Ljubezen na delovnem mestu

10.2.2016


Dan ima 24 ur, od tega celih osem ur (ali celo še več) preživite v službi. Če preračunate še priprave in pot v službo, vožnjo domov, priprave na spanje in spanje, ugotovite, da v celem dnevu največ časa porabite ravno za službo. Osem ur ni kratko obdobje (nekateri to dobro veste, še posebej, če se vam ure v službi vlečejo), velikokrat s sodelavci preživimo več časa, kot z družino, zato ni nič čudnega, da se tam kdaj pa kdaj lahko razvijejo tudi ljubezenske zgodbe.

Dan ima 24 ur, od tega celih osem ur (ali celo še več) preživite v službi. Če preračunate še priprave in pot v službo, vožnjo domov, priprave na spanje in spanje, ugotovite, da v celem dnevu največ časa porabite ravno za službo. Osem ur ni kratko obdobje (nekateri to dobro veste, še posebej, če se vam ure v službi vlečejo), velikokrat s sodelavci preživimo več časa, kot z družino, zato ni nič čudnega, da se tam kdaj pa kdaj lahko razvijejo tudi ljubezenske zgodbe.

Spoznajte se tudi izven delovnega mesta

Na portalu MojeDelo smo januarja izvedli raziskavo na delovnih mestih in ugotovili, da Slovenci sploh nismo tako nedolžni in sramežljivi na tem področju, kot si morda želimo prikazati. Skoraj tretjina sodelujočih je namreč trdila, da so že imeli razmerja na delovnem mestu. Večina razmerij na delovnem mestu je pravih ljubezenskih zvez, več kot petina je imela samo spolne odnose, zanimiv je odstotek tistih, ki so svojo zvezo opisali kot vzajemno platonsko ljubezen (24%). Največ zvez se je spletlo na relaciji enakovrednih sodelavcev, četrtina je imela razmerje z nadrejenim, le 11% pa s podrejenimi. Dobra tretjina je svoje razmerje skrivala, vendar priznavajo, da je večina sodelavcev vedela za zvezo. 30% jih je uspešno skrivalo svoje razmerje, prav toliko pa jih svojega razmerja ni nikoli poskušalo skriti. Zanimivo je predvsem to, da je večina ostala v dobrih odnosih tudi po končanju razmerja, pri tretjini so se odnosi bistveno poslabšali, kar 12% pa je svojo zvezo nadgradilo s poroko.

Ljubezen ima tudi pozitivne učinke


Ne odkrivamo tople vode, ko rečemo, da nas ljubezen spremeni. Naredi nas namreč bolj pozitivne, bolj nasmejane, navdušene, prijazne, manj zoprne… Kdo si ne želi takšnih sodelavcev, ki nikoli ne godrnjajo in hodijo mimo pisarn kot da bi bili pet metrov v zraku?

Ljubezen namreč pomeni zanos na delovnem mestu. Strokovnjaki govorijo o sinergijskih učinkih, ki jih »proizvaja« čustvo ljubezni. Pari se spodbujajo, tolažijo, poveča se motivacija, saj se je povišala tudi raven hormonov, pred očmi partnerja se želijo posamezniki prikazati v dobri luči, zato so pripravljeni tudi več časa preživeti na delovnem mestu in pokazati svojo produktivnost.

Tudi zaradi takšnih pozitivnih rezultatov, ki jih prinaša ljubezen na delovnem mestu, slovenske menedžerje ne moti takšne vrste partnerstvo, dokler se problemi v zvezi ne začnejo kazati negativno tudi v službi.

Spoznavajte se tudi izven delovnega časa


Vse je lepo, vse poteka tako, kot je potrebno. Dve sveže zaljubljeni osebi se vsak dan videvata na delovnem mestu, hodita skupaj na malice, si izkazujeta ljubezen… A strokovnjaki svetujejo, da si vzamete čas tudi izven delovnega časa in greste na kavico, čaj, kosilo, kino. Pomembno je namreč, da novo ljubezen spoznate tudi izven službe, v »civilnih« oblekah, v sproščenem ambientu, ki bo pomagal, da se bosta še bolje spoznala, si delila zgodbe, ki si jih med službo ne bi nikoli povedala… Ustvarita si drugačno okolje in uživajta začetke zveze, kot jih uživajo vsi sveže zaljubljeni pari.

Pomembno je tudi, da si najdete druge pare in prijatelje, ki se nikakor ne povezujejo z vašo službo. Bolj, ko se bo vaše privatno življenje ločevalo od poslovnega (kino večeri, zabave, itd.), bolj bo vajina zveza zdrava in uspešna, saj se boste znali odklopiti in razmišljati tudi o čem drugem.

Družba ni služba


Če želite, da zveza uspe, je pomembno, da skrbno ločite službo in privatno življenje. V open-space pisarnah si sodelavci ne želijo slišati, da partner spet ni spustil pokrova školjke, ko je šel na stranišče, pa tudi obratno si ne želite, da bi celo noč premlevala o službi, namesto, da bi se pogovarjala o vama in uživala ljubezensko življenje.

Veliko je tudi primerov uspešnih parov, ki vodijo slovenska podjetja, zato se zgledujte po njih. Definitivno eden drugemu dajejo podporo, ko je to potrebno, razumejo in zavedajo se, da mora partner kdaj ostati tudi dlje v službi, da mora na poslovno kosilo ali večerjo in ga do pozne ure ne bo domov, hkrati pa ločujejo službene in privatne zadeve, saj ni nič lepšega od trenutka, ko pridete po naporni službi domov, odklopite možgane in se ne pogovarjate o težavah v službi, temveč eden drugemu nudite čustveno podporo.

Prihranite tudi kaj zase


Strokovnjaki svetujejo, da, predvsem na začetku zveze, ko še ni sigurno, kaj se z vama dogaja, razmerja ne obešate na veliki zvon. Veste, da se informacije hitro razvejo, brez dvoma pa je kakšna opravljivka že videla iskrice v vajinih očeh in o njenem novem odkritju povedala naprej. Veliko možnosti je, da se že govori o vama, a ne dovolite jim, da si potrdijo novice. Uživajte v začetnih trenutkih, ki so samo vajini in ne last celotne pisarne. Spoznavajte se brez vedenja sodelavcev, ohranite zasebnost in poskrbite, da ne bo cela pisarna vedela več, kot dejansko vesta vidva.

Izogibajte se ljubezenski zvezi z nadrejenim ali podrejenim


Kakorkoli se že klišejsko sliši in kakorkoli ste mnenja, da ste sposobni rokovati takšne situacije, se lahko motite. Naloga nadrejenega je, da ukazuje oz. »teži«, če ne poteka vse tako, kot je potrebno. In prav je tako. Pomislite, kako bi se počutili, če bi vas partner/partnerica, ki vas je še dve uri nazaj stisnila ob prebujanju in zajtrku, okrega zaradi neizpolnjenih mesečnih planov? Bi znali ločiti službo in privatno življenje? Bi znali odklopiti misli in dojeti, da se na vas dere nadrejeni in ne vaš partner? To je včasih težko, še posebej za ženske, zato se je potrebno, preden se podate na to pot, resnično prepričati in poznati, kako reagirate v takšnih situacijah.

Če vama zveza z nadrejenim/podrejenim »štima«, se morate zavedati, da boste velikokrat deležni zlobnih jezikov drugih zaposlenih, ki jih bo razjedalo ljubosumje. V primeru, da se bosta morala ločiti, pa obstaja nevarnost zmanjšanja produktivnosti zaradi tega. Ste zares prepričani, da bo zveza trajala večno in do teh težav ne bo prihajalo?

V primeru, da bo ljubezen premočna in ne boste mogli skrivati vaših čustev do nadrejenih/podrejenih, se najprej prepričajte, ali je to v vašem podjetju, kjer ste zaposleni, sploh mogoče. Ali so zveze med zaposlenimi sploh dovoljene? Verjetno si ne želite, da bi zaradi ljubezni oba pristala na cesti?

Več informacij o razmerjih na delovnih mestih si preberite v članku Razmerja na delovnem mestu, kjer boste našli še nekaj več statističnih podatkov in še več zanimivosti na tem področju.


PRIJAVI SE


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela