Kaj so mehke veščine in kako jih razvijati?

11.12.2017


Za vas velja, da ste najboljši računalničar/urednik/mehanik/karkoli, a to nič ne šteje, če se ne morete ujeti z drugimi sodelavci in nadrejenimi. Nekaterih od najpomembnejših veščin se preprosto ne morete naučiti v razredu in preko izpitov, in te so tiste, ki jim pravimo »mehke veščine«.

Mehke veščine so bolj bistvene od tistih, ki jih posedujete za zasedo razpisanega delovnega mesta.
Kaj so mehke veščine?


Trde veščine lahko izmerimo in dokazujemo, mehke pa so težje za evaluacijo. Kot primer lahko navedemo analitično mišljenje, verbalno in pisno komunikacijo, vodenje.

Raziskava ameriške zveze za kadrovski managment je pokazala, da delodajalci bolj cenijo mehke veščine od tistih tehničnih, kot so bralno razumevanje in matematike. Eden izmed razlogov za takšno mnenje je, da mehke veščine pripomorejo k izboljšanju odnosov z ljudmi-so podlaga za grajenje novih razmerij in ustvarjanje novih pozitivnih priložnosti vnaprej.

Generalno gledano ste lahko najboljši v svoji stroki in na področju, na katerem ste zaposleni, a v kolikor vaše mehke veščine ne izstopajo, si omejujete možnosti za karierni napredek. Spodaj si preberite, kaj storiti, da jih izboljšate in na kakšen način ljudem pokazati, da imate tudi tisto, kar je težko izmeriti.

Mehke veščine za vašo kariero

  • KOMUNIKACIJA

Pomembna sta tako pisna kot verbalna komunikacije, saj je od njiju pomembno, kako vas bodo jemali ljudje. Izboljšajo vaše možnosti za grajenje novih razmerij z vašimi sodelavci, izboljšajo vašo prezenco, saj bodo ljudje vedno vedeli, kaj od vas zahtevati in kaj od vas pričakovati, da bi se lahko izkazali. 


Zakaj jo potrebujete: Zaposleni so veliko bolj produktivni, če poznajo primerne načine komuniciranja s svojimi vrstniki. V kolikor znate jasno izraziti kdo, kdaj, zakaj in kako, boste prava terna zanje. 

Kako jo pridobiti: Ste kdaj pomislili na tečaj retorike, s katerimi bi se naučili jasno izražati svoje misli?


  • TIMSKO DELO

Uspeh podjetja ni odvisen le od posameznika, temveč se povezuje z več ljudmi in s tem, kako sodelujejo, da bi prišli do skupnega cilja. Ko se zdužijo sposobnosti in znanja vseh zaposlenih, delodajalec zmaga.


Zakaj jo potrebujete: Nadrejeni iščejo timske delavce in takšne, ki bodo znali ustvariti prijetno, prijateljsko vzdušje, ki vedno poudari najboljše pri ljudeh. Še več-sposobnosti sodelovanja z drugimi izboljša tudi vaše delo in posledično je končni rezultat kvaliteten ter močen.

Kako jo pridobiti: Za začetek pomagajte sodelavcu, ki se nahaja v težavah. Prevzamite delo nekoga, ki se je ranvokar odpravil na počitnice.


  • PRILAGODLJIVOST

Stvari ne gredo vedno tako, kot ste si jih začrtali, zato je pomembno, da se v pravem trenutku znate obrniti in prilagoditi. Samo tisti vodje, ki vedo, kako ravnati v nepredvidenih situacijah, so uspešni.


Zakaj jo potrebujete: Danes se okoliščine v vsakem podjetju hitro spreminjajo, zato delodajalci potrebujejo nekoga, ki se ne bo pritoževal nad vsako novostjo, temveč bo zavihal rokave in opravljal svoje delo.

Kako jo pridobiti: Naslednjič se, ko boste želeli pojamrati nad količino dela in novimi zahtevami, se poskusite zadržati. Pokažite, da ste se sposobni spoprijeti s trenutno situacij in da razmišljate dovolj široko, da boste z veseljem sprejeli nov izziv.


  • REŠEVANJE TEŽAV

Ko pride do težav, imate dve možnosti: pritoževati se ali stopiti v akcijo. Ni potrebno dvakrat omeniti, da je slednja boljša tehnika spoprijemanja s težavami. Trezno razmislite in pridite do načina, kako rešiti probleme, v katerih se trenutno nahajate.


Zakaj jo potrebujete: Podjetja so odvisna od ljudi, ki težave znajo reševati-to so njihovi najboljši delavci.

Kako jo pridobiti: Do svojega delodajalca vedno pridete z reitvijo, na s težavo. Ko se znajdete pred neprijetno situacijo, se usedite, osredotočite in razmislite o načinih za odpravljanje problema, šele nato se z njo podajte do nadrejenega in mu jih predstavite.


  • KRITIČNO OPAZOVANJE

Številke in drugi podatki nič ne pomenijo, če ne veste, kako jih analizirati in interpretirati. Obstaja mogoče vzorec, ki se pojavlja ves ta čas? Kaj bi morali še poiskati? Ta veščina vas spremeni v boljše delavce, zato ne pozabite kopati globoko in videti več, kot je razvidno na prvi pogled.


Zakaj jo potrebujete: Podjetje kritične opazovalce potrebujejo, saj prinašajo nove perspektive in ponujajo nove rešitve ter ideje, ki bi ustanovi prinesle kompetenčnost na trgu in izboljšanje internih procesov.

Kako jo pridobiti: Znati morate analizirati rezultate in jih pretvoriti v uporabne. Taktika, ki se jo lahko posložujete je, da poskusite priti do vzorcev, k se pojavljajo pri tem-ali vaš delodajalec bere tedenska poročila, kakšne so njegove reakcije ob tem, kateri je primeren čas v dnevu, da mu postavite nova vprašanja ... Opazujte, kako se ljudje odzivajo na pogoste dražljaje in bolje boste razumeli njihove reakcije, kar bo definitivno pomagalo pri vaši karieri.


  • REŠEVALEC KONFLIKTOV

Vedno, ko v organizacijo postavite več kot eno osebo, lahko pričakujete konflikte, saj je to v človekovi naravi. A tisti, ki je sposoben reševati konflikte med sodelavci, je zlata vreden in izredno zaželen v ekipi.


Zakaj jo potrebujete: Konstruktivno delovanje skozi nestrinjanja ljudi je indikator zrelosti in vodilne pozicije, saj s tem pomagate k boljšemu, zdravemu in kvalitetnemu sodelovanju med zaposlenimi.

Kako jo pridobiti: Najboljši način je, da težave izpostavite na direkten, a nežen način. Ko se boste naslednjič postavili v koži mediatorja, obema stranema dovolite, da izrazijo svoje mnenje, nato pa skupaj pridite do rešitve.


  • VODENJE

Samozavest in jasna perspektiva znatno vpliva na sodelavce in na razvoj njihovih idej. V kolikor boste pokazali vodilne sposobnosti, boste v podjetju postali vidnejši, kar vas lahko privede do napredovanja in povišice.


Zakaj jo potrebujete: Delodajalci in managerji vedno iščejo ljudi, ki imajo dobro razvito vodilno žilico, saj so ravno oni pravi potencial za to, da bodo v prihodnosti prevzeli vedno več nalog in morda tudi višje pozicije.

Kako jo pridobiti: Biti vodja ni enako kot prepričati ljudi, da delajo, kar si poželite. Vodenje pomeni inspiracija in pomoč, da vsak pride do najboljšega, ka lahko pokaž. Dobra odskočna deska, da razvijete to veščino je, da postanete supervizor, iz katere boste lahko sodelavce motivirali in prevzemali vedno več odgovornosti.Prijavite se na karierno svetovanje, kjer boste izvedeli še več načinov, kako postati bolj zaposljiv na trgu dela in katere so tiste šibke točke, ki jih morate še popraviti.

PRIJAVITE SEIzberi področje dela