Kako poiskati sebi primerno podjetje

25.7.2016


Velikokrat pri iskanju zaposlitve poudarjamo, da je potrebno »podjetje raziskati«, preden se prijavimo na njihovo prosto delovno mesto. Kaj to sploh pomeni? Kaj lahko iz dostopnih informacij izvemo? In kako si moramo te informacije interpretirati?

Velikokrat pri iskanju zaposlitve poudarjamo, da je potrebno »podjetje raziskati«, preden se prijavimo na njihovo prosto delovno mesto. Kaj to sploh pomeni? Kaj lahko iz dostopnih informacij izvemo? In kako si moramo te informacije interpretirati?
Danes lahko rečemo, da je pridobivanje informacij o določenem podjetju veliko lažje, kot denimo pred 15 leti. Večino informacij lahko najdemo na spletnih straneh, nekaj pa tudi v knjižnicah, časopisih in seveda z informacijami zaposlenih. Te informacije so lahko ključnega pomena še preden se prijavljamo na delovno mesto.

Določene informacije lahko na nas vplivajo tako, da bomo nemudoma rekli »Super, to je podjetje, kjer želim delati« ali pa se zgrozili: »Kako lahko sploh kdo dela v takšnem okolju!«. In prihranili si boste ogromno truda, če se na delovna mesta podjetij, kjer veste že od začetka, da vse ne deluje kot bi moralo, ne boste prijavili.

Kakšne informacije lahko najdem?

Večina podjetij, ki že imajo urejene spletne strani, ima svojo predstavitev nekje v smislu »Kdo smo« ali »O nas«. Tam boste našli osnovne informacije. V drugih zavihkih so po navadi opisani produkti, dejavnosti, sodelovanja in reference. Videli boste način, na katerega se podjetje predstavlja, ali uporablja bogato, privlačno besedišče, ali zgolj v alinejah navaja suhoparna dejstva. Preberite tudi druge zavihke na spletnih straneh. Kaj hitro si boste lahko izoblikovali mnenje, kakšno je to podjetje. Seveda je to le en zorni kot. Kljub temu, pa lahko ugotovite, ali podjetje dela samo na slovenskem trgu, ali je to podružnica uspešnega podjetja iz tujine, ki vseskozi diktira tempo dela pri nas, ali gre za samostojnega podjetnika, ki širi svoje poslovanje itd.

Drug zorni kot bo predstavljalo pojavljanje tega podjetja v medijih: ali je podjetje prisotno v medijih. Ali ga mediji hvalijo in predstavljajo v dobri luči, ali je podjetje vedno v središču negativnih novic s trga dela. Ali so bile plače redne, so morda v kratkem zamenjali vodstvo, ...

V Sloveniji je v zadnjem obdobju precej naraslo število različnih nagrad, za katere se potegujejo podjetja iz različnih dejavnosti. Tako organizacije izbirajo najboljše delodajalce, najbolj inovativna podjetja, najhitreje razvijajoča se podjetja itd. Podjetje, ki se poteguje za takšne nagrade očitno ima dobro zaledje, ki skrbi, da se sploh lahko prijavijo. Takšne nagrade kažejo na uspešnost podjetja na slovenskem trgu.

Na spletu pa lahko najdete tudi različne podatke o organizacijski kulturi in klimi. Se zaposleni kot ekipa pomerjajo na kolesarskih maratonih, tekaških maratonih, veslanju ali drugem šprtu? Se prijavljajo na natečaje, razpise in druga druženja? Takšne aktivnosti lahko pričajo o dobrem vzdušju v podjetju, o prijetni klimi in sodelovanju.

Prav tako pa lahko preko socialnih omrežij najdete osebe zaposlene v tem podjetju. Na različnih socialnih omrežjih lahko preverite, če so prisotni, kaj objavljajo, kakšni se vam zdijo, so družabni, nasmejani, prijateljski itd.

In kar je najpomembneje: preverite, kakšno delovno mesto v tem podjetju bi zasedali. Pozanimajte se, zakaj je prosto. Ali je prosto zaradi odpovedi, porodniškega dopusta, povečane količine dela, oblikovanja novega produkta ali proizvodne linije itd. Tako boste vedeli, kaj lahko na tem delovnem mestu pričakujete.

Zakaj raziskujemo podjetja?

Delodajalci večkrat »pojamrajo«, da kandidati prihajajo na razgovore povsem nepripravljeni. Vprašanje »S čim se pa vi ukvarjate?« je povsem neprimerno za nagovor kadrovika. Le-ti po navadi pričakujejo osebo, ki bo pomembno doprinesla podjetju, in ne posameznika, ki bo čakal, da se delo okrog njega »zgodi«.

Na zaposlitvenih sejmih in speedrecruitingih je lahko poznavanje podjetja in samostojno raziskovanje pred pristopom do kadrovika ključnega pomena. Konkurenca iskalcev zaposlitve je zares velika, zato lahko že prvi stavek vpliva na vaš nadaljnji razgovor. Na speedrecruitingih, kjer imate na voljo le pet minut, da se predstavite, ni časa, da bi sogovorca spraševali o njihovi dejavnosti. Če ste na takšnem dogodku, kadrovik od vas pričakuje, da ste raziskavo o podjetju že naredili. Poskrbite, da boste ta prvi korak opravili brezhibno! Veliko sreče pri iskanju zaposlitve.


Če potrebujete še več nasvetov o iskanju zaposlitve, si preberite zaposlitveni priročnik "Kako uspešno iskati zaposlitev?".


PREBERITE SI


Avtor: Maja Radišek, MojeDelo.com


Izberi področje dela