Kako se izogniti čustvenim izpadom na delovnem mestu

28.8.2017


Na delovnem mestu se nahajamo večino našega dneva, zato je popolnoma logično, da se v tem času soočimo z najrazličnejšimi čustvi, ki jih premoremo: anskioznost, žalost, samota, radost itd. Včasih nam stvari uidejo iz rok. Znano?

Na delovnem mestu se nahajamo večino našega dneva, zato je popolnoma logično, da se v tem času soočimo z najrazličnejšimi čustvi, ki jih premoremo: anskioznost, žalost, samota, radost itd. Včasih nam stvari uidejo iz rok. Znano?
Po zadnjih raziskavah podjetja OfficeTeam je 61 % vprašanih zaposlenih že priznalo, da so čustvom pustili prosto pot na prostost, 80 % njih pa je potožilo, da na njihovo delovanje močno vplivajo tudi dojemanja in čustva njihovih sodelavcev.

Ne dovolite, da vas potre

Dobre stvari nas nikoli ne spravijo iz tira – težava je v slabih dogodkih, ki nas največkrat potrejo in onemogočijo naše delovanje. Kako se temu izogniti in kako v bodoče uiti drami, ki nastane zaradi tega? Nekateri zaposleni bodo službo jemali kot ventil, skozi katerega bodo spihali vse težave, a ne zavedajo se, da to izredno vpliva tudi na vse prisotne kolege in nadrejene. Svoj delovnik izkoristite za popolno odstranitev zasebnih težav in se osredotočajte le na službene stvari. Bodite produktivni, kar bo pomagalo vašim možganom, da ne izgubijo kontrole nad seboj.

V kolikor čutite potrebo, da delite z drugimi svoje težave in se z njimi povežete na prijateljskem nivoju, pojdite skupaj na malico, družite se po delovnem času ... Le ne dovolite si, da svoje osebne težave prinašate v službo, če vam to škodi.

Svoja čustva predelajte, preden spregovorite

Ohranjanje profesionalnosti pri reševanju ključnih življenjskih težav je vodilo do uspeha. Pomembno je, da razumete vzroke za vaše vzpone in padce ter veste, kako nanje reagirati.

Kako reagirate, ko vas kritizirajo? Napadete tistega, ki vam je to izrekel, ali iščete krivca v drugih ljudeh? Kako reagirate, ko vam podajo pohvalo? Jo delite z drugimi sodelavci ali zasluge pripisujete njim? Poskusite predelati tako pozitivna kot negativna čustva s tem, da jih zapišete na list papirja. Že, če jih poimenujete in jim podate pomen, jih boste lažje kontrolirali. Obratno stanje, ko nimate kontrole nad čustvi, vas bo prisililo, da reagirate po instinktu, kar marsikdaj vodi do neprofesionalnosti.

Delite, a ne preveč

V obdobju, ko imate veliko čustvenih težav, bodo ljudje opazili, da ste odsotni. Največkrat bodo izrekli »Ti pa nisi pravi.« Kljub temu, da ne mislite tako, ste velikokrat bolj transparentni in večkrat nevede pokažete, da vas nekaj muči, nihče pa ne ve, kaj bi točno bil ključen razlog, da se počutite tako. Ravno zaradi tega bodo v svoji glavi in skozi govorice v kolektivu ustvarili lastno zgodbo, ki največkrat ne bo resnična, v izogib temu pa jim povejte le splošno težavo, zakaj ste takšni, kot ste. Ne pojdite v podrobnosti, če ne želite, da vedo vse o vas, saj jim bo že osnoven srž problema vzbudil dovolj razumevanja za vaše obnašanje.

Izberite zaupnika

Agresivna filozofija, kot je »nisem tukaj zato, da bi ustvarjal nova prijateljstva«, velja zgolj za resničnostne šove, ne pa tudi za delovno okolje, kjer se morate z ljudmi, s katerimi preživite več kot osem ur, dobro razumeti.

Že izogibanje perečih tem, kot je vera, politika, zdravstvena prepričanja, finance, droge v družini itd. lahko zmanjša nepotrebna kreganja med zaposlenimi. Prav tako se izogibajte opravljanju drugih in širjenju napačnih informacij, saj vas bodo kmalu povezovali s prenašalcem laži.

Namesto tega raje premislite, kdaj in komu povedati ključne mejnike v svojem življenju, kot je zaroka, poroka, zanositev, a predno se tega lotite, dobro premislite, kako lahko to razkritje vpliva na vašo kariero.

Razložite, kaj si želite

Četudi si ne želite deliti vseh osebnih informacij s svojimi sodelavci, razmislite, ali za svoje boljše počutje ne potrebujete ravno njihovega razumevanja. Morda bi vam bilo lažje, če jim poveste, kaj vas muči, in od njih dobite določeno dozo tolažbe oz. spodbudnih besed, ki vam bodo dale zagon za naprej.

V kolikor dobite občutek, da se sodelavci preveč ubadajo z vašo težavo in s tem odpirajo nove in nove rane, jim priznajte, da bi raje videli, da tega med službenim časom ne omenjajo, saj ste na delo prišli opravljati svoje delovne naloge, ne jokati.

Priznati si je potrebno, da ne bomo vedno reagirali tako, kot je zapisano v učbenikih, a v takšnih primerih ne bodite preveč strogi do sebe. Izogibajte se stresu in konfliktnim situacijam vedno, ko je to mogoče. Uporabite pozitivno miselnost, meditacijo in globoko dihajte, da se osredotočite na svoja čustva in kontrolo nad njimi. Vprašajte za pomoč, ko vidite, da sami več ne morete naprej.Ko opazite, da je ravno služba tista, ki v vas vzbuja vedno nova negativna čustva, je morda čas, da razmislite o menjavi. Na portalu MojeDelo.com dnevno objavljamo prosta delovna mesta iz različnih področij in prepričani smo, da boste med njimi našli takšno, ki je pisano na vašo kožo.

PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela