5 kariernih napak, ki se jim raje izognite

9.11.2017


Ne glede na karierno smer, za katero smo se odločili, vsi stremimo k razvoju, napredovanju in navsezadnje, k povišici. Stagniranje negativno vpliva na naše psihično stanje, posledično pa tudi na fizično, saj se nezadovoljstvo hitro odraža tudi navzven. Kljub temu pa so karierni svetovalci našli pet najpogostejših napak, ki jih delamo tekom svoje kariere.
1. Ciljamo prenizko

Na razgovoru za službo se prej ali slej z delodajalcem dotaknemo teme plače ali naziva, intervjujanci pa so pogosto preveč skromni in strah jih je vprašati za tisto, kar si v resnici želijo. Omenjeno je neposreden rezultat desetletja avtoritativne vzgoje ter starševstva in tega, da so nekatere socialne ustanove stremele k izpodbijanju samozavesti z namenom kontroliranja svojih »podvržencev«. Neprestano pomanjkanje samozavesti je prva težava kandidatov, ki trpijo za tem, da se ne znajo dobro prodati.

2. Govorimo si ne

Velikokrat se znajdemo v situaciji, ko se zaradi pomanjkanja zahtevanih spretnosti ne čutimo sposobni prijaviti na razpis za prosto delovno mesto, zato izgubimo priložnost. Tudi tu je razvidno pomanjkanje samozavesti, ki je posledica samokritike v kombinaciji z zahtevo, da moramo do zadnje pike izpolniti vsa pričakovanja.

Opis dela vsekakor šteje, a kandidati se prevečkrat držijo pravil, ne zavedajo pa se, da v vojni pravil ni, prav tako pa jih ni niti pri iskanju zaposlitve. Ravno zato lažnivci največkrat dobijo najboljše zaposlitve, saj so mojstri manipulacije.

3. Ne razumemo procesa iskanja zaposlitve

Med zaposlitvenim procesom imamo štiri entitete, ki jih moramo prepričati, da smo najboljši zanje: kadrovik, delodajalec, headhunter (če obstaja) in interni raziskovalec. Vsak od njih ima svojo nalogo in svoj protokol, ki mu morate slediti.

Iskanje zaposlitve ni več le brskanje po spletu, prijava, čakanje na povratno informacijo in razgovor, temveč je proces po novem sestavljen iz priprave »prodajnih« dokumentov (življenjepis), posodabljanja Linkedin profila, »manipulacije« zgornjih štirih entitet, spreminjanja razgovora v vaše dobro in pogajanja.

4. Smo deklica za vse

V današnjih časih delodajalci ne iščejo več deklice za vse, temveč strokovnjaka, ki je specializiran za določeno področje in je v tem odličen. Potrebujejo profesionalne zaposlene in mojstre področja, v katerega so se preusmerili, saj bodo ti pomagali podjetju ohranjati dober položaj na trgu dela.

Specializacija na določenem področju je postala vrlina, ki ji stremijo narejeni.

5. Nimamo finačnega načrta in moči

Mnogi delamo veliko, da bi lahko preživeli – vedno pogosteje se na službo in prihodke zanašamo, da bi lahko izboljšali svoj življenjski stil, zato nas na dno potisne vsak pretres, povezan z našo plačo, ki zruši hišico iz kart.

Karieristi delajo le zato, da bi zaslužili vedno več in več, hkrati pa pri delu pozabljajo uživati. Še huje je, če pri tem izgubijo svoja etična načela in postanejo »grebatorji«, ki popolnoma spremenijo obnašanje, ko so enkrat priča višjim prihodkom.

Omenjeno je težava št. 1 pri korporativnih izdajah, korupciji, onesnaževanju. In še predobro se zavedamo, kaj človeka vodi pohlep.


Potrebujete karierno svetovanje? Prijavite se in se v izbranem terminu pogovorite s svetovalcem o vaših kariernih načrtih

PRIJAVITE SE

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela