7 korakov do svoje osebne znamke

14.3.2016


Naj se sliši še tako nemogoče, v razvijanju osebne znamke vsakega posameznika je prihodnost. Delodajalci že delajo na tem, zato vsakoletno podeljujemo priznanja za najuglednejšega delodajalca v Sloveniji (ki ga je letos prejela Krka), a to še ne pomeni, da lahko kandidati lasten ugled spregledajo. Ugleden delodajalec v svoje vrste ne bo vzel povprečnega kandidata, temveč tistega, ki se bo s svojo osebno znamko znal prodati.

Kako ustvariti osebno blagovno znamko

Naj se sliši še tako nemogoče, v razvijanju osebne znamke vsakega posameznika je prihodnost. Delodajalci že delajo na tem, zato vsakoletno podeljujemo priznanja za najuglednejšega delodajalca v Sloveniji (ki ga je letos prejela Krka), a to še ne pomeni, da lahko kandidati lasten ugled spregledajo. Ugleden delodajalec v svoje vrste ne bo vzel povprečnega kandidata, temveč tistega, ki se bo s svojo osebno znamko znal prodati.Se strinjate, da je Smiljan Mori že pred leti ustvaril svojo osebno znamko motivatorja in z znanjem marketinga priplezal zelo visoko? Je Miša Molk personifikacija urejene, sposobne in poslovne ženske? Je Helena Blagne največja diva v slovenskem glasbenem prostoru? Ko slišimo ime Blaž Kos, se spomnimo na uglednega podjetnika z zlata vrednimi referencami. Na kaj pomislite, ko slišite ime Savina Atai? Kaj pa v tujini? Kim Kardashian je s svojo znamko šla tako daleč, da prodaja celo svojo mobilno aplikacijo z emotikoni. Oprah Winfrey je edinstvena oseba, tista, ki zastonj deli stvari, ki jih ima rada… Mnogi jo imajo za najboljšo in najbolj poznano voditeljico vseh časov. Sledi ji Ellen DeGeneres, ki s svojo hudomušnostjo in smislom za humor navdušuje množico.

Čas je, da nekaj za svojo znamko storite tudi vi! Ni več vprašanje ali razvijati svojo znamko, temveč kako.

O sebi začnite razmišljati kot o znamki


Na kaj si želite, da ljudje pomislijo, ko slišijo vaše ime? Obstaja kakšno področje, kjer bi radi izstopali, ali menite, da je najbolje, da znamko ustvarjate na splošnem dojemanju vas kot osebe? Ko enkrat dojamete, kaj si želite od vaše znamke, lahko strateško načrtujete njen razvoj. Ste dobri v voditeljstvu? Ste dober motivator? Bi radi uspeli kot predstavnik za odnose z javnostjo? Vse to in še več lahko ustvarite z dobrim načrtom.

Poizvedite, kakšno je trenutno stanje


Začnete lahko s tem, da v Google vpišete vaše ime in priimek in si pogledate, kaj najde splet. So to pijane slike iz zabav ali strokovni članki, pod katerimi ste podpisani? Imate zelo pogosto ime? Dodajte mu srednje ime ali začetnice, s katerimi vas bodo razlikovali od drugih. Razvijanje osebne znamke je tako odgovornost kot kreativnost in ustvarjanje intelektualne lastnine.

Ustvarite svojo spletno stran


Svojo spletno stran lahko dandanes ustvarite tako rekoč zastonj in strokovnjaki so mnenja, da je to najlažji in najboljši način, kako začeti. Ni potrebe, da je zahtevna in zakomplicirana. Dovolj je že, če je sestavljena iz dveh ali treh zavihkov, kjer zapišete svoj življenjepis in dodate povezave do profilov na vaših socialnih omrežjih. Kasneje jo lahko vedno razširite in dodajate svoje lastne uspehe ter reference.

Poiščite načine, da si povečate vrednost


Ste prejeli negativne komentarje in res ne veste, zakaj so jih ljudje napisali? So to laži oz. smešni podatki, ki vas zasmehujejo? Ne spustite se na javno razpravljanje s temi osebami, ampak raje poskrbite, da z dosežki in uspehi, morda z video posnetki ali blogom dokažete nasprotno. Na tak način boste obdržali pravi nivo komunikacije, hkrati pa boste občinstvu pokazali še več – tisto, kar vam bo večalo osebno vrednost!

Pazite, kaj delite s svetom


Vsako misel, ki jo objavite na Twitterju, vsak status, ki ga delite na Facebooku, vsako sliko, ki jo pokažete na Instagramu … Vse predstavlja vašo osebno znamko. To je skupek vaših vsakodnevnih dejavnosti in ko se enkrat odločite, kaj želite, da bi o vas vedeli ljudje, lahko začnete strateško objavljati in premišljeno sestavljati vaše prispevke.

Ali ste vedeli, da si lahko tudi na Facebooku naredite poslovni profil oz. stran, kjer lahko objavljate svoje misli? Ali ste vedeli, da že zdaj na LinkedInu ljudje objavljajo svoje članke in z njimi pokažejo, v kateri smeri razvijajo svojo kariero? Veliko je brezplačnih možnosti, s katerimi lahko razvijate svojo znamko, le izkoristiti jih je potrebno!

Povezujte se z drugimi znamkami


Vaša osebna znamka je odvisna od razmerij in povezav, ki jih imate z drugimi znamkami. Poiščite in se povežite z močnimi znamkami, ki vam lahko pomagajo pri ustvarjanju lastnega imena. Začnite s podjetji, kolegi in šolo. Katero šolo ste obiskovali? Se mogoče lahko pridružite skupinam, ki jih sestavljajo bivši učenci? Obstaja alumni klub, v katerem lahko sodelujete? Kje se skrivajo druge možnosti?

Ponovno odkritje


Močna osebna znamka je odvisna od močne zgodbe. Kako poteka vaša zgodba? Pomislite na vaše znane idole in razmislite, kakšna je njihova zgodba. Vsi imajo čisto preteklost in trdno znamko. V primeru, da imate več področij, ki vas zanimajo, je še toliko bolj pomembna zgodba, ki vsa ta področja povezuje. Odkrijte sebe in delajte na tem, da postanete prepoznavni.

Vas zanima, kako svojo osebno znamko predstaviti v življenjepisu?


PREBERITE TUKAJ


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela