Letos bom med počitnicami poskrbel zase!

16.2.2016


Delo, delo, delo! 8-urni delavnik je v današnjih časih preteklost in marsikdo se lahko poistoveti z zaposlenim, ki delo opravlja tudi od doma, v času, ko bi se moral ukvarjati s partnerjem ali družino, s psom ali preprosto sam s sabo. 52 delovnih tednov v letu je dolga doba in redki so tisti, ki so sposobni ta čas preživeti brez obdobij, ko jim zmanjka energije, ko bi radi samo spali in ko jim služba ne gre na živce.

Delo, delo, delo! 8-urni delavnik je v današnjih časih preteklost in marsikdo se lahko poistoveti z zaposlenim, ki delo opravlja tudi od doma, v času, ko bi se moral ukvarjati s partnerjem ali družino, s psom ali preprosto sam s sabo. 52 delovnih tednov v letu je dolga doba in redki so tisti, ki so sposobni ta čas preživeti brez obdobij, ko jim zmanjka energije, ko bi radi samo spali in ko jim služba ne gre na živce.
Zakon o delovnih razmerjih določa, da delavec pridobi pravico do celotnega dopusta po preteku določenega časa nepretrgane zaposlitve (največ šest mesecev, kolektivna pogodba ali pogodba o zaposlitvi lahko določata krajši čas). Delavec ima v koledarskem letu pravico do najmanj štirih tednov letnega dopusta. Če delavec v koledarskem letu ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do celotnega dopusta, ima pravico do sorazmernega dela, in sicer do 1/12 dopusta za vsak mesec dela v koledarskem letu.

Dopust se lahko izrablja le v delovnih dnevih. Minimalno število dni dopusta je odvisno od razporeditve delovnega časa v tednu, tako da bo npr. nekdo, ki dela pet dni na teden, imel najmanj 20 dni dopusta, če pa je delovni čas razporejen drugače, bo imel sorazmerno več ali manj dni dopusta. Pri določanju trajanja letnega dopusta posameznemu delavcu se upoštevajo: delovna doba delavca, delovni pogoji, zahtevnost dela, zdravstveno stanje delavca, njegove socialne razmere, starost idr. Koliko dni dopusta pripada delavcu glede na posamezni kriterij, določajo panožne kolektivne pogodbe.

Kakorkoli že, pomembno je, da si zaposleni vzame pravico do dopusta in se za nekaj dni umakne iz službenega okolja. 

Pisarna vsekakor ni prostor, ki bi vas inspiriral.


Delovno, službeno okolje ni prostor, ki bi vas navdajal z novimi idejami, načini dela in z rešitvami. Ne morete biti kreativni, če ste neprestano pod stresom in časovno omejeni. Že raziskave so pokazale, da je kreativnost veliko večja v primeru, ko so bili delavci časovno neomejeni in jim je delodajalec dal čas za razmislek ter nevihto idej. Ne boste verjeli, a ko izklopite misli, ideje kar kapljajo! Spraševali se boste o stvareh, na katere prej niti pomislili niste, hkrati pa bodo vaše misli urejene in zreducirane, saj se boste končno odpočili.

Zapustite svojo cono udobja.


To, da si vzamete čas zase in greste na dopust, pomeni korak v neznano oz. korak izven vašega vsakdanjika. A ne le za vas, temveč tudi za vaše sodelavce – dovolite jim opravljati vaše delo, pripravite jih na obdobje, ko vas ne bo, povejte jim vse informacije, ki jih bodo potrebovali za nemoteno opravljanje vašega dela. Komu najbolj zaupate? Temu prepustite svoje delo oz. nujne stvari, nanj preusmerite e-maile in telefonske klice. Veste, da bo delo opravil solidno in boste lahko na dopust odšli brez skrbi. Verjetno vas že zares zanima, kako funkcionira podjetje brez vas… Čas je, da izveste.

Dopust ima močan vpliv na vaše zdravje.


Samo pomislite na vse prednosti, ki jih boste pridobili, ko boste šli na dopust. Bolje se boste počutili, bolje boste spali, bolje boste razpoloženi. Zmanjšal se vam bo občutek stresa in anksioznosti. Delovanje srca in krvni pritisk bosta prišla v normalno stanje, tako, da bo to blagodejno vplivalo na vaše zdravje. Počitnice so zares pomembne – samo pomislite, kako prerojeni in spočiti pridete nazaj na delovno mesto po zasluženem dopustu!

Odpočijte svoje možgane


Ste vedeli, da smo v Evropi lahko veseli, ker imamo v primeru polne zaposlenosti minimalno 20 dni dopusta? V Ameriki se lahko »pohvalijo« z osnovo desetih dni, ki se veča glede na posamične parametre.

Veliko zaposlenih trpi zaradi preobremenjenosti – naši možgani so polni podatkov, telefonskih številk, opravil, nalog, idej itd. Neprestano nas motijo telefonski klici in elektronska pošta, sodelavci nas dekoncentrirajo, zato ravno zaradi teh faktorjev težko pridemo do zadanega dnevnega cilja. Zavedati se morate, da imajo možgani omejeno količino diska in več kot toliko si ne zmorejo zapomniti, zato jih vsake toliko časa morate spočiti. Če se bojite, da bo direktor na vas grdo gledal oz. bo konkurenca v tem času uspela priti pred vas, medtem, ko boste bi uživali na dopustu, pomislite še enkrat. Po počitnicah boste namreč polni energije prišli nazaj na delovno mesto in s še večjo zagnanostjo opravljali svoje delo. Ste si premislili?

Sprememba je nujno potrebna!


Sprememba vam bo dobro dela. Najsi bo to sprememba okolja ali zgolj sprememba dnevne rutine. Pozabite na idejo, da se lahko izklopite kadarkoli, četudi ne greste na dopust, saj to ni res. Nevrologi so potrdili, da se možgani težje odpočijejo, če jim ne ponudimo priložnosti za to. Samo spomnite se na večere, ko ste utrujeni iz službe prihajali domov in si želeli odpočiti. Kolikim izmed vas je dejansko uspelo izklopiti misli in razmišljati o čem drugem, ne le o službi? Malokomu, kajne?

Dopust izkoristite za mreženje


Medtem, ko boste na dopustu, izkoristite čas za spoznavanje novih ljudi! Z nekaterimi boste celo ostali v stiku še po tem, ko se boste že vrnili v pisarniške prostore. Pomislite, kako super bi bilo, če bi imeli prijatelja, s katerimi se pogovarjate o vsem, razen o službi ne! In ravno to lahko počnete z ljudmi, ki jih spoznate na dopustu – verjemite, našli ste se ravno tisti, ki ste prišli na dopust ne da bi razmišljali o službi, zato nobenemu od vas ni v interesu, da bi se o njej pogovarjal.

Koliko dopusta potrebujem?


Na vprašanje boste, seveda, najlažje odgovorili vi sami, a imejte v mislih sledeče: Koliko časa po navadi potrebujete, da se popolnoma sprostite na počitnicah in se ne spomnite na službo? Koliko časa potrebujete, da izklopite možgane? Koliko časa potrebujete, da se po morebitnem stresu zaradi priprav na dopust sprostite in začnete uživati? Kakšne počitnice imam raje – aktivne ali pasivne?

Strokovnjaki svetujejo, da si vzemite toliko časa, da boste že komaj čakali, da pridete nazaj v službo. Pa če to traja tri tedne, bo trajalo ravno toliko. Če po treh tednih pomislite »Khm, mogoče bi bilo lepo iti spet v službo,« je pravi čas, da greste…

Kaj, če si dopusta ne morem privoščiti?


Vas delodajalec sili, da porabite lanski dopust, vi pa nimate financ, da bi si privoščili oddih na smučišču ali na plaži? Nič ne de. Ne vrzite dopusta v smeti, saj vam ga najverjetneje delodajalec ne bo izplačal, če ga ne porabite. V tem primeru poskrbite zase in ostanite doma! Preuredite stanovanje, opravite vse opravke, ki vas čakajo že nekaj mesecev, skicirajte novo sliko za v dnevno sobo, uredite papirje na upravni enoti in končno poskrbite za čas za vas. Naj bo to čas samo za vas, pa najsi ga jemljete tako, kot želite – ali je to čas z vašo družino, prijatelji, živalmi, čas za manikuro, pedikuro in masažo, ali pa boste v tem času preprosto samo ležali na kavču in gledali vse oskarjevce zadnjih petih let. Izbira je vaša – zagrabite jo!

Dopust lahko izkoristite za pridobivanje novih znanj. Na portalu MojeDelo.com vam ponujamo inovativen način za deljenje znanj in izkušenj – portal znanja.


OBIŠČI GA


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela