Kako lahko povečam dohodke in hkrati razvijam kariero

21.12.2015


Največji uničevalec osebnega premoženja je nerazumno trošenje denarja. Zato je prvi korak k učinkovitemu ravnanju z denarjem vpogled in nadzor nad lastnimi prihodki ter odhodki. Živimo namreč v potrošniški družbi in polovico stvari, ki jih kupimo, dejansko ne potrebujemo.

Povečanje dohodkov in razvoj kariere


Največji uničevalec osebnega premoženja je nerazumno trošenje denarja. Zato je prvi korak k učinkovitemu ravnanju z denarjem vpogled in nadzor nad lastnimi prihodki ter odhodki. Živimo namreč v potrošniški družbi in polovico stvari, ki jih kupimo, dejansko ne potrebujemo.Zagotovo veste, od kod vam priteka denar. Odgovor na vprašanje, kam in kako odteka denar, bi bil verjetno manj odločen. Med največje uničevalce premoženja prištevamo nerazumno trošenje denarja, inflacijo, davke, visoke obremenitve osebnih dohodkov, pretirano igranje iger na srečo in finančne goljufije. Od vsega naštetega lahko kot študent najbolj vplivate na nerazumno trošenje. To so nepotrebni nakupi, nepremišljena posojila, draga najemnima, slabe naložbe, varčevanje »v nogavici« in podobno. Ko boste nepremišljeno trošenje uspeli zajeziti, ste na pol poti do uspeha. Druga polovica pa je dobra razporeditev vaših naložb.

Nad svojim denarjem imejte nadzor


Najlažji način, kako boste nadzorovali svoje finančno stanje, je pregledno vodenje prihodkov in odhodkov. V Excelu si ustvarite tabelo s stolpcema prihodki in odhodki. Primer take tabele je podan spodaj. Prihodki so običajno bolj pregledni in jih ne bo težko vpisati v tabelo, drugače pa je z odhodki. Zato si shranite vsak račun, tudi najmanjšega. Nato si jih razdelite glede na namen: prehrana, najemnina, stroški, gorivo … Tako boste dobili vpogled v vašo strukturo porabe in spoznavali, iz katere luknje vam odteka denar … 

Tabela odhodkov in prihodkov

Razmišljajte o svojih luknjah


Drugi korak je, da začnete razmišljati o svojih luknjah. Včasih si je težko priznati, da bi se lahko odpovedali tretji kavici… Vendar več, kot boste razmišljali o svojih odhodkih, bolj se vam bodo utrnile ideje, kako znižati posamezne stroške.

Ko boste uspeli denar privarčevati, ga morate seveda ustrezno porabiti, na primer za potovanja, večanje premoženja oziroma finančno neodvisnost, saj je bil to tudi razlog za varčevanje. Bodite radovedni: pozanimajte se, koliko kapitala bi privarčevali pri določenih stopnjah obresti in različnih vložkih (mesečnih, polletnih, enkratnih in podobno).

Tudi pri varčevanju velja, da se ljudje z vnaprej začrtano potjo lažje prebijejo do cilja. Pomembno je, da ste čim bolj finančno osveščeni. Veliko lahko dosežete že s pregledom finančnih tokov.


Koliko denarja rabim za iskanje zaposlitve?
Študenti, ki jih služba čaka neposredno po diplomi, so redki. Večina se mora zelo potruditi, da pride do prve zaposlitve. Pri tem imejte v mislih, da bo od diplome do prve plače zagotovo minil kak mesec. Po podatkih, ki jih ima Zavod za zaposlovanje mladi s sedmo stopnjo izobrazbe iščejo službo skoraj leto dni. V tem času pa vseeno potrebujete denar, zato si ga privarčujte že prej. Upoštevajte tudi, da vas bo prva plača na bančnem računu čakala najmanj mesec dni po začetku dela.


Koliko denarja potrebujete med iskanjem zaposlitve?


Pri tem upoštevajte:
- Splošno porabo: stroške stanovanja, hrano, obleko in podobno. Bodite izredno racionalni pri potrošnji, saj še nimate rednih dohodkov in ne veste, kdaj boste dobili prvo plačo. Kakšen priboljšek si pustite za čas, ko boste zaposleni.
- Stroške iskanja zaposlitve: pošiljanje prošenj, telefonski razgovori, stroški prevoza do podjetja za zaposlitveni razgovor in nazaj, dostop do interneta … Vse to niso zanemarljivi stroški, če boste službo iskali več mesecev, poslali najmanj 20 prošenj mesečno in odšli na primer vsak teden na en razgovor.
- Nepredvidene stroške: okvara avta, popravilo v stanovanju … Za take izdatke se poskušajte dogovoriti s starši, da vam priskočijo na pomoč, če ne boste zmogli sami.

Mladi diplomanti ste vabljeni, da si preberete nasvete za iskanje zaposlitve v priročniku, ki so ga strokovnjaki na tem področju napisali posebej v ta namen. Zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev vam ponuja odgovore na vaša vprašanja, nasvete in trike do uresničitve cilja.


PREBERI SI


Avtor: Valentina Franca za MojeDelo.com


Izberi področje dela