Kako priti do dobre službe brez delovnih izkušenj?

11.12.2017


To vprašanje si postavljajo študenti že vrsto let, ne glede na to, kje se nahajajo in na kateri fakulteti so diplomirali/magistrirali. Vprašanje namreč nikoli ne zastara. Kako dobiti zaposlitev takoj po končanem študiju, če so zanjo potrebuje izkušnje, vi jih pa nikakor ne morete dobiti?

Niste sami v tej situaciji – zapomnite si, da smo bili vsi nekoč v enakem položaju in tako, kot se zdaj trudite vi, smo se tudi mi borili in si skozi trg dela vtirali karierno pot. Za nekatere je uspeh prišel prej, za druge kasneje, a ključno je, da nismo obupali in zgodbo končali kot zmagovalci.

Mislite, da je diploma ali magisterij iz slovenščine brezsmiselna, saj jo v Sloveniji govorijo že vsi in ste mnenja, da se prav nič ne razlikujete od drugih? Motite se. Z dokumentom iz slovenščine ne boste ravno takoj dobili službe, ki je pisana na vašo kožo, prav tako se boste za lektoriranje morali pošteno potruditi, preden vas bodo imeli za kvalitetnega lektorja. A kar je pri vas ključno, je izredna spretnost in sposobnost komunikacije, analitičnega ter kreativnega mišljenja, ki so pomembni za kar nekaj delovnih mestih. Od vas je odvisno, v katero smer se boste preusmerili ob koncu študija, a pomembno je, da se zavedate, da je tako globoko znanje slovenščine za vas odskočna deska, iz katere se lahko povzpnete tako v novinarstvo, kot na druga področja.
Iskanje službe ob dejstvu, da nimate izkušenj, je včasih tudi zelo sramotno delo, saj od delodajalcev in kadrovikov slišite marsikatero grdo besedo, a da bi preživeli to prehodno obdobje, sledite naslednjim nasvetom:

1. Pohvalite se z realnostjo

V kolikor se prijavljate na delovno mesto asistenta, vajenca ali začetnika, od vas nihče ne pričakuje, da boste imeli življenjepis, popisan s svojimi izkušnjami. Namesto tega iz pomanjkanja praktičnega znanja ustvarite zgodbo, prodajte se, pokažite, da imate motivacijo ter voljo, da se še marsikaj naučite. Poudarite lastnosti, kot so predanost (navsezadnje ste bili predani študiju in zaradi tega niste mogli delati kot študent), radovednost, angažiranost, učenje in razvoj. Kadroviki in delodajalci si od novega kandidata želijo nekoga, ki se bo učil z veseljem in ga bodo lahko oblikovali v svoj »model« zaposlenega, kot si sami želijo.

2. Poimenujte svoje spretnosti

Sestavite seznam vseh spretnosti, ki jih posedujete in se povezujejo z razpisanim delovnim mestom: računalniške kompetence, tehnične spretnosti, komunikacijske veščine, raziskovalne sposobnosti, znanje reševanja konfliktov itd. Da vi razjasnili, kaj točno je tisto, kar vas opisuje, si odgovorite: »Kaj je tisto, zaradi česar ljudje največkrat pridejo k meni po nasvet?«

3. Ustvarite povezavo

Ko se prijavljate na prosto delovno mesto, se morate zavedati vzroka, zaradi katerega bi bili tako dobri v službi. Nekaj časa posvetite analizi delovnega mesta in poskusite najti povezavo z vami ter vašimi sposobnostmi. Kaj je tisto, kar vas naredi idealnega za službo? Katera formalna in neformalna znanja posedujete, ki vašim lastnostim omogočajo, da se razvijejo do optimalne mere? Bodite analitični in kreativni, ko boste enkrat našli povezavo med tema dvema dejavnikoma, se vam bo tudi lažje pogovarjati s potencialnim delodajalcem, ki bo (na srečo) prevzel vaš način razmišljanja.

4. Poudarite mehke veščine

Kaj vas naredi drugačnega od ostale množice in vas loči od ostalih? Razmislite o kvalitetah, kot so prijaznost, profesionalnost, odgovornost, zanesljivost … Ta faza bo morda trajala dlje časa, saj se morate zavedati, da v kolikor si želite razviti določeno značilnost, mehke veščine niso nekaj, česar bi se lahko naučili iz knjig v učbenikih.

5. Začnite se ukvarjati s prostovoljstvom

V kolikor ne najdete službe, je mogoče čas, da razmislite o brezplačnem oz. prostovoljnem delu. Kot prostovoljec boste lažje našli delo, zato si izkušnje nabirajte na tak način. Poleg prakse boste spoznali tudi nove ljudi, s katerimi se boste mrežili in ustvarjali nove priložnosti za delovna mesta.

6. Mreženje

V prejšnji točki smo omenili pomembnost mreženja – povežite se s pravimi ljudmi, znancem povejte, da iščete službo in jih prosite za pomoč. Več ljudi bo vedelo, v kakšni situaciji se trenutno nahajate, več novic o prostih delovnih mestih boste prejeli, seznanjeni boste pa tudi s tistimi internimi razpisi, ki nikjer niso objavljeni in niso vidni širši javnosti.

7. Ne prenehajte se učiti

Morda za vašo sanjsko službo potrebujete dodatne formalne kvalifikacije, zato se nikoli ne prenehajte učiti. Tudi izven formalnih izobraževanj obstaja veliko neformalnih možnosti za širjenje svojega znanja – preverite, kdaj so razpisani strokovni tečaji in specializacije zato, da bi bile bližje delu, ki si ga želite početi.

8.Bodite realni

Bodite prepričani, da se prijavljate na položaje, ki so primerni za vas. Trg dela je nasičen z dobrimi kandidati in rado se zgodi, da se zaradi svojih nezmožnosti hitro skrijete pred drugimi in na nikakršen način ne morete izstopati. Na službe ciljajte smiselno in v povezavi z znanji ter spretnosti, ki jih že imate.


Nikoli pa se ne pozabite postaviti v kožo človeka, ki naj bi vas sprejel v svoje podjetje. Kaj bi ga lahko prepričalo, da vas zaposli? Bi sami sebe na njegovem mestu sprejeli medse?

POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela