7 kariernih novoletnih zaobljub, ki zdržijo dlje

12.1.2017


Mnogi od nas si na začetku vsakega novega leta zadamo izzive, cilje in naloge, za katere upamo, da se jih bomo držali vsaj do 2. januarja. Nekatere zaobljube so izredno težke in nerealne, druge se krešejo z našim dosedanjim stilom življenja in imajo ravno zaradi tega manjše možnosti za »preživetje«, so pa, seveda, najbolj smiselne in efektivne tiste, ki združujejo našo osebno ter profesionalno plat. Katere so tiste (za)obljube, ki dejansko prinašajo spremembe na bolje?

Mnogi od nas si na začetku vsakega novega leta zadamo izzive, cilje in naloge, za katere upamo, da se jih bomo držali vsaj do 2. januarja. Nekatere zaobljube so izredno težke in nerealne, druge se krešejo z našim dosedanjim stilom življenja in imajo ravno zaradi tega manjše možnosti za »preživetje«, so pa, seveda, najbolj smiselne in efektivne tiste, ki združujejo našo osebno ter profesionalno plat. Katere so tiste (za)obljube, ki dejansko prinašajo spremembe na bolje?

1. Ustvarite bolj zdravo kombinacijo dela in prostega časa.

Poskrbite, da v svoj vsakdan vključite več telovadbe, kot ste jo do zdaj. Ne lažite si, da boste takoj pretekli polmaraton ali da se boste visoko intenzivnih intervalnih treningov udeleževali petkrat tedensko (razen, če si to res iskreno želite, seveda). Namesto tega se raje odločite, da boste v službo hodili peš in ne z avtom, da boste tista tri nadstropja do vaše pisarne prehodili po stopnicah, ne pa šli z dvigalom (samo pomislite, koliko stopnic boste dnevno prehodili, če se po stopnicah sprehodite še na malico in nazaj, do sodelavcev in nazaj, itd.), koš za smeti si v pisarni nastavite dlje in ne na doseg roke, kar pomeni, da boste na poti do njega morali pretegniti noge in dvigniti »ta zadnjo«, skratka – ustvarite majhne spremembe, ki trajajo dlje in prinašajo prave rezultate.

Ne pozabite – vedno zajtrkujte, pijte veliko tekočine in malica naj bo zdrav obrok. Nehajte že enkrat jesti za delovno mizo in dovolj je preskakovanja kosila. Uvedite si redne obroke, namesto za kavico v lokalu se raje odločite za kavo za seboj in se s sodelavci sprehodite okrog stavbe. Gibanje bo stimuliralo vaš um ter zbistrilo misli za nadaljnje delo.

2. Sodelavcem nudite pomoč.

Iz leta 2017 ustvarite leto, ko ste spodbudili in opogumili veliko kolegov, izrazili vaše spoštovanje do njih ter jim pomagali prebroditi tako osebne kot profesionalne krize. Izkazujte hvaležnost, saj je to močna vrlina, ki jo ne premorejo vsi.

3. Vzemite si čas za evalvacijo.

Ustvarite si prijazno delovno okolje – vsak dan se spomnite treh pozitivnih dogodkov, ki so se vam zgodili. Pomislite, kdaj ste prejeli pohvalo od nekoga ali dosegli izredne dosežke, vzemite si čas v dnevu, da se na te situacije z veseljem spomnite in si še bolj polepšate dan. Razmislite o tem, da bi vsakodnevno pisali dnevnik o uspehih, ki bi vam bil na voljo za branje, ko se boste počutili na dnu.

4. Zavedajte se samega sebe.

Zavedajte se samega sebe tako v dobrem, kot v slabem. Zavedajte se, da ste sami odgovorni za lastna dejanja, zato bodite pozorni na vsebino elektronske pošte, ki jo pošiljate, besedilo v dokumentu, za katerega ste zadolženi. Dvakrat ali celo trikrat preberite, preden pošljete nalogo naprej. Vzelo vam bo dodatno minuto, kar je velikokrat manj kot reševanje že nastale negativne situacije.

5. V službi ostanite nevtralni.

Poskrbite, da si boste ohranili dobro ime in čisto vest s tem, ko se boste izogibali službenim tračem – ostanite nevtralni in v dobrih odnosih tako s sodelavci kot z nadrejenimi.

6. Bodite organizirani in delovni.

Dan začnite s pregledom nalog, ki jih morate opraviti od jutra do zaključka delovnika. Jutru vedno prepustite težje naloge, ko imate več energije, glava je spočita in predvsem prazna. Osredotočite se na to, da bo delo dobro opravljeno, hkrati pa si določite lastne časovne okvirje, v katerih želite, da stvar uspešno izvedete.

Ob koncu vsakega delovnega dneva zapišite seznam delovnih nalog, ki čakajo na vas naslednji dan. Do tega seznama bodite neprizanesljivi. Vanj zapišite vse naloge in si jih razvrstite po vrstnem redu – tako boste ostali organizirani. Zagotovo boste začutili olajšanje, ko boste tudi za še najmanjšo nalogo na papirju napravili kljukico, ki vam bo dala vedeti, da ste eno stvar že opravili.

7. Imejte pogum za spremembe.

V primeru, da niste zadovoljnih z vašim delom in delovnim mestom, ki ga opravljate, bodite iskreni do sebe in naredite načrt, kako boste nastalo situacijo spremenili sebi v prid. Ni dovolj, da se le pritožujete, saj bodo leta tako hitro minila, brez da bi se tega sploh zavedali. Naredite nekaj v smeri, da boste bolj srečno in bolj zdravo zaživeli v letu 2017.

In ne pozabite – zaobljube vedno zapišite na list, saj jih boste s tem učvrstili tudi v mislih.

Katerih je 12 nasvetov, s katerimi boste letos lahko našli novo službo?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela