Kako vaša družina in najbližji prenašajo vašo izgubo dela?

6.11.2015


Biti brezposeln ni enostavno in marsikdo je sposoben dojeti in razumeti položaj brezposelnega šele, ko se sam znajde v njem. Družina, partner in najboljši prijatelji želijo ljubljeni osebi, ki se je znašla brez dela, pomagati na najboljši način, včasih pa ji lahko z neustreznim ravnanjem bolj škodijo, kot koristijo.

Izguba dela

Biti brezposeln ni enostavno in marsikdo je sposoben dojeti in razumeti položaj brezposelnega šele, ko se sam znajde v njem. Družina, partner in najboljši prijatelji želijo ljubljeni osebi, ki se je znašla brez dela, pomagati na najboljši način, včasih pa ji lahko z neustreznim ravnanjem bolj škodijo, kot koristijo.Pomagati jim morate vi sami. Vaša izkušnja izgube dela se dotika življenja vsake osebe okoli vas – vsi člani družine delijo vaše skrbi in strahove o nejasni prihodnosti.

Kako pomagati vaši družini, da se sooči z vašo izgubo dela?

Strokovnjaki svetujejo, da je glavno orodje k boljšem spopadanju s problemom ravno uspešna komunikacija.

a) Svoje občutke delite z njimi.


Če boste na začetku vzpostavili odprt dialog, majhne težave ne bodo prerasle v velike. Normalno je, da želite biti pred družino in najbližjimi močni, vendar v krizi molk ni znamenje moči.

Ukrep: Zbrati morate pogum, da boste z ostalimi delili svojo bolečino; le tako vam bodo lahko pomagali.

b) Ugotovite, kaj vaše bližnje najbolj skrbi.


Na izgubo vašega dela vsak gleda drugače. Vašega partnerja lahko skrbi, kaj to pomeni za vašo finančno stabilnost. Se boste morda morali odpovedati počitnicam, nakupu novega avta? Otroke bo morda skrbelo, če jim boste še vedno kupili obljubljeno kolo ali računalnik.

Ukrep: Vprašajte bližnje, kaj jih najbolj skrbi. Dovolite jim, da spregovorijo o tem. Če veste, kaj vznemirja vaše bližnje, se boste z njihovimi strahovi lažje soočili. Razložite jim, kako se nameravate spoprijeti z njihovimi strahovi, vprašajte jih, kakšne predloge imajo.

c) Bodite realno optimistični.


Optimistična naravnanost je pomembna sestavina uspešnega iskanja dela. Zastavite si optimistične, a realne cilje: kakšno novo službo si želite in bi jo lahko opravljali?

Ukrep: Brzdajte svoja pričakovanja in pričakovanja svojih najbližjih. Bodite pozitivni, a ne ponujajte jim lažnega upanja samo zato, da bi jih odvračali od skrbi. Bodite realni. Če vam gre zaposlitveni razgovor dobro in deluje obetavno, povejte tako. Če je bil razgovor polom ali če razpisano delo ni takšno, kot ste si ga predstavljali, to pošteno priznajte.

d) Pasivnost ni tolerirana.


Lahko si sicer vzamete kakšen dan za sprostitev in razmislek, za nabiranje novih moči, vendar naj bo res le nekaj dni. Če se boste obnašali kot nekdo, ki je vrgel puško v koruzo, boste razočarali družino in prijatelje. Veliko iskalcev zaposlitve boleha za tem, da preveč »razmišlja« o svojem položaju, se preveč »pripravlja« na prvi korak ali najde kakršno koli drugo opravičilo, zakaj »zdaj« ni dober trenutek za aktivnost.

Ukrep: Takoj vstanite s kavča! Delo vas ne bo našlo samo od sebe, treba je pokazati proaktivnost in samoiniciativnost! Najslabše, kar se vam lahko zgodi, je, da se smilite samemu sebi.

e) Spoštujte zasebni prostor družinskih članov.


Izguba dela vas prisili, da ste dlje časa doma, kar lahko povsem obrne dinamiko družinske rutine. Družinski člani so že od prej navajeni zasebnosti in ravno poseganje v »njihov čas« iz dolgčasa ali katerega drugega razloga je lahko krivec za poslabšanje odnosov.

Ukrep: Ne zasledujte in ne nadlegujte družinskih članov med njihovimi vsakodnevnimi opravki. Če imate posebno sobo oz. pisarno, kamor se lahko umaknete, jo izkoristite v dobro duševnega zdravja vseh sostanovalcev. Dajte jim prostor, ki ga potrebujejo, tudi če to pomeni, da boste morali v zameno za to večkrat na teden hoditi v mestno knjižnico.

Za nasvete in tehnike, kako uspešneje priti do zaposlitve, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki Mojega dela.KUPI


Avtor: Ekipa Mojedelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.


Izberi področje dela