boste sklepali boljše posle, boljše vodstvene sposobnosti pomenijo boljši položaj, z bolj »odprto glavo« se boste bolje razumeli s sodelavci iz različnih oddelkov in lažje nagovorili različne ciljne skupine itd.


Programirajte se za uspeh in vložite v svoj strokovni in osebnostni napredek. Ker pa ima vsak svojo opredelitev uspeha, sami določite, kaj je uspeh, in se ne primerjajte z drugimi, ampak le sami s seboj. Ste še lani mislili, da nimate vodstvenih sposobnosti in da ne marate timskega dela, letos pa vodite ekipo treh mladih zaposlenih? Čestitke, to je uspeh.


Nasvet je za vas napisal: Aleš Kavčič, HR specialist MojeDelo.com
Zanima me raziskovanje nezavednih miselnih vzorcev in vpliv le teh na kariero. Ukvarjam se s kariernim svetovanjem, saj uživam, ko iskalcem zaposlitve pomagam do zastavljenega cilja.

Preberite tudi:

1. Nova služba: kako si prislužiti spoštovanje?
3. Kako se soočiti z nepričakovanimi situacijami na delovnem mestu?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela