Knjige, ki jih morate prebrati letošnje poletje

3.7.2017


Ne glede na to, v kateri industriji ste zaposleni, se bodo hkrati z odgovornostjo in delovnimi nalogami večale tudi priložnosti za javno nastopanje. Za začetek boste svoje ideje predstavljali sodelavcem, nato partnerjem, nadrejenim, na konferencah pred neznano publiko, lahko pa tudi v različnih medijih. Pa je javno nastopanje tista kompetenca, ki jo posedujete?

Ne glede na to, v kateri industriji ste zaposleni, se bodo hkrati z odgovornostjo in delovnimi nalogami večale tudi priložnosti za javno nastopanje. Za začetek boste svoje ideje predstavljali sodelavcem, nato partnerjem, nadrejenim, na konferencah pred neznano publiko, lahko pa tudi v različnih medijih. Pa je javno nastopanje tista kompetenca, ki jo posedujete?
Ne ustrašite se. Poleg retoričnih ur in vaj javnega nastopanja obstaja vrsto knjig, ki vam bodo pomagale k izboljšanemu, samozavestnejšemu nastopu tako pred nadrejenimi kot pred partnerji, ki bodo ocenjevali vašo predstavitev in s tem tudi vaš produkt.

V spodnjih vrsticah so knjige, ki z branjem spomnijo na vse vidike priprave, ki so pomembne za suveren nastop, hkrati pa omogočajo razvoj in napredovanje vaše kariere, ne glede na to, ali iščete novo zaposlitev, ali ste popolnoma zadovoljni s tem, kar imate trenutno.

Za večanje samozavesti

Jen Sincero: You are a Badass: How to Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life

V letih izkušenj z javnim nastopanjem je avtor knjige bil priča temi, ki načenja skoraj vse predstavitelje – dvom vase. Opazil je, da govorci govorijo, brez da bi verjeli v svoje sposobnosti in spretnosti, hkrati pa se v primerjavi z drugimi vrstniki krepko podcenjujejo. Sincerova knjiga je neposredno usmerjena v višanje samozavesti in v izboljšanje predstavitve ter delitve oz. prenašanje informacij. Je motivacijska, zabavna in vsako se lahko hitro poveže z njeno vsebino.

Za pogostejše humorne vložke

Doug Stevenson in Sam Horn: Doug Stevenson's Story Theater Method

Doug Stevenson je odličen, ko gre za pomoč ljudem pri dodajanju smešnih vložkov v svoje predstavitve. V srcu vsakega posameznika so osebne zgodbe, ki jih lahko govorci »zapakirajo« v smešne anekdote, ki jih bo občinstvo z veseljem poslušalo.

Za izgubo treme

Karen Hough: Be the Best Bad Presenter Ever: Break the Rules, Make Mistakes and Win Them Over

Knjiga je uporabna, saj je ni napisal profesionalni retorik, temveč nekdo, ki se je v svojem življenju znašel v vseh najslabših situacijah, kar jih govorci poznajo. Vedoč, da beremo knjigo osebe, ki je, tako kot mi, doživela vsem nam poznane strahove in naredila nešteto vsem znanih napak, nas navda z zavedanjem, da smo vsi ranljivi in da se učimo preko svojih izkušenj.

Za ljubitelje znamke Apple

Carmine Gallo: The Presentation Secrets of Steve Jobs: How to Be Insanely Great in Front of Any Audience

Slika pove več kot sto besed, še posebej, če je dober primer javnega nastopanja. In uporabljati Steva Jobsa kot »sliko« oz. video, da bi spoznali ključne temelje za efektiven nastop, je zelo produktivno, saj se iz njegovih predstavitev lahko naučimo marsikaj.

Za pomiritev

Rhonda Byrne: The Secret

Knjiga je polna vizualizacij uspeha in moči, ki jo imenujejo »zakon privlačnosti«. Govori o tem, da smo tisto, kar si zamislimo, zato je pomembno, da si retorik pred nastopom ne govori, da je izredno slab in ga je strah, saj bo na koncu takšen tudi rezultat.

Za tiste, ki se bojijo »sleparjenja«

Amy Cuddy: Presence: Bringing Your Bolder Self to Your Biggest Challenges

Cuddy opisuje, da že majhne spremembe v neverbalni komunikaciji, ki vsebujejo tako vašo pojavo, geste, ton glasu in obrazno mimiko, lahko znazno vplivajo na vašo samozavest in vtis, ki ga naredite na poslušalce. Vztrajajte, dokler vam ne uspe. Ko se boste prepričali, da ste vi sami svoj gospodar in imate kontrolo nad svojimi mislimi, vedenjem in obnašanjem, ste že na pol poti do zmage.

Za kratke predstavitve

Carmine Gallo: Talk Like Ted: The 9 Public-Speaking Secrets of the World's Top Minds

Publika si želi kratke in jedrnate predstavitve, zato na mnogih konferencah danes retorikom dajo priložnost, da v 15-20. minutah povedo vse, kar je potrebno. Carmine razume namen in način, kako takšno kratko predstavitev narediti čim bolj zanimivo.


Prijavite se na karierno svetovanje, kjer vam bo strokovnjak preučil življenjepis in svetoval na področju razvoja vaše kariere.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela