Kako doseči, da vas nadrejeni začne poslušati?

20.6.2018


Nadrejeni ne vedo vsega. Tudi najbolj empatični šefi potrebujejo povratno informacijo iz vaše strani. Na žalost veliko zaposlenih, še posebej tistih, ki so se na tem delovnem mestu šele znašli, ne zbere poguma, da bi izrazili svoje pomisleke, saj se ne počutijo varne. Ne želijo tvegati svoje službe in so zato raje tiho.

Takšna delovna klima vodi do komunikacijske erozije v celotnem podjetju in veliko dobrih idej ostane neizrečenih. Luknja v komunikaciji raste z vsakim letom in čez nekaj časa bo ponoven most izredno težko spet zgraditi.


Zadnje raziskave iz Zvezne države Utah so pokazale, da le en odstotek vprašanih izraža svoje mnenje, tri od desetih pa je priznalo, da je ravno slabo vzdušje v službi razlog, zakaj so tiho. Priča so, namreč, že bili »kaznim«, ki so jih prejeli sodelavci, ko so z nadrejenim bili iskreni in mu povedali svoje mnenje. Kdo bi si, torej, še drznil sploh karkoli reči?


Ironično je ravno to razlog, da prevzamete vajeti nad situacijo in prekinete tiho ero. Nadrejeni so navsezadnje odvisni od proaktivnih posameznikov in zvestih zaposlenih, četudi se tega včasih ne zavedajo najbolje. Nobeno podjetje ne bo preživelo, če njegovi zaposleni ne bodo več izražali svojih idej. Proaktivnost in samoiniciativnost sta izredno zaželeni lastnosti, zato ste lahko ponosni nanje, če ju posedujete.

Kako sploh začeti? Ne glede na to, ali ste ekstroverten ali introverten tip človeka, vašemu podjetju dolgujete izražanje mnenja. Sledite spodnjim nasvetom in se znebite strahu pred tem.


1. Bi se radi pritoževali? Uberite drugo taktiko.

Popolnoma logično je, da imate cel seznam stvari, ki vas v podjetju iritirajo. A preden jih spravite na plan, poskrbite za lasten nadzor in kontrolo. Vsako negativno izkušnjo podkrepite z argumentom in ga zapišite na list papirja. Kateri od zapisanih se vam zdi najbolj problematičen? Naredite povzetek težav in na glas izrazite zgolj tiste, ki so za podjetje pomembne.


2. Pomislite na rešitve.

Ni dovolj, da zgolj izrazite težave, ki vas pestijo. Pojdite korak naprej in nadrejenemu ponudite tudi rešitve. Ni logično, da vsi vidijo takšno rešitev, kot jo vidite vi, zato je ključno, da jo izrazite. V očeh nadrejenega boste izpadli sigurni sami vase in proaktivni.


3. Zmerno sočustvujte z drugimi sodelavci.

Najverjetneje imamo vsi v delovni ekipi nekoga, ki neprestano nerga in se pritožuje, spremeni pa popolnoma nič. Bodite vi glas te osebe. Pozanimajte se, kaj jo teži in kakšne rešitve predlaga. Posvetujte se tudi z drugimi sodelavci in v kolikor so pritožbe na mestu, jih izrazite nadrejenemu.


4. Pomislite, ali je bolje ostati anonimen.

Dvomite v to, ali je bolj ostati anonimen ali se nadrejenemu pokazati pred očmi? Veliko podjetij omogoča oddajo mnenj in novih idej preko škatle, v katere zaposleni mečejo listke, in tam lahko pustite vse informacije, ki bi jih v drugem primeru izrekli ustno. Strinjamo se, da je direktna komunikacija veliko bolj produktivna od pisane, pa vendar lahko pismo velikokrat popravimo, omilimo, izberemo druge besede ... Medtem, ko besed, ki so enkrat izrečene, ne moremo več skriti.


Težko se je izpostaviti, še posebej, če drugi sodelavci držijo jezik za zobmi. A zavedati se je potrebno, da tišina ne bo spremenila ničesar in počasi boste utonili v slabih odnosih, groznem vzdušju in neproduktivnosti.


8 sprememb pri iskanju zaposlitve v zadnjem desetletju


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela