Kako naj se izkažem, če nadomeščam deloholika?

9.11.2018


Končno ste dobili službo, ki vam je pisana na kožo, a kmalu se izkaže, da nadomeščate deloholika, ki se ga izredno težko zamenja. Kako se izkazati in doseči, da bodo z vami tako zadovoljni, kot so bili z njim?

Preden si uničite živcev zaradi nerealnega strahu o tem, kako boste zamenjali deloholika, ki je bil na delovnem mestu pred vami, se najprej soočite s svojim nadrejenim. Dorecita vaše cilje, pričakovanja in odgovornosti, ki bi jih morali prenesti nase. Prepričajte se, da razumete, kaj se od vas želi, in da nadrejeni ve, kaj od vas lahko dobi.

1. Pripravite načrt

S svojim nadrejenim ali z mentorjem pripravite 30-, 60- in 90-dnevni načrt – v kolikor se da, poskrbite, da bo ta sestavljen že prvi teden vaše nove službe. Čim boste imeli načrt na listu papirja, mu boste težko ušli.

Namen načrta je doreči cilje v prvih tridesetih, naslednjih šestdesetih in zadnjih devetdesetih dnevih. Prvo obdobje je namenjeno učenju, drugo samoiniciativnosti in tretje doseganju začrtanih korakov. Pomislite na odnose z ljudmi, kako boste doprinesli podjetju, česa se želite naučiti in kaj je tisto, kar mora biti po 90 dneh dokončano iz vaše strani. Je to končni produkt, ki se ga pričakuje od vas?

2. Poiščite male zmage

Po postavljenem načrtu za prva tri obdobja je čas, da si določite male zmage. Kateri so največji izzivi, s katerimi se boste soočali? Kako se jih boste rešili in prešli, da boste na koncu zadovoljni tako vi kot vaš nadrejeni?

Poskrbite, da bo vaš nadrejeni seznanjen z dosežki, ki jih boste uspeli dokončati. Navsezadnje je to vtis, ki ga puščate na novem delovnem mestu. Od vas se na začetku tudi pričakuje, da boste pokazali več, zato so sodelavci in šefi še toliko bolj dovzetni za premike, ki jih ustvarjate, in jih bodo prej razširili na ostalo delovno ekipo.

3. Pišite poročilo

Poskrbite za to, da boste neprestano beležili svoje dosežke in jih pregledovali s svojim nadrejenim. Namen zapisovanja je pisanje opravil, ki jih počnete, vodenje evidence, kaj vas še čaka, in s kakšnimi izzivi se soočate. Na ta način boste svojemu nadrejenemu vedno lahko pokazali, kaj ste vse počeli.

S poročilom boste opazili tudi, katera so tista področja, na katerih morate bolj vneto delati, in kje so težave pri vašem delu, ki jih morate čim prej odpraviti. Potrebujete dodatno mentorstvo? Vprašajte nadrejenega in ga prosite za pomoč. Najbolje je, da mu seznam opravil in podrobno poročilo pošljete večer pred vajinim srečanjem.

Z omenjenimi tremi koraki boste pridobili zaupanje svojega šefa. Čez nekaj časa boste opazili rezultate in četudi niste deloholik po srcu, si lahko dokažete, da ste produktivni, ne glede na to, koliko časa ždite za delovno mizo.


Vas zanima, kako povečati produktivnost?


NAJBOLJŠI NASVETU ZA PRODUKTIVNOST NA DELOVNEM MESTUIzberi področje dela