Karierna vprašanja, ki si jih morate zastaviti ob koncu leta

8.1.2019


Novo leto se približuje, a preden si postavite zaobljube, si odgovorite na nekaj vprašanj, s katerimi boste opravili samoevalvacijo minulega leta. Naj bo letošnja samoevalvacija karierne narave. Ali ste profesionalno zrasli? Kje bi lahko bili boljši?

Evalvacija služi kot pomoč pri določanju fokusov za naslednje leto. Da bi vam bil celoten proces lažji, smo za vas pripravili pet vprašanj, ki si jih morate zastaviti, če želite v prihodnje leto vstopiti bolje pripravljeni. 

Katere karierne cilje sem dosegel?
Ne dvomimo, da ste si pred enim letom postavili cilje za letošnje leto. Ste se jih držali? Ste vodili tisti obljubljeni projekt, s katerim ste si povečali prepoznavnost v podjetju? Ste napredovali? Prejeli povišico? Ste preprosto sledili ustaljenim smernicam in se minimalno razvijali, ker je bilo tako preprosto najlažje?

Pripravite si seznam uspehov, pa najsi bodo to majhni ali veliki - vaši so. Ko boste videli, kaj vse ste dosegli, boste dobili motivacijo. Ne glede na to, kaj ste dosegli, je pomembno, da ste napredovali in v vsakem uspehu vidite razvoj tako na osebnem kot na profesionalnem nivoju.

Ali sem postal strokovnjak na svojem področju?
Najboljši pokazatelj razvoja je, da primerjate svoje sposobnosti na začetku in na koncu koledarskega leta. Kaj ste naredili, da bi izboljšali svoje spretnosti in si utrdili delovno pozicijo v podjetju, v katerem ste zaposleni?

Ste se udeležili konferenc, izobraževanj, seminarjev? Ste prejeli nove certifikate? Vse to so stvari, s katerimi izboljšate svoje sposobnosti in postajate vedno večji strokovnjak na svojem področju.

Če niste prepričani, ali ste napredovali ali ne, vprašajte svojega nadrejenega, da vam poda iskreno mnenje in povratno informacijo.

Kaj bi spremenili, če bi lahko?
Če v službi v minulem letu ne bi prav nič spremenili, nam zaupajte skrivnostni recept. Realno gledano vsi delamo napake in vsi sprejemamo odločitve, za katere nam je na koncu žal. Vsi si želimo, da bi v določeni situaciji reagirali drugače.

Zavedanje lastnih napak je prvi korak k temu, da jih ne boste ponovili. Naslednji koraki so tisti, ki bodo pripomogli k temu, da do takšnih reakcij in odločitev ne bo več prihajalo. Ste zamudili pomembno karierno odločitev? Pripravite si načrt, da do tega naslednjič ne pride. Ste se drli na sodelavca, a ni bil nič kriv? Poskrbite, da boste naslednjič bolj obvladali svojo jezo.

Sem bil v službi srečen?
Če ste na to vprašanje odgovorili pozitivno, se poglobite vanj in pomislite, zakaj je bilo temu tako. Vas veseli narava dela, sodelavci, izzivi? Karkoli je bil razlog, poskrbite, da vas bo to še vedno osrečevalo in motiviralo. Iščite načine, kako srečo še povečati, razširiti in jo vzdrževati tudi v prihodnosti.

Če ste na vprašanje odgovorili negativno, razmislite, kaj je bilo tisto, kar vas je spravljalo v slabo voljo. Se temu lahko izognete? Lahko karkoli spremenite, da se to ne bo več ponavljalo? Ne pozabite - pot do sreče je lahko že menjava službe, zato bodite iskreni do samega sebe in si odgovorite, ali je morda že čas za novo karierno pot.

Kaj si želim doseči v naslednjem letu in kako bo to vplivalo na moj uspeh?
Nima smisla ozirati se nazaj, če se iz preteklosti ne boste naučili ničesar. Svoje karierne ugotovitve uporabite za evalvacijo in za načrtovanje v prihodnosti. Kadrovniki svetujejo, da si na list papirja zapišete tri do pet ciljev in jim postavite časovnico. Katere od njih boste dosegli v enem mesecu, v enem kvartalu in v pol leta? Ko boste vsakega od teh izpolnili, boste opazili napredek in opazili, da se neprestano razvijate.

Kako v službi postati nezamenljiv?Izberi področje dela