Kako iskati zaposlitev, če ste brezposelni

14.5.2018


Za mnoge osebe je iskanje nove zaposlitve lažje, če so že del ene ekipe, v kateri so trenutno zaposleni. Po raziskavah je razvidno, da imajo brezposelni ljudje več težav pri iskanju službe, kot pa tisti, ki jo že imajo. Prav tako so bile ponudbe drugih boljše od prvih.

Brezposelnim ljudem se zdi skrajno nepravično, da dobre službe pristanejo v rokah že zaposlenih ljudi. Sprašujejo se, kje se skriva recept in kaj bi morali še storiti, da bi tudi oni končno dobili svojo zaposlitveno pogodbo. Preberite si nekaj spodnjih nasvetov in se jih poskusite držati, da bi bila vaša sanjska služba čim prej vaša.


Ostanite pozitivni

Ko se ubadate z zavrnitvami ali ignoranco delodajalcev, je težko ohraniti pozitivnost, še posebej, če se vam to dogaja dlje časa. A obnašanje, da ste najbolj nesrečen človek na svetu, vam pri tem ne bo nič pomagalo.

Spremenite način mišljenja. Na iskalni proces glejte kot na priložnost, da boste končno našli nekaj, kar bo najbolje za vas. Spoznajte svoje prednosti. To vam bo pomagalo pri predstavitvi delodajalcem. Takšen način iskanja zaposlitve vas bo navdal z optimizmom.Bodite prostovoljec

Svoje spretnosti razvijajte tako, da boste v svojem prostem času prostovoljili. Rekruterji iščejo nove kandidate tudi v neprofitnih organizacijah in v kolikor najdete svojo nišo, ste skorajda že zmagovalec.

Prav tako lahko sprejmete začasna dela na vašem področju, saj velikokrat vodijo v stalne zaposlitve za nedoločen čas. Aktivnosti, ki jih počnete v svojem prostem času, veliko povedo o vas, predvsem pa to, da ste aktivni in vključeni v različne skupnosti, preko katerih poskrbite za mreženje.


Delajte na svojih šibkostih

Delodajalci velikokrat vprašajo po vaših šibkostih oz. katera so področja, ki bi si jih želeli izboljšati. Je to morda kakšno tehnično neznanje, na katerem si želite delati? Delodajalcu razložite, da imate več časa za razvijanje svojih sposobnosti in izboljšanje šibkih lastnosti, ki vam pomenijo veliko.


Najdite si pomoč

Iščete zaposlitev že dlje časa in nikakor ne pridete do primerne službe? Morda je čas za pomoč. Zunanjm opazovalcem dajte v pregled svoj življenjepis in dovolite, da podajo svoje komentarje. Udeležite se izobraževanj na temo iskanja zaposlitve. Usmerite se v svoj cilj in ves svoj prosti čas posvetite temu.


Mrežite se

Zdaj je najbolj pomembno, da ostanete v stiku z ljudmi, ki vam pomagajo pri mreženju in spoznavanju novih ljudi na področju, kjer se želite zaposliti. Ustvarite kvalitetna razmerja, pojdite na kosila, udeležite se dogodkov, vprašajte za nasvet ...

Držite se tistih, ki vas spodbujajo in vam dajo zagon za napredovanje. Pozitivni ljudje, ki vas bodo obkrožali, vas bodo kmalu navdali s pozitivno energijo, ki bo prinesla dobre rezultate.


Ostanite na tekočem

Iskanje zaposlitve medtem, ko ste cele dneve doma, lahko daje izreden samoten občutek, zato je pomembno, da sledite zaposlitvenim trendom, trenutnim razpisom, različnim strategijam ...


Zadovoljni zaposleni vodijo do zadovoljnih strank


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela