Kaj najprej vprašati na novem delovnem mestu

24.11.2015


Že nekaj časa niste bili zaposleni. Poklicali so vas na razgovor. Izkazali ste se. Dobili ste službo. Ne smete zafrkniti. Morate se močno potruditi in dokazati. In kaj zdaj? Zdaj je čas, da delodajalca vprašate nekaj stvari, ki jih niste uspeli vprašati med razgovorom. Tista vprašanja, ki vam bodo pomagala privarčevati denar v vašem oddelku in tista, ki vam bodo povedala, kako se obleči ob petkih.

Kaj vprašati na razgovoru

Že nekaj časa niste bili zaposleni. Poklicali so vas na razgovor. Izkazali ste se. Dobili ste službo. Ne smete zafrkniti. Morate se močno potruditi in dokazati. In kaj zdaj? Zdaj je čas, da delodajalca vprašate nekaj stvari, ki jih niste uspeli vprašati med razgovorom. Tista vprašanja, ki vam bodo pomagala privarčevati denar v vašem oddelku in tista, ki vam bodo povedala, kako se obleči ob petkih.Začetek nove zaposlitve je tudi priložnost, da se bolje spoznate s kulturo in tempom podjetja ter zaposlenimi. Na novo zaposlene osebe morajo biti pozitivne – kot primer si lahko pogledate vprašanja: »Kaj vam je na vašem šefu najljubše?« To vprašanje, ki ga lahko vprašate sodelavca, izpade bolj prijazno in bolj pozitivno v primerjavi z »Kaj na šefu najbolj sovražite?« Z vsemi se poskusite dobro razumeti.

Zaposleni, ki so že dlje časa v podjetju, so lahko skeptični do novih prišlekov, zato je pozitivnost najboljša rešitev, da greste čim hitreje skozi to fazo.

Eden izmed problemov, ki ga lahko doživite na novem delovnem mestu, je tudi spopad z notranjimi sodelavci, ki so se skupaj z vami potegovali za vašo pozicijo, saj boste morali z nekaterimi od njih sodelovati tudi na dnevni ravni. Pomembno je, da ohranite zadostno mero empatičnosti do njih, saj bodo mogoče mislili, da služite več, kot oni. Najbolje se boste spopadli s težavo tako, da »bivši konkurenci« razložite, da veste, da se je prijavila na isto delovno mesto, kot vi, hkrati pa se z njo pogovorite o možnostih v službi – kaj se njej zdi najtežje, katere so prednosti itd. Najverjetneje boste to osebo spreobrnili v vašega zaveznika.

Vašega novega delodajalca povprašajte o njegovih ciljih, pa tudi o tem, katere skrbi mu ponoči ne pustijo spati. Njegove službene skrbi naj vam predstavljajo smernice k razmišljanju, kako rešiti težave. Podjetja iščejo inovativne osebe in ljudi, ki veliko pripomorejo k razvojnemu procesu. Delodajalci si želijo osebo, ki podjetju dodaja vrednost, zato naj vas preveva kreativnost in poiščite inovativne poti, da to tudi dokažete.

Sodelavce vprašajte, s čim jim lahko pomagate. Poleg tega, da boste izpadli zainteresirani, boste pridobili tudi boljši vpogled v vsakega posameznika, v projekte, s katerimi se ukvarjajo in v skupne cilje.

Česa ne obleči…


Hitro se je treba pozanimati o klimi podjetja in hitro boste ugotovili, kakšne navade imajo ob petkih in kako pričakujejo, da se oblečete – nekateri so oblečeno bolj športno elegantno, spet drugi pa petke zjutraj izkoristijo za skupne zajtrke tako, da vsak prinese kakšen posladek.

Vsaka organizacija ima svojo lastno kulturo. Zaposleni, ki so bolj ekipno naravnani, so morda bolj cenjeni od individualistov, hitreje tudi dobijo povišico in so deležni napredovanja. Pomislite, kako in s čim se lahko priključite že sestavljeni kulturi podjetja tako, da se boste čim hitreje utopili vanjo.

Uspeh v novi službi zahteva akcijski načrt, ki ga sestavlja nekaj dobrih vprašanj, beležka in kemični svinčnik, da si odgovore lahko zapišete.

- Kaj pričakujete od mene v prvem tednu? V drugem? V tretjem?
- Kje me vidite čez en mesec?
- Katera orodja moram obvladati, da bom uspešen?
- Imate mentorje in programe, ki jih mentorji vodijo?
- Na koga se obrnem za različna vprašanja?
- Kakšen način komunikacije imate raje? Imate raje uradne ure, med katerimi ste dosegljivi, ali ste na voljo kadarkoli nam je volja?
- Kateri so trije največji cilji trenutno zame?
- Lahko jem za mizo?
- Kje so sanitarije?

Najti odgovore na vsa vprašanja je pomembno, saj vam bodo omogočili čim lažji in tekoč začetek na novem delovnem mestu.

Portal znanja je največji slovenski spletni izobraževalni portal. Potencialni slušatelji si lahko ogledate aktualno ponudbo in se na izobraževanja, seveda, tudi prijavite.


PRIJAVI SE


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela