Manj spanja, manj produktivnosti

22.9.2017


V službi ste in spi se vam. Sprehodite se po hodniku in greste na svež zrak, vendar ob povratku na delovno mesto ni nič bolje, še vedno se vam spi. Oči se vam zapirajo, glava je težka, misli ne poganjajo tako, kot bi morale. Vam je znano? Seveda vam je, saj smo vsi skoraj večino časa na delovnem mestu zaspani.

V službi ste in spi se vam. Sprehodite se po hodniku in greste na svež zrak, vendar ob povratku na delovno mesto ni nič bolje, še vedno se vam spi. Oči se vam zapirajo, glava je težka, misli ne poganjajo tako, kot bi morale. Vam je znano? Seveda vam je, saj smo vsi skoraj večino časa na delovnem mestu zaspani.
Raziskava, ki jo je opravil ameriški Nacionalni svet za varnost, je pokazala, da kar 43 % vprašancev spi manj kot sedem ur dnevno, kar 97 % intervjujancev pa čuti simptome izrčpanosti, kar lahko znatno vpliva na varnost njihovega načina življenja. Enak odstotek sodelujočih meni, da omotičnost, ki jo ob tem občutijo, povzroča poslabšanje pozornosti, spomina in koncentracije, 47 % jih je odgovorilo, da pogosto zadremajo na delovnem mestu, 16 % ljudi iz vzorca pa je zaradi utrujenosti v službi že storilo hudo napako, ki je vplivala na delovni proces.

Omenjeni rezultati naj nam služijo kot klic v sili – za spravljanje sebe in drugih v nevarnost niso krive le droge in alkohol, temveč tudi pomanjkanje spanca, zato je prvi korak k izboljšanju situacije ta, da se dobro naspimo.

Kako pride do pomanjkanje spanca ?

Zakaj si dovolimo, da pride do tega? Težava je v tem, ker je delo, ki ga opravljamo, prezahtevno – kar 81 % vprašanih v omenjeni raziskavi meni, da služba od njih zahteva preveč. Faktorji, ki povečajo možnost deprivacije spanca, so še predolgi delovniki, malo prostih dni, delo pozno v noč ali navsezgodaj zjutraj, premalo časa med delovniki itd.

Ni presenetljivo: več služb, ki jih opravljajo ljudje, slabše je njihovo stanje. 67 % ljudi, ki se trenutno preživlja z dvema zaposlitvama, dela več kot 50 ur na teden, kar definitivno povzroča utrujenost in pomanjkanje kvalitetnega počitka.

Telovadite

Premaknite se in začnite telovaditi. Kmalu boste videli, kako vam miganje pomaga do boljšega spanca in počitka.

Kakršnakoli fizična aktivnost izboljša kvaliteto spanca in podaljša trajanje počitka, zmanjša občutek stresa ter vas sprosti. Telovadba zgodaj zjutraj ali popoldan vam s povišanjem telesne temperature pomaga tudi pri razbijanju rutine, ki vas bo zbudila, zaradi nje pa boste pozabili na utrujenost. Še bolje je, v kolikor imate možnost telovadbe na prostem, saj na tak način vaše telo vpije naravno sončno svetlobo, ki vas navda z energijo.

Spalnica naj bo čim temnejša

Strokovnjaki svetujejo, da je v prostoru, kjer spimo, svetloba čim slabša oz. nična. Pokrijte dele, od koder prihaja umetna svetloba, ki bi vas lahko zmotila pri spancu – ko se vam zdi, da je soba že dovolj temna, jo »počrnite« še malenkost bolj. Seveda, ne pozabite skriti pametnih telefonov in elektronskih aparatov, ki oddajajo luči, ki vašim možganom ne dovolijo zaspati v miru, saj jih neprestano spominjajo, da je že potrebno vstati.

Stuširajte se s toplo vodo

Segrejte se. V kolikor imate težave in ne morete hitro zaspati, je mogoče čas, da spremenite svojo rutino in se začnete tuširati s toplo vodo, ki bo segrela vaše telo. Ob prihodu iz tople kopalnice vas bo šokiral mrzel zrak, zato se bo vaša telesna temperatura znižala in organizmu dala jasno vedeli, da je čas za počitek. Metabolične funkcije se bodo upočasnile, zmanjšal se bo srčni utrip, dihanje in prebava.Kako povečati produktivnost na delovnem mestu?

PREBERITE SI


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela