Kako med študijem postati zanimiv kader: Katere obštudijske dejavnosti naj izberem

28.7.2016


Pri izbiri obštudijskih dejavnosti sta v glavnem pomembni dve zadevi. Prva je vaše veselje, druga pa so potrebe po določenem znanju na vašem področju. Na primer: zelo si želite naučiti se španščine, vendar se zavedate, da Slovenija ne posluje veliko s španskimi podjetji. Nič hudega, če je želja dovolj močna, jo uresničite. Znanja ni nikoli preveč.Pri izbiri obštudijskih dejavnosti sta v glavnem pomembni dve zadevi. Prva je vaše veselje, druga pa so potrebe po določenem znanju na vašem področju. Na primer: zelo si želite naučiti se španščine, vendar se zavedate, da Slovenija ne posluje veliko s španskimi podjetji. Nič hudega, če je želja dovolj močna, jo uresničite. Znanja ni nikoli preveč. V nasprotnem primeru, če nimate jasnih želj, raziščite, katera znanja in veščine so zaželena v izbrani panogi oziroma področju. Kako to ugotoviti? Opazujte panogo, sprašujte znance, prijatelje, spremljajte medije, predvsem pa bodite pozorni na zaposlitvene oglase. Ti namreč razkrivajo, katera znanja in veščine podjetja pričakujejo od kandidatov za zaposlitev. Če želite na primer postati uspešen komercialist, zagotovo potrebujete dobre komunikacijske sposobnosti. Zakaj se torej že v času študija ne bi udeležili komunikacijske delavnice? Raziščite trg in poglejte, kam se lahko priključite. Poiščite društva na fakulteti, pozanimajte se, kaj se dogaja na študentski organizaciji, kaj organizirajo razne nevladne organizacije. Možnosti je danes res veliko, cene pa so velikokrat dosegljive študentskemu žepu.

Pri izbiri obštudijske dejavnosti bodite pozorni, da se ne odločite za preveliko število aktivnosti. Kajti tako ne boste imeli časa, da bi vse opravljali enako kakovostno. Predvsem pa ne pozabite, da je vaša prva prioriteta študij. Učinkovit študij vodi k dobremu kariernemu izhodišču in želenemu uspehu.

Pri izbiranju obštudijskih aktivnosti se pozanimajte, s katerimi znanji in veščinami bi postali bolj zanimiv kader za delodajalce. Preglejte trg dela in ugotovite, katera znanja primanjkujejo v izbrani panogi oziroma področju.

Nobena aktivnost me ne pritegne. Kaj naj naredim?

Če ste v dvomih in (še) niste niti prepričani, ali ste se pravilno odločili glede izbire študija in ravno tako niste prepričani, kaj bi poleg študija še počeli, poskusite več stvari. Morda vas bo na ta način pritegnilo kakšno novo področje, ki ga boste lahko odlično povezali s študijem. Če pa ste trdno prepričani, da je izbran študij pravi, izbirajte obštudijske dejavnosti, povezane s študijem. Kljub vsemu imejte pred očmi, katera znanja so na trgu dela najbolj zaželena. Če opažate, da podjetja množično iščejo kandidate z organizacijskimi sposobnostmi, se pridružite skupini ali društvu, ki organizira različne prireditve. Tako si boste pridobivali dragocene izkušnje, ki vam bodo olajšale vstop na trg dela in razvoj kariere.

Ne glede na to, kaj študirate, je zelo pomembno, da ste splošno razgledani. Spremljajte tekoče dogajanje doma in po svetu, ne privoščite si, da ne bi vedeli, kolikšna je slovenska inflacija ali kdo je predsednik ZDA. Delodajalci si želijo široko razgledane zaposlene.


Že med študijem se osredotočite na nabiranje dodatnih znanj in veščin izven študijskih klopi. Takšne izkušnje vam bodo pomagale do vaše prve zaposlitve, zato se jih naučite učinkovito organizirati.


PREBERI SI


Avtor: Valentina Franca za MojeDelo.com


Izberi področje dela