Kakšna naj bo moja prva zaposlitev?

9.11.2018


Trg dela cveti in okrog nas je ogromno priložnosti ter izzivov, ki samo čakajo na to, da se izkažemo. Najprej moramo predelati, kaj si želimo delati, in to naj bo osnovano na naših spretnostih ter interesih. Sprejemajte pozitivne odločitve in ne sprejmite prve službe, ki se vam ponudi in se vam ne dopade.

Službo se lahko zamenja

Ne skrbite - s podpisom pogodbe se morate zavedati, da se ne boste za vedno vezali na službo. Teh časov je konec. Vedno bodite odprte glave in iščite potencialno kariero, med katero se boste lahko razvijali in napredovali.

Da bi lahko izbrali pravo karierno pot, morate definirati naslednje. 

- Dobro morate poznati samega sebe: svoje spretnosti, želje, ambicije, osebnost in omejitve.
- Razumeti morate, kam vodi kariera, ki si jo želite.
- Znati morate povezati svoje spretnosti s ponudbo, ki vas čaka zunaj.
- Zavedati se morate okoliščin, ki med drugim zajemajo tudi pritiske družine.

Pravilno samoocenjevanje je ključno pri sestavljanju prepričljivega življenjepisa in uspešnem zaposlitvenem procesu.

Vse je v izkušnjah

Vsi smo morali nekje začeti, zato ne pričakujte, da boste kar naenkrat obuli čevlje managerja. Bodite pripravljeni, da se boste morali močno truditi, da bi se lahko povzpeli po lestvi in si povečali možnosti za napredovanje.

Če nimate toliko sreče, da takoj dobite zaposlitev, ki vam je pisana na kožo, je tu veliko možnosti, da to tudi dosežete. Pridobite si izkušnje in spoštovanje nadrejenih tako, da se boste pokazali in izkazali v tem, kar trenutno počnete. Dokažite, da ste samoiniciativni in da z vami ni heca. Povejte jim, da ste sposobni nečesa več.

Če ste zaposleni za določen čas, imejte oči na pecljih in opazujte, kje so v podjetju možnosti, da se še lahko pokažete. Pogovorite se s članom kadrovske službe in skupaj pridite do zaključka, kje vas vidijo - morda boste presenečeni in boste ugotovili, da imajo za vas visoke cilje.

Ko enkrat najdete področje in podjetje, v katerem se vidite za nekaj let (pa četudi je to podjetje, v katerem trenutno niste zaposleni), sestavite primeren življenjepis ter spremno pismo, ki vas bo vodilo do razgovora za službo, kjer boste svoje spretnosti lahko tudi predstavili.

Izberite svojega delodajalca - zdaj imate priložnost

Veliko je točk, s katerimi se delodajalci razlikujejo - število zaposlenih, kultura podjetja, lastniki, managerji, zaposleni … Vse to vam mora biti pomembno, ko izbirate organizacijo, v kateri bi si želeli delati.

Postavite si svoje kriterije in brskajte podjetja, ki jih dosegajo.

Naj vam pomagamo z nekaj ključnimi dejavniki, s katerimi boste lažje ocenjevali in se odločili, na kateri razpis se prijaviti:

- STIL. Kdo je spisal razpis in zakaj? Je pritegnil vašo pozornost ali se vam je zdel dolgočasen?
- GLOBINA. Koliko podrobnosti vam je razpis dal? Ali omenjajo specifične cilje, ki jih morate doseči? Ali so našteli odgovornosti, ki bi jih morali prevzeti?
- SKRIVALNICE. Ali je v tem podjetju kaj takega, kar vam ne povedo? Pobrskajte po spletu in izvedite več o organizaciji.
- POGOSTOST. Redni razpisi za eno delovno mesto in isto organizacijo vam lahko povedo, da je to morda podjetje, ki se ga morate izogibati.

Med iskanjem na zaposlitev vedno bodite pozorni in nikoli ne zamudite priložnosti. Naj vam pri tem pomagajo tudi prijatelji in znanci, ki vam bodo morda namignili, če se bo na spletu pojavil razpis, ki bi vam bil potencialno všeč.

Iščete zaposlitev? Prijavite se na zaposlitveni portal MojeDelo.com in ne zamudite niti ene priložnosti več.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela