Kako se izogniti podopustniški depresiji?

25.7.2017


Vsem je dobro znan tisti utesnjen občutek v nedeljo zvečer, ko se po sproščujočem in spominov polnem vikendu pripravljamo na jutrišnji odhod v službo. Po dopustu so ta čustva Še bolj intenzivna in prvi dnevi po povratku iz počitnic so vedno zelo zahtevni za nas – tako čustveno kot v obliki zahtevnosti in količini dela.

Vsem je dobro znan tisti utesnjen občutek v nedeljo zvečer, ko se po sproščujočem in spominov polnem vikendu pripravljamo na jutrišnji odhod v službo. Po dopustu so ta čustva še bolj intenzivna in prvi dnevi po povratku iz počitnic so vedno zelo zahtevni za nas – tako čustveno kot v obliki zahtevnosti in količini dela.
Psihologi so mnenja, da se takšnih in podobnih čustev ne smete ustrašiti, saj so popolnoma normalna in razumljiva, včasih ga enačijo celo z občutkom izgube, ki ga dobimo, ko se zavemo, da je pred nami novih pet dni »nesvobode«.

Kako se takšnim čustvom izogniti oz. jih vsaj omiliti do te mere, si preberite v naslednjih vrsticah.

1. Na list papirja si zapišite vzroke za takšna doživljanja.

Psihologi svetujejo, da je potrebno vedno najti vzrok za težave, ozadje, ki vodi do anksioze oz. kaj je tisti ključen povod, ki vodi v takšno žalost. Potrebno je spregovoriti. Veliko je možnosti, da se vzroki sploh ne povezujejo z delovnim mestom, temveč so drugačne narave – morda je v igri socialna anksioznost, ki pride iz strahu pred človeškimi stiki, vsakodnevna enourna vožnja na delo, žalost pri puščanju otrok v vrtec ali pri varuški ... Ravno zaradi tega je pomembno, da se zazremo vase in opravimo samorefleksijo.

Veliko ljudi vzrokov ne bo moglo prepoznati, a če se ustavijo, razmislijo o sebi in svojemu načinu življenja, bodo takoj korak bližje k rešitvi.

2. Pomislite na svoje pretekle izkušnje.

Vzroki za takšno depresivno počutje lahko segajo tudi globje v osebno zgodovino.

Kot primer vzemimo otroka, ki je bil vzgojen v ločeni družini. Pri mami je živel od ponedeljka do petka, z očetom pa se je družil zgolj ob vikendih. Vsako nedeljo zvečer se je počutil žalostno, ker je zapuščal očeta in se zavedal, da ga ne bo videl celih pet dni, do naslednjega vikenda. Morda je ravno od tu pridobil ta občutek zapuščanja, utesnjenosti, žalosti, strahu pred seljenjem, ki ga je doživljal vrsto let.

3. Poiščite načine, da anksioznost obrnete sebi v prid.

V kolikor so vzroki vseeno povezani z delovnim mestom posameznika, so se ti morda razvili zaradi strahu pred konflikti, konkurenco ali ambicioznimi posamezniki. V tem primeru psihologi svetujejo, da vsa ta čustva preusmerite v pozitivno perspektivo in svoji anksioznosti dodate ščepec izziva, ki bosta v kombinaciji delovala zmagovalno.

Anskioznost je namreč lahko tudi odličen motivator, ki ljudem pomaga, da se zorganizirajo in na različne načine pripravijo na kopico dela.

4. Ohranite trezno glavo in glejte iz realne perspektive.

Ne glede na to, ali vzroki prihajajo iz otroštva ali iz službenih krogov, vedno poskrbite, da težava in depresivna čustva ne postanejo večja, kot so to v resnici. Ne delajte panike, ponedeljki niso nikakršna katastrofa, za katero se je nujno potrebno boriti, da jo preživite. Namesto tega svoja občutenja zaupajte sodelavcu ali prijatelju, ki vam bo v prvem stavku izrekel nekaj pozitivnih misli in vas tako spravil v boljšo voljo. Na ta način boste na težavo gledali iz druge, optimistične perspektive, ki jo vi sami na tak slab, depresiven dan, niste sposobni uvideti sami.

5. Se vam to redno dogaja? Pomislite, ali je vredno.

pogosto, razmislite v smeri, da bi bil morda že čas, da zamenjate službo. Takrat, ko se pojavijo somatski simptomi, kot so recimo bolečine v trebuhu ali glavobol, je potrebno slišati »alarm« in poiskati novo delovno mesto , ki vas ne bo tako utesnjevalo, kot vas sedanje.

Takšnim občutkom se lahko izognete tako, da si v nedeljo oz. po prihodu iz dopusta zorganizirate teden, ki prihaja, tako profesionalno kot zasebno. S tem, ko si boste ponedeljek privoščili razvajanje v dvoje ali masažo, boste lažje preživeli tudi tiste težje opravke, ki vas čakajo do uživanja.

Nedelje zvečer si vzemite za retrospektivo in si dovolite biti sami s svojimi mislimi, saj s tem ni popolnoma nič narobe. V kolikor vam je lažje vedeti, kaj vas čaka naslednji dan na delovnem mestu, pojdite skozi službeno elektronsko pošto in se psihično pripravite na vse, kar vas čaka v tem ponedeljkovem hektičnem jutru.

Glejte televizijo, »izgubljajte« čas ob najljubši seriji ali osladnem filmu. V vsakem primeru užijte tudi nedeljo zvečer tako, kot si zaslužite.


Si želite menjati službo? Na portalu MojeDelo.com vsak dan ponujamo nova prosta delovna mesta in verjamemo, da boste v kopici ponudb našli pravo za vas.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela