Kako brez izkušenj dobiti službo?

20.6.2018


Dobiti službo brez predhodnih izkušenj je težka naloga, nikakor pa ni nemogoča. Včasih se zdi, kot da se vrtite v začaranem krogu – izkušnje potrebujete, da vas zaposlijo, a da bi jih dobili, morate delati. Preberite si nekaj nasvetov, kako izboljšati iskanje zaposlitve in kakšne so vaše možnosti za uspeh.

Situacija, v kateri se nahajte, je izredno nehvaležna, a zapomnite si, da niste sami v tem. Z ambicijami, trdim delom in samozavestjo obstaja popolnoma realna možnost, da dobite zaposlitev tudi brez predhodnih izkušenj. Vse, kar potrebujete, je odločenost in sposobnost sprejemanja pravilnih odločitev.


Iščite pripravništva in prakso

V kolikor imate težave z iskanjem delodajalca, ki vam bi lahko ponudil zavidljivo službo, poskusite s pripravništvom in z opravljanjem prakse, da bi dobili želene izkušnje. Oba načina dela zagotavljata reden prihodek v organizaciji, hkrati pa ponujata možnost mreženja in spoznavanja novih ljudi.


Že v zadnjem letniku študiju poskrbite, da ga boste končali z večurnim delom v vaši stroki, saj to predstavlja izredno efektiven način, kako se približati svojemu področju in ljudem v njem.


Med pripravništvom vam bo tekla delovna doba, hkrati pa boste nabirali dragocene izkušnje, zato spremljajte temu primerne spletne strani in ne zamudite edinstvenih priložnosti. Pripravništvo predstavlja dolgoročno sodelovanje, po tem obdobju pa imate skorajda zagotovoljeno zaposlitev.


Začnite prostovoljiti

Prostovoljstvo dobite še lažje od zgoraj omenjenega pripravništva, tudi ta način sodelovanja z delodajalci pa vam bo prinesel zaposljivost, še posebej, če se bodo izkušnje povezovale z vašo stroko. Četudi za delo ne boste plačani, lahko gledate naprej in se zavedate, da boste kljub temu čez nekaj časa dobili zaposlitev, ki vam bo prinesla dobiček.


Delodajalci cenijo prostovoljstvo in zagnanost, ki ga pri tem pokažete, hkrati pa boste pridobili samozavest, organiziranost, fleksibilnost, komunikacijske in organizacijske sposobnosti. V kolikor se le da, izbirajte med vrstami prostovoljstva, ki se povezujejo z vašim študijem, bo pa vsako takšno delo prineslo novo znanje, ki ga boste lahko zavedli v življenjepis.


Mrežite se

Kako se mrežiti, če se neprestano ubadate s tem, kako sploh vstopiti na trg dela? V resnici imate na voljo več kontaktov, kot se vam zdi. Pomislite na bližnje ljudi, ki vas obkrožajo, na kolege in znance, ki ste jih spoznali preko prijateljev ... Presenečeni boste, koliko ljudi sploh poznate, pa si nikoli ne bi mislili.


Pri mreženju uporabite tudi vse kontakte, ki ste jih prejeli tekom študija. Udeležujte se fakultetnih srečanj, dogodkov, ki jih organizira center za karierno svetovanje, obiskujte predavanja ter vaje ... Vzdržujte kontakt z lektorji, saj nikoli ne veste, kdaj vam bodo priskočili na pomoč. Tudi družbena omrežja so efektiven način za vzpostavljanje in ohranjanje novih povezav v profesionalni sferi, zato poskrbite, da se boste pojavljali na LinkedInu, kjer se nahajajo rekruterji, ki iščejo mladobudne kandidate za nova delovna mesta.


Poudarjajte svoje spretnosti

Da vaš življenjepis ne bi bil prazen, se osredotočite na svoje izkušnje, pripravništva in prostovoljstva, takoj zatem pa sledijo spretnosti, ki jih imate. Analizirajte opis delovnega mesta in si zapišite vse kompetence, ki jih posedujete in bi lahko bile primerne za prijavo na razpis. Pomislite na komunikacijske veščine, sposobnosti vodenja, delo v timu in natančnost.


Nikakor ne obupajte, če vam zmanjkajo izkušnje na želenem področju – namesto tega izkažite svojo strast in motivacijo do učenja. Pomislite na izvenštudijske dejavnosti, ki ste se jih udeležili. Redno treniranje, na primer, posamezniku pomaga do discipline, do sposobnosti dela v ekipi ...


Bodite realni

Nič ni narobe s tem, če ciljate visoko, a kljub temu je nesmiselno iskati zaposlitev na mestih, kjer zahtevajo seniorje. Bodite realni in namesto tega iščite začetniška dela, kjer vam bodo v podporo mentorji, ki vas bodo vodili k razvoju. Prav tako se je za službo bolje potegovati v majhnih, manj znanih podjetjih, kot pa v velikih multinacionalkah, saj so manj opazne in veliko manj zanimive za množico z izkušnjami.


Bodite proaktivni. Pošiljajte življenjepise, kličite. Bodite vedno en korak pred konkurenco. Naredite raziskavo o podjetju, kjer bi se radi zaposlili. Vsako prijavo prilagodite njihovim zahtevam. Četudi trenutno nimajo odprtega razpisa, vas nič ne stane, če poskusite in preprosto pošljete svoj življenjepis. Vprašajte, ali lahko nabirate izkušnje pri njih in se učite.Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com si poglejte razpisana delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela