Manj skrbi za svojo službo je več zdravja za vas. Kako?

5.12.2017


Obožujete svojo službo? Delodajalec morda že nagradi vašo predanost in dobro delo, a svojo pravo ceno plačata vaše telo in mentalno zdravje. Obsedenost z delom obstaja in traja, dokler ta ne prevzame naše identitete.

Prav tako je znano, da skrajno pozitivna in popolnoma negativna čustva znižajo našo sposobnost treznega mišljenja, in raziskave so pokazale, da oseba, ki se v tem trenutku nahaja v nevtralnem razpoloženju, lažje in pametneje presoja ter rešuje težave, kot tisti, ki jih opisujemo s skrajnimi emocijami.Nevtralno počutje ljudem pomaga do kvalitetnejšega dela in do osredotočenosti na naloge. Da bi se izkazali najbolje, moramo zaustaviti svoja čustva in jim postaviti zid, do kam lahko sežejo. Ko enkrat spremenimo to mišljenje, spremenimo tudi način dela. Preberite, na kakšen način.

1. Zavedajte se, da ste več kot le služba.

Kaj ste, ko se ne nahajate na delovnem mestu? To je vprašanje, na katerega si morate najprej odgovoriti, da bi bili sposobno zgraditi zdrav odnos do dela. Nevarnost, ki pride s preveliko navezanostjo na službo, se realno opazi, ko dobite odpoved. Takrat marsikdo izgubi svojo identiteto, saj ne vedo več, kaj jih opisuje.

Ko svojo osebnost močno povezujemo z našo službo, je samopodoba odvisna od zunanje evalvacije, kar predstavlja situacijo, ki je ne moremo imeti pod kontrolo. Ko nam delo predstavlja vse, kar imamo, nas padci na tem področju toliko bolj bolijo, zato je potrebno narediti korak nazaj in si določiti prioritete – katera zasebna razmerja in vloge vas opisujejo poleg službenih? Kaj predstavlja uspeh za vas, brez da bi pomislili na službeni naziv ali na plačo?

2. Postavite meje svoje energije.

Najprej se znebite ljudi, ki vam črpajo energijo, in si vzemite čas za polnjenje baterij. V svojo delovno rutino vpeljite premore za sprehode od mize, pogovore s sodelavci, razgibavanje ... Premori so večkrat podcenjeni, premalokrat se zavedamo, kako ključno vlogo igrajo med 8- (ali več) urnim delovnikom. Zavedati se morate, kaj je tisto, kar vam črpa in daje energijo, nato pa prevzeti odgovornost, da svoja dejanja preusmerite v pozitivno smer.

Da ne bi izgoreli, morate v sproščanje med delovnim časom vložiti skoraj toliko energije, kot v delo.

3. Zaščitite svoj čas zase.

V kolikor si ne želite, da bi vas opisovalo samo delo, začnite spremljati in upravljati delovni čas. Ali delate nadure, ker to res morate, ali le, da se »pokažete« pred drugimi? Si nikoli ne privoščite proste noči za lenarjenje?

Mnogi deloholiki si načrtno ne dovolijo vzeti časa zase. Če se najdete med njimi, prevzemite kontrolo nad svojim dnevom in si nastavite alarm, ki vas bo spomnil, da si morate vzeti premor. Ta naj traja vsak dan dlje, saj se boste tako navadili, kako pomembno je, da vsaj za nekaj minut pozabite na službo.

Uredite si urnik. Lažje se je držati zapisanih pravil, kot pa le ustnih pripovedovanj, da si boste premor zares vzeli.

Sposobnost kontrole nad svojim časom je vredna več, kot prihodki, saj boste tako znali ohraniti osredotočene misli in zdrav duh.

Vas zanima, kako v službi povečati produktivnost?8 POTI DO VEČJE PRODUKTIVNOSTI


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela