Kosilo – najpomembnejši obrok v vaši novi službi

6.1.2016


Nikoli ne bi rekli, a kosila/malice so izredno pomemben del pri razvoju kariere. Statistično in matematično gledano – letos boste s sodelavci preživeli več kot 220 kosil, v petih letih jih boste tako imeli za seboj več kot 1000. V času malice iščete možnost za produktivno porabo časa. Če ga porabljate s sodelavci in skozi pogovor z njimi, si boste odprli pomembna vrata za razvoj vaše kariere.

Izkoristite kosilo za mreženje

Nikoli ne bi rekli, a kosila/malice so izredno pomemben del pri razvoju kariere. Statistično in matematično gledano – letos boste s sodelavci preživeli več kot 220 kosil, v petih letih jih boste tako imeli za seboj več kot 1000. V času malice iščete možnost za produktivno porabo časa. Če ga porabljate s sodelavci in skozi pogovor z njimi, si boste odprli pomembna vrata za razvoj vaše kariere.Najdite pomen vsakega kosila


S pravimi sodelavci v času kosila lahko naredite veliko:
- povečate znanje o industriji, podjetju, oddelku ali vaši vlogi v njem,
- identificirate dva problema, s katerimi se soočate in skupaj pridete do rešitve,
- širite svojo mrežo poznanstev (mreženje), ki vas lahko povežejo s posamezniki, ki bi lahko pripomogli k razvoju vaše kariere,
- ugotovite nekaj skritih informacij, ki vam bodo pomagale, da ne ponavljate starih napak v prihodnosti,
- si napolnite baterije in povišate nivo energije za nadaljnje projekte,
- naučite se nekaj nenapisanih pravil v vaši organizaciji in se tako izognete težavam,
- pridobite si širšo sliko o tem, kaj počnete dobro, kje se morate popraviti in kaj lahko storite, da boste pri svojem delu bolj efektivni.

Strateško izberite vaše partnerje pri kosilu


Ozrite se na naslednje tri tedne. Kaj bi radi dosegli? S tem vprašanjem si boste lažje izbrali sodelavca, s katerim si želite iti na kosilo. Sledita dve vprašanji, za katera je smiselno, da se jih dotaknete:
- Kdo so najboljši sodelavci, s katerimi si želim iti na kosilo, če želim povečati moje znanje o podjetju, industriji, oddelku, moji vlogi?
- Kdo so najboljši sodelavci, s katerimi si želim iti na kosilo, če si želim slišati realne nasvete ljudi, ki so šli skozi enake težave, kot jih imam sam?

Priprava vprašanj v času kosila


Ne porabite celotne energije za odgovor na vprašanje, kaj bi lahko za kosilo jedli. Pred malico si vzemite čas, da si pripravite od tri do štiri vprašanja za vaše kolege, seveda odvisno od cilja, ki ga želite doseči in informacij, ki jih želite pridobiti. Na primer, če je vaš cilj bolje razumeti stranke in njihove poglede, se za kosilo dogovorite z osebo, ki je v stiku z njimi na vsakodnevni bazi. Vprašanja so v tem primeru lahko takšna:
- Kaj je najboljši trenutek pri delu s strankami?
- Kateri trenutek je bil najtežji oz. je predstavljal največji izziv pri delu s strankami?
- Kaj se je izkazalo za najbolj efektivno, če ste želeli pridobiti nove stranke?
- Kateri so bili največji izzivi in kako ste se jih lotili?

Za vse sogovornike pripravite vprašanja, hkrati pa bodite pozorni, da bo dialog stekel tekoče. Bodite fleksibilni tudi z vprašanji, na katere se niste pripravili.

Izkoristite kosila za gradnjo profesionalnih vezi


Glede na to, da je vaš čas za kosilo omejen, imate iskreno, če odštejete minute do naročanja in posedanja, časa le okrog 20 minut, da načnete produktivno debato. A to je vsekakor veliko časa, da začnete graditi vez. Dobro poslušajte, kaj ima druga oseba za povedati, pokažite ji, da cenite njene misli, ideje, zgradite si njeno zaupanje in poskrbite, da boste ohranili medsebojno povezavo tudi takrat, ko je kosila že konec.

Po malici poskrbite, da boste s sodelavcem ostali v kontaktu, saj si najverjetneje z njim želite novo priložnost za kosilo. V tem času bodite pozorni na članke in novosti na njegovem področju, ki mu jih lahko posredujete. 

V vsakem primeru pa poskrbite, da bodo pogovori in spoznavanje novih oseb potekalo tekoče, nezategnjeno in na neformalen način. Nihče si ne želi tudi v času malice premlevati o največjih težavah v službi, zato ohranite mero zdravega razuma in bodite pozorni na obnašanje sodelavca. Če se o službi ne bo želel pogovarjati, zamenjajte temo pogovora in obema pričarajte sproščeno kosilo.

PortalZnanja.com je največji slovenski spletni izobraževalni portal. Potencialni slušatelji si lahko ogledate aktualno ponudbo in se na izobraževanja tudi prijavite. Iskanje izobraževanj, elektronsko prijavljanje ali pošiljanje zahtevkov za več informacij je hitro in preprosto. Naročite se lahko tudi na brezplačno e-obveščanje, s katerim boste med prvimi obveščeni o ponudbi izobraževanj, ki jih iščete.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela