Kako se izogniti post-praznični depresiji v službi?

19.12.2017


Kljub temu, da trenutno na delovnem mestu uživate v predprazničnem vzdušju, se zavedate, da vas bo kmalu dohitela podopustniška depresija, ko se boste vrnili v svojo službo. Morda se zgodi, da boste pozabili geslo za vstop v sistem, dopoldne se vam bo dremalo, še enkrat boste šli čez to po kosilu …

Rutino, v kateri se boste ponovno nahajali, in nastane zaradi vsakodnevne poti iz dnevne sobo v službo ter nazaj, boste lahko premagali. Pravi trenutek, da vam to uspe, je zdaj.

Veste, da vas bo ob prihodu v službo čakala kopica dela – zakaj se ne bi nanjo pripravili vnaprej? Preden pospravite svojo delovno površino in se odpravite skozi vrata za nekaj dni, upoštevajte spodnjih šest nasvetov, ki bodo pomagali pri čim blažjem povratku v službo.Končajte pomembne naloge

Preden se odpravite na dopust, se, namesto z malenkostmi, raje ukvarjajte z zahtevnimi in pomembnimi nalogami, ki morajo biti čim prej končane. V kolikor projekta ne dokončate, si zapišite izčrpno poročilo o tem, kje ste ostali, kakšni so naslednji koraki in koliko časa še imate oz. v kolikšnem času predvidevate, da boste dokončali zahtevo.

V kolikor vam upravljanje lastnega časa predstavlja težavo, se pogovorite s svojim nadrejenim in si postavite prioritete oz. določite, kaj je tisto, kar lahko brez težav počaka na naslednje leto.

Nastavite primerno sporočilo o odsotnosti

Če boste odsotni dlje časa in ne boste imeli dostopa do elektronske pošte, je to morda stresno za vaše partnerje, zato poskrbite tudi zanje in za to, da bodo vedeli, kdaj lahko pričakujejo vaš odgovor. To storite s primernim sporočilom o odsotnosti, ki ga nastavite na vašem službenem e-mailu. Dobro sporočilo vključuje prijeten ton, obvešča pošiljatelje, do kdaj ste odsotni in kdo je v tem času odgovoren za vašo pošto ter vaše naloge.

Očistite si dan prihoda

Prvi dan prihoda v službo bo najverjetneje zelo hektičen – prebrati in odgovoriti boste morali na ogromno pošte, obnoviti, kako stoji posamični projekt, navsezadnje boste s sodelavci morali obnoviti vaše počitnice … Ravno zaradi tega (in zaradi dejstva, da boste utrujeni in morda tudi zoprni) je smiselno, da si v koledarju očistite vse obveznosti in se vsaj prvi dan posvetite osnovnim stvarem brez sestankov, kolegijev, konferenc itd.

Pripravite si seznam opravil

Vaš seznam delovnih nalog se bo morda po praznikih še podaljšali, zato bi bilo veliko prijetneje za vas, če si uredite seznam konkretnih opravil, ki jih morate najprej dokončati. Na ta način se boste izognili abstraktnim nalogam, na katere ob prihodu še ne boste pripravljeni. Na prva mesta ne postavite več kot deset specifičnih nalog, ki jim boste definitivno kos.

Poiščite način upravljanja s časom, ki deluje

Se težko osredotočate na delovne naloge? Se vam zdi, da vam dnevi kar polzijo skozi prste? Za leto 2018 si zastavite cilj, da boste s časom upravljali vi, ne obratno. Poiščite način upravljanja s časom oz. postavite si cilj, ki bo sovpadal z vašim načinom dela.

Počistite delovno površino, preden odidete

Kaj je najboljše darilo, ki si ga lahko privoščite v naslednjem letu? Čista, organizirana delovna površina, ki vas čaka ob povratku v službo, pomeni tudi urejene misli in produktivnost. Poleg tega boste na njej našli tudi pomembne dokumente, ki v ostalih primerih in neredu sploh ne bi prišli do izraza. Vzemite si čas in zadnji dan pred prazniki posvetite urejanju prostora.

Vas zanima, kakšne so pravice zaposlenih na področju dopustov?DOPUST IN PRAVICE ZAPOSLENIH


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela