Ko prijatelj postane tvoj šef (in obratno)

5.4.2016


Dandanes na delovnem mestu preživimo veliko preveč časa, z družino in prijatelji pa vedno manj, zato ni čudno, da v službi stkemo nova dobra prijateljstva. Koliko časa zdržijo takšna razmerja? Kaj se zgodi, če eden od prijateljev napreduje in postane nadrejeni drugemu? Se mora res prijateljstvo takrat končati?

Dandanes na delovnem mestu preživimo veliko preveč časa, z družino in prijatelji pa vedno manj, zato ni čudno, da v službi stkemo nova dobra prijateljstva. Koliko časa zdržijo takšna razmerja? Kaj se zgodi, če eden od prijateljev napreduje in postane nadrejeni drugemu? Se mora res prijateljstvo takrat končati?


Kako ohranjati prijateljstvo na delovnem mestu?

V primeru napredovanja med prijatelji se ne spremenijo le odnosi med zaposlenimi, temveč tudi odnosi med dvema prijateljema. Kaj svetujejo strokovnjaki, da lahko storimo v tem primeru?

1. Priznajte spremembo


Morda ste bili včasih navajeni, da opravljate zaposlene in tiste, ki jih »ne marate«. Tega zdaj ne bo več. Novi nadrejeni ima namreč vse informacije o zaposlenih, ki jih mora zadržati zase, zato bo potrebno najti nove teme za pogovor. Čim prej, tem bolje.

2. Poiščite si druge ljudi, s katerimi se lahko pogovarjate


Kljub temu, da s prijateljem ostaneta v bližjih stikih, boste v prijateljstvu vseeno izgubili en del vajinega razmerja. Vse, kar morate najti, je »alternativo« - drugo osebo, s katero lahko delite skrivnosti in opravljate šefe. Če je vaš prijatelj postal nadrejeni, spregovorite o vaših čustvih s kom drugim. Kako se počutite? Kako lahko podpirate prijatelja pri tem, saj si je res zaslužil napredovanje? Če so vaša čustva negativna, razmislite, od kod ta negativna čustva izhajajo.

3. Govorite s prijateljem


Dobra ideja je tudi ta, da z vašim prijateljem spregovorite o tem, kako se je vajin odnos od napredovanja dalje spremenil. Smer pogovora bo odvisna od več faktorjev – kdo od vaju je novi šef, kako blizu sta si bila prej, kako ste sprejeli nastalo situacijo. Dobro razmislite, kajti v veliko primerih bi bilo mogoče bolje, da tega pogovora ne načenjate. Lahko pa se odločite, da si bosta še vedno eden drugemu v oporo in tako obema olajšate nastalo situacijo.

4. Bodite optimistični


Stvari se bodo lahko odvile bolje, kot ste si zamislili in kot ste pričakovali. Kaj pa veste, lahko se bo izkazalo, da je sodelovanje odlično in da se v vodenju pozna podpora prijateljstva. Važno je, da skrbno ločite zasebno od poslovnega in ostanete spoštljivi eden do drugega.


Kaj pa morate v primeru, da postanete vi šef in nadrejeni svojim prijateljem, narediti čim prej?

1. Izognite se rutini


Najbrž ste navajeni, da si s sodelavci vsak dan vzamete čas za malico in govorite o nadrejenih ter ostalih zaposlenih v podjetju. Navadite se, da tega več ne bo. Navsezadnje ste vi njihov nadrejeni in tisti, ki ga morajo spoštovati (in seveda tudi obratno). Razumeti morate tudi, da vaši podrejeni potrebujejo zasebnost in čas, ko se lahko potožijo o nadrejenih brez strahu, da jih bo kdo izdal ali se počutil užaljenega.

2. Spremenite ton


Zdaj ste vi tista figura avtoritete, ki določa povišice in napredovanja. Naučiti se boste morali podati konstruktivno kritiko oz. povratno informacijo o zaposlenih, zato morate spremeniti ton svojega glasu v tistega, ki ga po navadi imajo vodilni. Zaposlenim dajte vedeti, da ste še vedno tukaj, če vas bodo potrebovali, in da je vaš skupen cilj dosega zadanih rezultatov. Skupaj boste iskali in uresničevali rešitve, vaša naloga pa je, da jim to omogočite. Zaposleni bodo hvaležni odprte komunikacije, ki jo boste vzpostavili z njimi, zato spoštovanje ne bo skopnelo.

3. Sprejmite spremembo


Zapomnite si – če želite doseči nekaj več, morate nekaj drugega pustiti za seboj. V primeru, da za seboj pustite prijatelje, je morda čas, da si jih začnete iskati izven pisarne – kmalu vas bodo na kosila vabili vaši nadrejeni, direktorji, udeleževali se boste poslovnih kosil s pomembnimi osebami, ki si jih želite bolje spoznati.

Ali je prijateljstvo v službi mogoče in katere težave se lahko pojavijo na delovnem mestu, si preberite v članku Prijateljstvo v službi je možno,a tvegano.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela