5 korakov do izboljšanja načina komunikacije

11.12.2017


Ne jemljite si naslednjega komentarja preveč k srcu, a najverjetneje v službi ne dajete vse od sebe in vam še kar nekaj odstotkov manjka, da zapolnite tistih 100 %, ki zadostujejo vam (delodajalci, namreč, včasih zahtevajo še več). Niste edini. Gallup-ove raziskave celo kažejo, da 70 % Američanov sploh ni predanih svojemu delovnem mestu.

Najpogostejši razlog za takšen občutek »nepovezave« s službo je, da ljudje ne znamo izražati svojih potreb in želja. Ko boste dobili več znanja na tem področju, se boste počutili bolje na delovnem mestu in ob delu uživali.
1. korak: Obljubite le tisto, kar zmorete.

Za vašo kariero je včasih izredno slabo, če vsem nalogam pritrdite in obljubite, da jih boste opravili. Ne morete zadovoljiti vsem, zato se otresite misli, da morate ustreči vsem sodelavcem. Delajte toliko, kot ste sposobni.

Dejanja govorijo več kot tisoč besed, zato bodite dosledni pri delu, v kolikor obljubite, da ga boste dokončali. Ste rekli, da boste predstavitev imeli dokončano do petka? Potem se tega držite. V kolikor že v ponedeljek veste, da do petka nikakor ne boste imeli pripravljenega niti enega delovnega lista, to tudi iskreno povejte in zaprosite za več časa. Na takšen način boste pridobili na kredibilnosti, zaupanju in spoštovanju tako nadrejenih kot sodelavcev.

2. korak: Ne čakajte, da boste do grla v delu.

Ne glede na to, kako tesno se boste držali zgornjega koraka, še vedno se vam lahko zgodi, da se boste znašli v kopici dela, zato je v tem trenutku dobra komunikacija na dolgi rok izredno pomembna.

Čim prej se sprehodite do svojega nadrejenega ali do mentorja in mu povejte, kako težka je situacija, v kateri se nahajate, in da se bojite, da ne boste mogli dokončati vsega, kar imate na ramenih. Prosite ga za dodatno pomoč ali za podaljšanje rokov.

3. korak: Pomembne informacije delite s sodelavci.

Bi radi sloveli kot dobro informiran zaposleni, ki ga zanimajo različne zadeve, ki se dogajajo okrog vas? Najboljši način, da to postanete, je, da informacije delite s svojimi sodelavci v pisarni.

Priznajte si – veliko časa preživite z branjem novic, poslušanjem radia in spremljanjem posnetkov na priljubljenih omrežjih, zato se vsak dan naučite marsikaj novega. Črpajte informacije, ki bi bile primerne za vaše kolege, in jim jih posredujte – na takšen način boste izboljšali komunikacijske sposobnosti, hkrati pa bo v pisarni zavladalo prijetnejše vzdušje.

4. korak: Poenostavite komunikacijo s seznami.

Namesto neprestanega pisanja sodelavcu in prošnjam, kaj morajo storiti, raje strnite vse v eno sporočilo in jih v obliki alinej seznanite z vsemi nalogami hkrati – na takšen način jih ne boste zmedli, hkrati pa bo tudi za vas pregledno, katera dejavnost čaka koga.

Zavedamo se, da je to morda težko, a sproti si ustvarjajte seznam in zapisujte, kaj mu morate predati. Primer: Nika – vprašaj jo, ali lahko zamenjava dežurstva naslednji vikend.

5. korak: Postavljajte odprta vprašanja.

Dobra komunikacija ni sestavljena le iz podatkov, ki jih govorite o sebi, temveč je pomembno tudi, da znate vprašati za informacije, ki se tičejo drugih. Dobra pot k temu je, da postavljate odprta vprašanja, ki se začnejo z »kdo«, »kaj«, »kdaj«, »kje«, »zakaj« in »kako«.

Vprašanja, ki jim zadoščajo le kratki odgovori (ja in ne), vam ne bodo povedala veliko, zato se čim prej naučiti postavljati vprašanja, ki od sogovornika zahtevajo obširnejšo razlago. Pozorni bodite na odgovore in glede na slišano postavljajte nova vprašanja, s katerimi boste dali tudi sodelavcu vedeti, da ga dobro poslušate.

KAJ SO MEHKE VEŠČINE IN KAKO JIH RAZVIJATI

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela