Kako uskladiti študij, predavanja in druge aktivnosti

28.7.2016


Za uspešno usklajevanja študija, predavanj in drugih aktivnosti je nujno potrebna učinkovita organizacija časa. Kaj to pomeni? Vaša prva naloga je postavljanje prioritet. Na primer pred poletjem želite izpolniti pogoje za vpis v višji letnik, kar pomeni intenziven študij od meseca aprila do junija. Torej v teh mesecih bo vaša prva prioriteta intenziven študij, v preostalih mesecih pa boste imeli nekoliko več časa za druge dejavnosti.Za uspešno usklajevanja študija, predavanj in drugih aktivnosti je nujno potrebna učinkovita organizacija časa. Kaj to pomeni? Vaša prva naloga je postavljanje prioritet. Na primer pred poletjem želite izpolniti pogoje za vpis v višji letnik, kar pomeni intenziven študij od meseca aprila do junija. Torej v teh mesecih bo vaša prva prioriteta intenziven študij, v preostalih mesecih pa boste imeli nekoliko več časa za druge dejavnosti. Če se, denimo, nagibate k udeležbi jezikovnega tečaja, storite to raje jeseni kot spomladi.


Vaša druga naloga je, da pri izbiranju obštudijskih aktivnosti mislite korak naprej. Denimo, da vam novembra ponudijo sodelovanje pri organizaciji kulturne prireditve. Preden privolite, se vprašajte, kako bodo potekale organizacijske priprave, kdaj se bo prireditev odvijala … Lahko se zgodi, da bo prireditev junija, ko boste morali intenzivno študirati. To pa je v navzkrižju s postavljenimi prioritetami. Zato, preden se priključite kakršni koli aktivnosti, pretehtajte, kako se bo časovno izvajala. Če bo potekala v študijsko manj napornih mesecih, ne oklevajte pri sodelovanju, v nasprotnem primeru pa se ponovno vprašajte, kakšni so vaši cilji …


Učinkovita organizacija časa vam lahko prinese tudi prednosti pri iskanju zaposlitve. Delodajalce zanimajo zaposleni, ki so organizirani in ki znajo organizirati ljudi okoli sebe. Poudarite to v vašem življenjepisu in delodajalca opozorite na vaše organizacijske sposobnosti.


Kateri so aduti diplomantov, ki jih je vredno omeniti na razgovoru, kajti popeljali vas bodo bližje želeni zaposlitvi?

PREBERI SI

Avtor: Valentina Franca za MojeDelo.com


Izberi področje dela