Kako najbolje izkoristiti zadnja dva tedna na delovnem mestu

11.12.2017


Ste že dali svojo odpoved in komaj čakate, da se znebite podjetja, v katerem ste trenutno zaposleni? Se vam zdi, da vas ne sme nič več, kar je v povezavi z njim, obremenjevati? Pomislite še enkrat – vedno je smiselno, da se z nadrejenimi razidete v dobrih odnosih in do konca vztrajajte s kvaliteto ter poštenim delom.

Vsekakor je pomemben prvi vtis, a niti zadnji ni zanemarljiv. Veliko ljudi zmotno meni, da sta zadnja dva tedna, preden se poslovijo, čas za počitek, dolge malice, kratke delovnike ... Takšno obnašanje lahko prinese veliko negativnih posledic, še posebej v odnosu z nadrejenim. Navsezadnje boste ob odhodu potrebovali dobro referenco, ki je ne gre kar tako zanemariti. Morda greste na bolje, a nikoli se ne ve, kdaj boste lepo besedo spet potrebovali. Sledi nekaj nasvetov, kako se posloviti v dobri luči.
1. Novico sporočite previdno

Še posebej, če ste z nadrejenim v zelo dobrih odnosih, ga bo vaš odhod zabolel in šokiral. Najbolje je, da se z njim že nekoliko prej pogovorite o vašem morebitnem odhodu in med tem presodite, kakšen način, da pride do novice, mu najbolj ustreza.

Vsekakor bodite razumevajoči – ponudite mu podporo, mentorstvo nove osebe, ki vas bo nadomestila, obljubite mu, da boste do odhoda dokončali vse naloge, ki vas še čakajo.

2. Bodite transparentni

Ob odhodu vedno bodite iskreni, saj delodajalci to v takih trenutkih izredno cenijo. Novo zaposlitev predstavite kot priložnost, da zrastete, in da v njej vidite nov izziv za karierni razvoj. V kolikor odhajate zaradi višje plače, bodite pripravljeni na to, da vam bo nadrejeni, če je zadovoljen z vami, ponudil višje mesečne prihodke, in v tem primeru mu boste morali znati dati argumente, zakaj kljub temu odhajate.

3. Sestavite seznam opravkov

Z nadrejenim sestavite seznam opravil, ki morajo biti dokončani do vašega odhoda, in tistih, ki lahko počakajo vašo menjavo. Delovne naloge, ki so vašemu delodajalcu pomembne, postavite na začetek seznama in jih skrbno opravite. Najhuje je, da ga pustite na cedilu in mu po odhodu povzročate sive lase s kupom nedokončanih nalog, za katere ne bo vedel, na kakšen način jih rešiti. Zaupajte mu imena sodelavcev, ki se vam zdijo primerni za posamezne opravke, in pomagajte mu z uvajanjem.

4. Ponudite mu mentorstvo

Delodajalec bo iskreno cenil pomoč in mentorstvo, ki jih boste ponudili osebi, ki vas bo zamenjala. Zaposlitveni postopek za novega sodelavca lahko traja več časa, zato napišite kratek priročnik, ki bo izredno pomagal ljudem, ki se bodo na vašem delovnem mestu znašli za vami. Dovolj je že, če vanj vpišete lokacijo pomembnih dokumentov, saj boste tako vsakemu olajšali iskanje in brskanje po (za vas) urejenih mapah. Tudi po odhodu za nekaj časa bodite dosegljivi tako na zasebnem elektronskem naslovu kot na osebni telefonski številki, saj bo vaša zamenjava na začetku vedno imel dodatna vprašanja, na katera znate odgovoriti le vi sami.

5. Napišite zahvalno pismo

Preden odidete, napišite zahvalno pismo, v katerem boste izrazili hvaležnost vašemu nadrejenemu za vso mentorstvo, pomoč in novo znanje, ki ga je prenesel nanje. Povejte mu, da ste izredno uživali pri delu z njim in vam je v veliko čast, da ste imeli možnost delati za takšno osebo, kot je on. Izkažite mu naklonjenost in dodajte spretnosti, ki ste jih pridobili pod njegovo taktirko.

6. Preživite čas s svojim nadrejenim

Svojega nadrejenega povabite na kosilo ali kratko malico, odvisno, seveda, od časa, ki ga premoreta. V vsakem primeru mu namenite skupen čas, med katerim mu boste iz oči v oči izrazili zahvalo in podali povratno informacijo. S takšnim druženjem boste utrdili zaupno razmerje med vama, ki se vam bo poplačalo v prihodnosti.


Ste že našli novo zaposlitev ali jo še vedno iščete? V slednjem primeru pokukajte na zaposlitveni portal MojeDelo.com in preverite prosta delovna mesta.

PROSTA DELOVNA MESTA

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela