Kako sodelavcu reči »ne«

21.8.2017


Na delovnem mestu si želimo blesteti in se predstaviti v dobri luči tako pred nadrejenimi, kot tudi pred pisarniškimi kolegi. Navsezadnje z njimi preživljamo tretjino svojega dneva in zadnje, kar hočemo, je, da imajo slabo mnenje o nas. Ravno iz tega razloga se velikokrat bojimo reči »ne«, a to nas lahko privede do izgorelosti in izkoriščanja.

Na delovnem mestu si želimo blesteti in se predstaviti v dobri luči tako pred nadrejenimi, kot tudi pred pisarniškimi kolegi. Navsezadnje z njimi preživljamo tretjino svojega dneva in zadnje, kar hočemo, je, da imajo slabo mnenje o nas. Ravno iz tega razloga se velikokrat bojimo reči »ne«, a to nas lahko privede do izgorelosti in izkoriščanja.
Obstajajo situacije, kjer je beseda »ne« na pravem mestu in vas marsikdaj privede do napredovanja in profesionalnega razvoja. Vendar kako določiti, kateri je tisti trenutek, ko je potrebno ustaviti konje in se postaviti zase?

Nimate dovolj znanja

Boste nalogo opravili z lahkoto ali boste imeli z njo velike težave? Navsezadnje vaša nevednost ni razlog, da zavrnete nalogo, saj se lahko iz napak veliko naučite, a v kolikor po tehtnem razmisleku dojamete, da opravila ne morete dokončati, je bolje, da ga odklonite.

Kako preučiti in napovedati uspešnost naloge? Začnite tako, da ugotovite, ali imate vsa orodja in znanja, da nalogo dokončate na primeren način. Zavoljo svoje kariere si želite dati iz sebe le najbolje in tega ne morete storiti, če je vaše zaledje oz. predznanje okrušeno. V kolikor imate dvome, da bo rezultat vašega dela pokvaril vaš profesionalni ugled, se strateško zaustavite in iskreno povejte, kakšni dvomi se vam porajajo.

Nimate dovolj časa

Drugi jasen znak, da morate stopiti korak nazaj, je, ko opazite, da vam je dano premalo časa za dokončanje naloge. Pomislite na rok – ali imate odprte roke in dovolj manevrskega prostora, da vaše primarne naloge postavite ob stran in se posvetite novemu opravilu? Ste v omejenem času sposobni delo narediti na kvaliteten in zadovoljiv način?

Če opazite, da boste z roki imeli težave, ob umiku ne občutite krivde. Vaša kredibilnost je izredno pomembna, nadrejeni pa bo v primeru neuspešno končane naloge dobil občutek, da niste zanesljivi in da nikakor ne more računati na vas. V takšnem primeru mu raje predstavite svoje dvome in se dogovorite za odlog – tako boste imeli več časa in se boste brez težav posvetili tako svojemu kot dodatnemu delu.

Naloga je proti vašim načelom

Ne glede na to, kako težko vam je po navadi reči »ne«, se takšnemu mnenju in občutku krivde izognite, v kolikor ugotovite, da je naloga proti vašim načelom oz. se vam zdi nemoralna. Cilj, ki ste si ga postavili (napredovanje), je odvisen tudi od vaše poti in sredstev, ki jih pri tem uporabljate, zato si ne dovolite, da boste čez deset let na svojo karierno pot gledali s sklonjeno glavo.

Nadrejenemu razložite, da se ob tej nalogi ne počutite prijetno in želite, da to tudi upošteva. Vsak vzoren nadrejeni ima namreč nalogo, da se v določenem trenutku postavi v kožo delavca in spoštuje ter razume njegove preference oz. odločitve.

Kako reči »ne« sodelavcu

Včasih je sodelavcu težje zavrniti uslugo, še posebej tistemu, s katerim sedimo skupaj v pisarni in moramo na vsakodnevni bazi komunicirati kot uglajeni, poslovni ljudje. Pa vendar imajo tudi njihove prošnje svoje omejitve in čas je, da se naučite, kako jih prepoznati.

1. POZANIMAJTE SE O NALOGI

Velikokrat se zmotimo in prehitro ocenimo zahtevnost ter težo usluge, zato jo potrdimo, še preden spoznamo njene podrobnosti. Naučite se, da pred odgovorom ugotovite vse detajle, ki jih je potrebno vedeti, šele nato povejte, kako se vam ideja zdi.

2. UGOTOVITE MNENJE SODELAVCA

Preden odgovorite, se pozanimajte, ali sodelavec v opravilu vidi negativne plati. Navsezadnje je on bolje seznanjen s postopkom in nalogo ter ima boljši uvid v morebitne težave, ki med postopkom nastanejo.

3. NE PUSTITE JIH ČAKATI

Izredno pomembno je, da sodelavcu podate odgovor karseda hitro. Za uslugo so vas prosili, ker nimajo časa, zato je ključno, da jim v kratkem času tudi iskreno poveste končno mnenje o nalogi. V kolikor je potrebno, si vzemite en dan za razmislek, a zaradi dobrih odnosov nikakor ne dovolite, da se obdobje razleze na več dni.

4. UTEMELJITE SVOJ ODGOVOR

Izredno pomembno je, da niste nesramni in da ohranite svojo vljudnost na delovnem mestu, tudi pri zavrnitvi usluge. V primeru negativnega odgovora jim jasno povejte, zakaj ste se tako odločili in kakšni so dvomi, ki so se vam odprli. Na ta način bo sogovornik bolje razumel vašo odločitev.

5. OHRANITE DOBER ODNOS IN BODITE VLJUDNI

Če enkrat izrazite jasen »ne«, to še ne pomeni, da vam bodo tudi drugi sodelavci zamerili. Ključno je, da ohranite profesionalen odnos do njih in negativne iskrice, ki jih imate z enim kolegom, ne prenašate na druge ljudi.

6. PONUDITE ALTERNATIVO

Obstajajo ljudje, ki vam bodo odločitev zamerili, a teh se ni potrebno ustrašiti. V tem primeru jim ponudite alternativo in druge ideje, kako naj rešijo težavo. Na ta način vam bo vseeno hvaležen, kljub temu, da ste ga ravnokar zavrnili.


Beseda »ne« ni tako negativna, kot se vam prvotno zdi. Z njo kontrolirate količino svojega dela, stres, preživljanje osebnega časa ter karierno rast, zato je včasih potrebno nanjo gledati tudi iz pozitivne, svetle plati.


Če ste dobili občutek, da niti sodelavci niti nadrejeni ne spoštujejo vašega mnenja ter želja, je mogoče čas, da poiščite drugo delovno okolje. Na portalu MojeDelo.com vsakodnevno objavljamo prosta delovna mesta in prepričani smo, da boste našli kakšnega, ki vam je pisan na kožo.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela