Kaj storiti, če nekdanji delodajalec blati vaše ime

20.6.2018


Ste že bili v situaciji, v kateri je nekdanji delodajalec kljub vašemu dobremu in kvalitetnemu delu gojil osebno zamero do vas in pred bodočimi nadrejenimi blatil vaše ime? V kolikor se oseba odloči, da vas želi »uničiti«, bo storila vse, da ji to uspe. Uniči pa vas lahko tudi na posreden način, in sicer z imenom podjetja, ki je na slabem glasu.

Potrebno je ukrepati na enak način, kot je ukrepal nekdanji nadrejeni oz. nekdanje podjetje: proaktivno, strateško.


Preberite si nekaj možnih resničnih scenarijev in kako jih rešiti.


1. Delali ste v podjetju, ki je pristalo v medijih zaradi napak

Morda ste delali v podjetju, kjer je bila situacija najprej izredna, potem pa se je začelo lomiti in predno se je vse podrlo, ste uspeli »pobegniti« in začeti iskati drugo službo. Zaradi medijskega pritiska je podjetje pristalo v časopisih, hkrati pa tudi njihove težave. Nadaljni zaposleni vas bodo preko življenjepisa takoj povezali s slabim podjetjem in nikakor si ne boste mogli oprati imena.


Kaj v tem primeru storiti z življenjepisom? Namesto imena organizacije lahko zapišete sektor, v katerem ste bili zaposleni. To po eni strani več kot očitno skriva določene informacije, zato podajamo boljšo rešitev.


Lahko ste iskreni in v življenjepisu poleg imena podjetja napišete, da niste bili udeleženi v znani aferi in ste uspeli pobegniti, preden se je stanje poslabšalo.


2. Delali ste v podjetju iz »žgečkljivega« področja

Vas je sram, da ste delali v organizaciji, ki se je ukvarjala s prodajo igrač za starejše? Ste v tem podjetju preživeli veliko lepih trenutkov, a je čas, da greste dalje? Kako takšno delovno mesto zapisati v življenjepis, še posebej takrat, ko želite zamenjati področje zaposlitve?


Osredotočite se na svoje uspehe, ki ste jih na tem delovnem mestu dosegli. Obrazložite, kje ste bili najboljši in kako ste pripomogli k rasti podjetja.3. Sprejeli ste delo, ki je, glede na vaše sposobnosti, izredno podcenjevano

Predstavljajte si, da se nahajte v izredno težki življenjski situaciji, v kateri nujno iščete zaposlitev, pa je v svoji stroki ne morete najti. Najverjetneje boste poprijeli za vsakršno delo, saj se navsezadnje položnice ne bodo plačale same. Odločite se, da boste potrpeli nekaj mesecev in si kruh služili z delom, ki se ne sklada niti z vašo izobrazbo, niti z izkušnjami, niti s sposobnostmi. Kar naenkrat opazite, da ste tam zasidrani že nekaj let, ne le mesecev, kot je bilo prvotno mišljeno.


Ko se končno odločite, da boste zamenjali karierno pot, ugotovite, da vam je ravno to delo sramotno napisati v življenjepis. V kolikor ga izpustite, bo, še posebej v kronološkem življenjepisu, izgledalo, kot da toliko let sploh nikjer niste delali.


Smo mnenja, da je potrebno tudi to delovno mesto izpostaviti v predstavitvenem dokumentu. V spremnem pismu na hitro razložite, kaj vas je vodilo v to situacijo in kaj ste iz nje potegnili. Osredotočite se na pozitivne naloge, ki ste jih tam opravljali, in na to, da ste se definitivno iz njih naučili tudi nekaj, kar vam bo pomagalo pri nadaljnji zaposlitvi.


Sporočilo, ki ga morate poslati bodočemu nadrejenemu tik pred začetkom delaIzberi področje dela