Kanali iskanja novih sodelavcev, ki se jih poslužujejo podjetja

19.5.2016


Kadroviki se srečujejo s problemom iskanja ustreznih sodelavcev. Na lovu za primernim kandidatom uporabljajo različne kanale, ki jih vi, iskalci zaposlitve, seveda morate poznati. Predstavljamo vam jih nekaj.

Kadroviki se srečujejo s problemom iskanja ustreznih sodelavcev. Na lovu za primernim kandidatom uporabljajo različne kanale, ki jih vi, iskalci zaposlitve, seveda morate poznati. Predstavljamo vam jih nekaj.


Kakšnih metod se poslužujejo podjetja pri iskanju novih sodelavcev?

Notranje ali zunanje kadrovanje.

Podjetja pogosto izvajajo kadrovanje in proces selekcije kadrov znotraj lastne organizacije. Najpogosteje gre za nagrajevanje svojih delavcev v obliki napredovanj na višje delovne položaje, sprostitve delovnih mest zaradi upokojitev, odhodov delavcev ali izmenjave delavcev v različnih delovnih ali poslovnih enotah. Ta proces po navadi temelji na principu selekcije po zaslugah, metoda je pogosto prva izbira pri razporejanju zaposlenih na delovna mesta nižjega ali srednjega managementa. Zunanje kadrovanje pa se izvaja predvsem, ko so v igri višji vodstveni položaji v podjetju.

Tiskano oglaševanje v dnevnem časopisju.

Oglaševanje zaposlitvenih potreb v uveljavljenem dnevnem časopisju dosega širok krog kandidatov. Trenutno je to zelo razširjena metoda iskanja novih sodelavcev, vendar pa je lahko zelo draga in stroškovno neučinkovita, še posebej za profil delavcev, ki jih je na trgu dela dovolj. Problem tiskanega oglaševanja je cena oglasnega prostora, ki podjetje omeji pri natančnejši predstavitvi svojih potreb, posledica je veliko število neustreznih prijav.

Alternativni časopisni tisk.

Profesionalne in lokalne publikacije so koristne, če se podjetje želi osredotočiti na kandidate z določenimi specifičnimi veščinami ali kandidate iz izbranih regij, stroškovno so bolj učinkovite za nižje ravni delovnih mest. Problem takega oglaševanja je doseganje širšega kroga kandidatov, kar posledično lahko pomeni nizko stopnjo odzivnosti. Te revije so po navadi periodične - dolgo čakanje na izid publikacij pogosto podaljša proces kadrovanja.

Internet.

Internetno oglaševanje zaposlitvenih oglasov je učinkovit način za doseganje visoko usposobljenega trga dela, kot sta trg delavcev v informacijski tehnologiji in trg delavcev na mednarodnih trgih. Je poceni (predstavlja le 10 – 30% stroškov oglasov v dnevnem časopisu) in lahko prihrani obilo časa zaradi hitre stopnje odzivnosti. Omogoča obširno predstavitev zahtev in potreb delovnega mesta ter dolgoročno oglaševanje (npr. mesec dni). Problem spletnih kadrovskih portalov je lahko doseganje populacije, ki ne uporablja interneta, po drugi strani pa na oglase, usmerjene na profil iskalcev zaposlitve, ki jih je na trgu dovolj, pogosto generira preveliko število prijav.

Agencija za zaposlovanje.link do iskanja CV

Agencije za zaposlovanje so učinkovite za pridobivanje in sposojanje visoko usposobljenih profilov delovne sile, kot so delavci v informacijski tehnologiji in administraciji. Prav tako so koristne pri iskanju sodelavcev z nižjo stopnjo izobrazbe. Agencije vzdržujejo bazo življenjepisov in iz nje izbirajo primerne kandidate glede na kriterije, ki jih priskrbi delodajalec.

»Headhunterji« - lovci na glave.

Lovci na glave so najbolj uspešni pri iskanju množice potencialnih kandidatov za zasedbo delovnih mest, ki zahtevajo kandidate s specifičnimi znanji. Lovci na glave so vpeljani v lokalne, nacionalne in mednarodne strokovne mreže, pogosto najdejo kandidate, ki niso aktivni iskalci zaposlitve in so že zaposleni. Priskrbijo nasvete o višini ponujene plače, bonitetah in ostalih nagradah, dokumentacijo o potencialnih kandidatih, kriterije selekcije in za podjetja naredijo ožji izbor kandidatov.

Zaposlitveni sejmi, posebne interesne skupine, profesionalna združenja in zbornice.

Te metode privabljanja kandidatov se uporabljajo za specializirane trge in strokovne kroge. Podjetja izkoriščajo veliko število zbranih strokovnjakov in poskušajo med njimi poiskati ustreznega sodelavca. To metodo podjetja koristijo takrat, ko je krog potencialnih sodelavcev z ustreznimi znanji zelo majhen.

Kako vam te informacije lahko koristijo?

Kot iskalec zaposlitve veste, v katero skupino iskalcev sodite, sedaj pa veste tudi, katere metode koristijo podjetjem pri iskanju novih sodelavcev. Poskrbite, da boste obveščeni o novih kadrovskih potrebah podjetij, ki vas zanimajo, bodite prisotni tam, kjer so prisotni ponudniki zaposlitve!


Če vas zanima več informacij o iskanju zaposlitve in kako prepričati delodajalce, da ste pravi kandidat za razpisano delovno mesto, si preberite najbolje prodajan zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.


Izberi področje dela