Kakšno vlogo igrajo sodelavci na naši karierni poti?

28.6.2021


Ljudje smo družabna bitja, zato so odnosi, ki jih gradimo v službi ali zunaj nje, ključnega pomena – ekipa na delovnem mestu ima namreč močan vpliv na kvaliteto našega žvljenja. Zato nas bo prijazno in sodelovalno vzdušje na delovnem mestu zagotovo motiviralo k delu z več energije, navdušenja in ustvarjalnosti.

Povsem razumljivo je, da ne moremo biti prijatelji z vsemi in velja, da si sodelavcev v veliki večini primerov pač ne moremo izbrati sami. Pomembno pa je, da se do svojih sodelavcev vedno vedemo na spoštljiv način, tudi v primerih, ko se morda iz osebnega ali iz kateregakoli drugega razloga ne razumemo z njimi.

Kultura spoštovanja in dostojanstva na delovnem mestu zagotavlja zdravo delovno okolje in k temu lahko prispevamo tudi sami – s konkretnimi primeri v nadaljevanju razkrivamo, kako smo lahko zaslužni za pozitivne odnose s sodelavci in predvsem, kako lahko z njihovo pomočjo zasledujemo svoje cilje. Več o zastavljanju kariernih ciljev si lahko preberete na tej povezavi.


  1. Odnosi med sodelavci lahko povečajo uspeh naših delovnih nalog.

Sodelavci so s strani nadrejenih deležni podobnih zahtev glede uspešnosti kot ste sami, zato sodelovanje predstavlja boljšo priložnost za uspešno opravljeno nalogo. Konstruktivna komunikacija s sodelavci zmanjšuje nesporazume in povečuje delovno učinkovitost, ustvarja zdrave delovne odnose in manj stresno delovno okolje.

Kako? Do sogovornika smo spoštljivi, naša komunikacija pa je jasna in mirna. Sogovornika aktivno poslušamo, hkrati pa tudi izrazimo svoje mnenje in ideje. Znamo sprejeti kritiko, postaviti meje in prevzeti odgovornost.


STE VEDELI? Številne študije zagovarjajo dejstvo, da delo s sodelavcem, s katerim se najbolj razumete in mu tudi najbolj zaupate, ne le povečuje zadovoljstvo pri samem delu, temveč tudi izboljša produktivnost in uspešnost naših nalog. Tako kot v zasebnem življenju potrebujemo najboljšega prijatelja, je podobno tudi na delovnem mestu – napredovanje bo zagotovo lažje ob podpori prijatelja, ki vam bo stal ob strani, pomagal pri delu in vas spodbujal k boljšim delovnim navadam.


  1. Odnosi s sodelavci gradijo zaupanje.
Za vzpostavitev zaupanja je pomembno, da komuniciramo jasno, sodelovalno, zaupno in na način, da izkažemo spoštovanje. Pomembna pa je tudi iskrenost, zato delite informacije, izogibajte se tračem, bodite dosledni, predvsem pa zaupajte tudi drugim, navsezadnje so tam zaradi svojega znanja in izkušenj.

Kako? Bodite »mož beseda«. Držite se rokov in morebitne zamude pravočasnom sporočite. Zasledujte standarde dela in če jih ne uspete doseči, prosite za pomoč – če boste jasno komunicirali potek vašega dela in opozorili na kakšrnekoli zagate, boste pri sodelavcih vsekakor zgradili zaupanje veliko prej, kot pa če boste iskali izgovore ali informacije celo prekrivali. Kadar povprašate za mnenje ali pomoč, se na delovnem mestu vzpostavi tudi več sodelovanja in manj konfliktnih situacij.

HR specialisti MojeDelo.com svetujejo: Oseba, s katero je nedvomno dobro vzpostaviti zaupanja vreden odnos, je kadrovik oziroma kadrovica podjetja, v katerem trenutno opravljate svoje delo. Običajno imajo zaposleni v kadrovski službi najboljši pregled nad dogajanjem v podjetju, presenetljivo pa je, da mnogi zaposleni niti nimajo stikov z omenjenim oddelkom.Delo na projektu z drugimi ekipami nam pomaga pri tem, da se naučimo manjkajočih veščin.
  1. Odnosi s sodelavci nam ponujajo možnost za spoznavanje novih in drugačnih idej.
Eden najhitrejših načinov za ustvarjanje vključujočega okolja na delovnem mestu, ki spodbuja odprt dialog, je sprejemanje novih idej in nasprotujočih si mnenj. Če dovolimo drugim, da odkrito in svobodno izrazijo svoja mnenja, je to odličen način za spodbujanje dialoga in stalne komunikacije med vsemi člani tima. »Skok« izven poznanih okvirjev dela pa lahko prinese nove pristope in posledično tudi uspehe.

Kako? Tudi, če se s sodelavcem ne strinjamo, je pomembno, da posameznika ne obsojamo ali celo sramotimo, ker deli svoje misli. Odobravajmo nasprotujoča, unikatna in nenavadna mnenja ter z njimi povezane načine razmišljanja – napredek je vedno dosežen z različnimi mnenji. 

HR specialisti MojeDelo.com svetujejo: Vsak posameznik ima določen nabor spretnosti. Z delom na projektu z drugimi ekipami ste izpostavljeni njihovim temeljnim kompetencam in znanjem. Sčasoma se lahko manjkajočih veščin naučite od njih – tako pridobite novo moč, ki vam lahko pomaga pri naslednjem koraku v vaši karieri.


  1. Odnosi s sodelavci razvijajo dobro timsko delo.
Delodajalci tiste ljudi, ki so spodobni delati kot del ekipe, dojemajo kot bolj zaželene kandidate za zaposlitev. Ko delate z drugimi, pokažite svojo sposobnost timskega dela. Vodje pa bodite pripravljeni v vaše odgovornosti vključiti tudi člane vaše ekipe oziroma oddelka in jim tako zagotovite več izkušenj. To posledično lahko privede do boljših priložnosti pri delu.

Kako? Pokažimo sodelavcem, da jih želimo vključiti ter tako bolje spoznati – tako obstaja velika verjetnost, da nas bodo v bodoče povabili tudi sami, hkrati pa se bo tako poglobila naša sodelovalna vez.

HR specialisti MojeDelo.com svetujejo: Pri delu s sodelavci nekdo neizogibno prevzame vodilno vlogo. Izstopite iz svojega območa udobja in postanite proaktivni – izkoristite priložnost in preizkusite svoje vodstvene sposobnosti, še posebej, če niste rojeni vodja. Pripravljenost za prevzem kontrole nad določenim projektom ali situacijo lahko vaš življenjepis le še dodatno nadgradi. Več o izbiri primerne oblike življenjepisa si lahko preberete v zapisu Primeri uspešnega življenjepisa: Katero obliko izbrati?


  1. Odnosi s sodelavci lahko pomagajo izboljšati mrežo poznanstev.
Številne povezave, poznanstva, prijateljstva in zavezništva, ki jih vzpostavite na delovnem mestu, bodo trajale dlje kot vaša zaposlitev v določenem podjetju. Na vaši karierni poti lahko ta zavezništva vodijo do večjih in boljših priložnosti, zato jih je smiselno negovati in unovčiti. Statistično gledano približno 48 % iskalcev zaposlitve službo dobi prek napotitve drugih, zato velika mreža sodelavcev poveča možnosti za dosego vaših poklicnih ciljev.

Kako? Mreženja se morate lotiti strukturirano: zavedajte se, da "delate" z ljudmi, ki so vaši znanci in prijatelji. Od njih ne morete zahtevati uslug, lahko pa jih prosite za usluge, ki jim ne vzamejo preveč časa. Sestavite seznam oseb, ki bi vam lahko pomagale, prepoznajte izzive, ki bi jih te osebe lahko pomagale rešiti in vzpostavite stike z njimi ter se dogovorite za srečanje. Več o mreženju si lahko preberete tukaj.


Dobri odnosi s sodelavci imajo velik pomen za našo kariero. Pomagajo pri boljšem komuniciranju, zaupanju in sodelovanju. V letu 2020 smo jih Slovenci na lestvici vrednot celo postavili na prvo mesto. Zaposleni, ki imajo pozitivne odnose na delovnem mestu, so v službi tudi srečnejši (pravzaprav so dobri odnosi na delovnem mestu eden najpomembnejših virov sreče na delovnem mestu) in vemo, da so ljudje, ki so srečni v službi, tudi bolj produktivni, bolj ustvarjalni in na splošno uspešnejši.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Razvijte medsebojne odnose na delovnem mestu
2. Slovencem odnos s sodelavci pomembnejši od višine plače in količine plačanega dopusta

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela