3 koraki za uspešen začetek iskanja (novega) dela

4.10.2017


Iskanje novega dela je svojevrstna umetnost, ki od vas zahteva pravilno pripravo in izbiro pravih metod in kanalov morebitnih delovnih mest. Vsak iskalec, ki želi hitro do novega delovnega mesta, bi si moral odgovoriti na naslednja vprašanja.

Iskanje novega dela je svojevrstna umetnost, ki od vas zahteva pravilno pripravo in izbiro pravih metod in kanalov morebitnih delovnih mest. Vsak iskalec, ki želi hitro do novega delovnega mesta, bi si moral odgovoriti na naslednja vprašanja.1. Katero delo želim delati?

Preden se lotite iskanja dela, si najprej definirajte, kakšno delovno mesto si sploh želite. Od oblike delovnega mesta je odvisen naš način iskanja, od vaše priprave na zahteve delovnega mesta vaš uspeh iskanja.

Za pravilno izbiro:

• Kakšna je moja izobrazba, katere izkušnje imam, katera specifična znanja lahko ponudim zaposlovalcu?
• Kakšne so moje finačne in karierne potrebe, kaj potrebujem za svoj osebni razvoj?
• Sem se pripravljen seliti, katera podjetja v regiji bi lahko imela interes, da me zaposlijo?
• Kako bo moje delo vplivalo na mojo družino, koliko moram zaslužiti za potrebe moje družine?
• Kaj bi želel delati, me zanima enako karierno področje kot sedaj, ali bi si želel druge kariere? So moje veščine dovolj za želeno delovno mesto ali jih moram nadgraditi? Koliko časa sem pripravljen preživeti na delovnem mestu?
• Katere so moje prednosti in slabosti pri iskanju želenega dela?

Z odgovori na zgornja vprašanja boste prišli do liste del, ki bi jih lahko (želeli) opravljati. Omejite svoj fokus in se pripravite za iskanje enega ali dveh tipov delovnega mesta (npr. delo s strankami in prodaja). Tako boste bolj opremljeni za boj s konkurenco – na trgu dela namreč tekmujete s kandidati, ki točno vedo, kakšno delo želijo. Zaposlovalci bodo vzeli tistega, ki jih bo najbolj prepričal, da želi delati na razpisanem delu – več kot boste vedeli o delu in več entuziazma boste pokazali, lažje bodo izbrali vas.

2. Ključna znanja in veščine, primerne za želeno delo

Uspešen iskalec zaposlitve potrebuje 2 vrsti znanj in veščin – tiste, potrebne za normalno opravljanje svojega dela (npr. računovodja potrebuje znanje vodenja računov podjetja) in splošna, nujno potrebna znanja poslovnega okolja (working place Know How). Ko veste, katero delovno mesto iščete, navadno dokaj lahko definirate, katera znanja potrebujete za to delovno mesto. Zahtevana znanja in veščine so osnova zaposlitvenih razpisov, zato vam ne bi smelo biti težko sestaviti seznam najbolj želenih in jih primerjati z vašim 'seznamom znanj'.

3. Kateri so alternativni, učinkoviti kanali za iskanje nove zaposlitve?

Večina prostih del ne bo nikoli oglaševana – javno oglaševanih je namreč le okrog 20% vseh prostih del. Za hitro iskanje novega dela boste morali uporabljati bolj alternativne metode iskanja dela.

Kako iskalci zaposlitve najdejo delo:

5% prek prijave na internetno objavo dela
5% prek prijave na zaposlitveni oglas v tisku
5% prek zavod za zaposlovanje
5% prek agencije za zaposlovanje
80% networking in druge alternativne metode iskanja dela.


Zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev nudi široko paleto navodil in praktičnih primerov za uspešno iskanje zaposlitve.


POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Avtor: Aleš Zaletel za MojeDelo.com


Izberi področje dela